Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Египет - моля помагаите
Автор: lz1rar   
Дата:   27-10-09 07:56

Египет.
Каиро,Нил, пирамидите.
О4ертава ми се пътуване за 7 дни до там. Това добре,но в интернет про4етох доста странни неща.
-Бакшиш се дава навсякъде. Ако мислите да откажете предлагана услуга се обърнете към полиция [smilie10]
-Водата не става за пиене,миене на плодове и зъби
-Всяка внесена техника се декларира при влизане[smilie10]
-Сигурността ви е гарантирана само в рамките на хотела и с придружител [smilie10]
.........

В тази връзка МОЛЯ, хората били там да споделят ли4ен опит

Да нося ли ДСЛР с 2 обектива или само сапунерка?
Какво да не правя, снимам?
Много голям ли е рискът да ме окрадат?
Ще съм благодарен и на всякакви други съвети

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: bilbobaggins   
Дата:   27-10-09 08:32

вземи си доларчета на по 1 долар, всеки си иска и навсякъде е по-добре да даваш; всеки би се снимал с теб или би ти позирал за доларче. с техниката не съм имал проблем - 2 апарата и два лаптопа, нито на влизане нито на излизане са ме проверявали. по кайро не посмяхме да излизаме сами, но в хургада можеше. и си вземи някакъв калъф за апарата - прах и пясък колкото искаш.

Re:
Автор: varushev   
Дата:   27-10-09 08:38

дори и доларче им е много, обмени си да имаш тяхни пари и еквивалента на 0.5$ навсякъде ще ти свърши същата работа..

не снимай полицейските и военни постове, които са навсякъде

не съм декларирал нищо и не съм имал никакъв проблем, 2ма души с 2 лаптопа, апарат с 3-4 обектива.. но препоръчвам ако имаш 2 апарата да им завиеш на всеки по един обектив и така да обикаляш, ще ти спести много размотаване :) имаше от съседната група един англичанин с 2 5d-та, едното с 16-35 другото със 70-200 и искрено му завиждах докато сменях бурканите на моя :)

вземи си статив за двата храма, които ще посетите по тъмно

каквото и да купуваш пазари се докато цената не падне поне 10 пъти :) и не купувай неща от местата, на които ви води екскурзовода - сериозно надценени са :) същите ще ги откриеш на малките пазарчета значително по-евтини

весело изкарване

Re:
Автор: gecko   
Дата:   27-10-09 08:42

Всичко, което си прочел, е вярно. Ключова фраза там е "Hello my friend, give me one dollar". В Египет бедните са страшно много, и правят какви ли не номера да изкопчат и най-дребната сума. Освен ако не попаднеш в магазин с твърди цени, навсякъде пада голямо пазарене - изобще не си помисляй да даваш за нещо първоначално поисканата цена, пазари се докато я свалиш някоко пъти ...

Относно снимането, един приятел преди години за малко да го арестуват, просто защото стоял на гарата в Кайро и извадил сапунерката да щракне някоя и друга сниммка. Последвала едночасова разправия с полицията.

Има го и това, че Египет си докарва сериозни приходи от туризъм, и затова полага сериозни грижи за сигурността на туристите. Докато си стоиш в хотела в който си настанен, или обикаляш с групата и с ексурзовод, опасността да се случи нещо с теб или фото техниката ти е минимална. Вземи каквато техника искаш - мисля, че телеобективи много няма да ти трябват. По-скоро ще ти трябва светлосила и добро ISO, в музеите не може да се снима със светкавица, а в музея в Кайро ще видиш много интересни неща. На открито през деня е много светло; понякога нощем може да има хубави гледки на осветени антични обекти, така че и едно малко стативче може да е от полза.

Свободното бродене по непознати улици и квартали с фотоапарат на врата е спорт, който в Египет е добре да не практикуваш. Особено когато не знаеш езика и обичаите на местните. Стой си в групата и няма да имаш проблеми, винаги ще има достатъчно добре въоръжени полицаи, които да се грижат за сигурността ви.

Re:
Автор: netizen   
Дата:   27-10-09 09:04

- вода само от бутилка
- хапчета за разстройство и повръщане задалжително
- мокри кърпички (мръсно е навсякъде)
- 20-30$ в банкноти по 1
- сам никак не е препоръчително да излизаш извън хотела, въобще по-добре не се дели от групата
- жена снимай само след изричното съгласие на мъжа и
- ако си гнуслив по-добре недей ходи [cool]

Re:
Автор: b00m   
Дата:   27-10-09 09:11

Не съм имал проблем с техниката. Никакви декларации не съм попълвал. Носих и статив в багажа - но не в ръчния. Приготви си 15$ за виза - плаща се на летището. Около 10$ за такси до хотела. Към летището е по-евтино - виакт ти го от хотела. Бакшиша е задължителен - толкова са досадни, че няма да минеш без него [smilie21].

Re:
Автор: thomas   
Дата:   27-10-09 09:23

Като цяло нямаш проблеми, приготви се само за тежко разстройство и много стомашни болки. Почти каквото и да ядеш и пиеш, няма да му избягаш. Със сигурността нещата не са лоши, стига да си все пак в група, особено извън градовете. Но те тъй или иначе няма да те пуснат. Дори и да си избереш да шофираш сам, движението между градовете става само на конвои, които се сформират 2 пъти дневно за главните посоки и се придружават от достатъчно въоръжени - иначе във вътрешността на страната има разни племенни земи, където закони няма, а отвличанията не са рядкост. За бакшишите е съвършено вярно. И внимавай какво снимаш. Военни, будки на военни, палатки, използвани за летища (летището на Хургада е един опънат винил) и всичко подобно ще ти донесе конфискация на фотоапарата. Важи и ако някъде пише, че е забранено снимането. И както казаха и други, ако си гнуслив, хич и не ходи :-)

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   27-10-09 09:40

Приготви се за смрад, мръсотия и рояци от мухи.

Забрави за всякакъв досег с открити водоизточници - дори и за преджапване през тях.

Водата за пиене - само бутилирана. Каквито и да били плодове и зеленчуци от пазар - измити само с тази вода и обелени. Миене на зъбите - пак само с бутилирана вода.

Re:
Автор: tycoon   
Дата:   27-10-09 09:44

Както го описвате е много, ама много по-зле и от Индия!

Re:
Автор: special_k   
Дата:   27-10-09 09:46

В Кайро бях две седмици и се разхождах без проблеми и без бакшиши дори. Не по крайните квартали де... В Замалек са всички посолства и по-читави магазини, там е пълно с европейци.

Ползвай САМО черните таксита, и плащай ПРЕДИ да слезеш!
Освен Гиза, музея, Хан Ал Халили и Нил можеш да разгледаш и парка Ал Азхар - там е чудно за снимане! Има и една обиколка с корабче - "Долината на царете" - возиш се, а наоколо по брега всички са преоблечени като древните египтяни и играят доста добре...[smilie3]

Внимавай как пресичаш улиците

Re:
Автор: vinse   
Дата:   27-10-09 10:06

Ако имаш възможност проучи хотела в който ще отседнеш в Кайро. Имаш възможност да избираш измежду два типа - отвратителен и гаден, съветвам те да избереш втория [smilie5]
Но на фона на всички останали кофти неща, хотела сякаш е най-малкия ти проблем [smile]

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   27-10-09 10:07

Прочети и това .

Re:
Автор: Synthy   
Дата:   27-10-09 10:58

От всичко написано по-горе.. май идеята ми за екскурзия без екскурзовод (без група, самосиндикално) е много лоша... [smilie2]

Re:
Автор: deathzone   
Дата:   27-10-09 11:26

Абсолютно лоша. Кой какво ще да ти разправя в Египет е ужазно. Хотелите им 5 звездни отговарят на 3 звездни в БГ. Като пристигнах в Египет ме разхождаха с конвой полицейски бронирани автомобили. Почусвах се все едно отивам не на почивка, а в ивицата Газа. Като цяло ми харесаха историческите забележителностти, музеят в Кайро, пирамидите, но кошмара, който изживях и циганията по-вече никога няма да се върна там.

Re:
Автор: rdszalex   
Дата:   27-10-09 11:39

Март месец ходихме в Кайро, Александрия и Хургада. Като се върнахме, жена ми написа нещо като пътепис. Можеш да прочетеш тук:
http://www.flash-view.com/pub/ebooks/a332364a48/view_book.html

Заглавията са линкове към снимки. [shtrak]
Друго полезно четиво са Египетските теми в бг мама,можеш и там да погледнеш.
Приятно пътуване! Никак не е страшно и остава незабравим спомен!

Публикацията е редактирана (27-10-09 11:42)

Re:
Автор: Second   
Дата:   27-10-09 12:37

Да бе, наистина описанията зчучат по-зле и от Индия... Не съм ходил в Египет, но аз мога да дам само един, но универсален съвет - купи си Lonely Planet за Египет и там ще получиш най-достоверна информация, касаеща абсолютно всичко, което искаш да знаеш! В една книжарница на бул. Левски (между Раковска и резиденцията на английската кралица) имаше за доста държави, може да имат и за Египет. Може да се поръча много евтино от amazon.co.uk, особено ако има кой да ти го донесе от Англия. Не съм чел гайдовете на National Geographic, но трябва да са добри, а и има специализирана книжарница на ул. Ангел Кънчев, според мен си заслужава да се провери. Успех! [smilie24]

Re:
Автор: giorgio.k   
Дата:   27-10-09 12:59

... като гледам много сте го уплашили човека.
Ходил съм три пъти в Египет и пак ще отида. Нищо драматично не се е случвало нито на мен нито на някой от компанията. Избери си добър хотел, желателно на някоя от световните вериги /Хилтън, Мьовенпик/, спазвай нормална хигиена, пии вода от бутилки и не рискувай с разни дюнери на улицата и нямаш никви проблеми.
Шанса да те оберат през деня на улицата не е по-голям от този в голяма Европейска столица - има доста полиция навсякъде. Е разбира се не си насилвай късмета разхождайки се по-тъмно из сокаците [smile].
То тук в София си е същото - все едно чужденец да се разхожда из циганската махала ... не звучи разумно.
Между другото, конвои вече няма - рейсовете си пътуват самостоятелно.
За снимките са ти казали вече - има супер интересни неща, но не снимай военните.
Съвета ми е да отидеш първия път организирано за да се ориентираш в нещата - ако ти хареса винаги можеш да си организираш самостоятелно пътуване.

Re:
Автор: bozo   
Дата:   27-10-09 13:23

Челен опит, споделен от приятел:
- камилите миришат ужасно, не се качвай, защото:
1 - ще вониш като бедуин
2 - камилара те изнудва за да накара камилата да клекне и да слезеш от нея - даваш долар да се качиш и 20 за да слезеш...

- не давай на никой да те снима с твоя апарат - арабели качени на камили подават тояжки, на която закачаш камера за да те снима - после си откупуваш камерата...

- храна само в хотела, вода от неразпечатана бутилка
- на пазар само с дребни банкноти по долар, пазарлъка задължителен - цена $100 за малко пазарлък пада до $5...
- слънцезащитния крем е задължителен
- хигиената не е на почит в Египет, не очаквай чудеса в хотела

Re:
Автор: wizarditaly   
Дата:   27-10-09 15:53

Аз ходих това лято в Египет,Обаче организирано.
С кораб по Нил и после в Holideyinn в Кайро.
Навсякъде в Кайро бяхме с охрана полиция и двама цивилни с автоматични оръжия.
Аз си направих извода че не е много препоръчително да ходиш неорганизирано(сам).
Храната на кораба и в хотела беше супер,а на вън не е за предпочитане.Не снимай на местата където е забранено.Например в музея в Кайро не мойеш да влезеш с апарата.Казват ти да го депозараш.Ръководителя на групата ни каза да си оставим камерите и апаратите в хотела,защото като го депозаираш после мойе да намериш друг на негово място[smilie18] .
имай в предвид че аз ходих с италянска група.
Иначе всичко беше много организирано.
Приятно изкарване[smilie24] !

Re:
Автор: J0R0   
Дата:   27-10-09 20:00

Всичко това са пълни глупости.
С изключение за водата - наистина не става и за миене.
Ако се държиш нормално - хората са супер дружелюбни.
Врял съм се сам в най-крайните квартали, в най-голямата мизерия, най-много да те почерпят с някоя гадост, която е крайно неучтиво да откажеш.
Запомни една фраза "Хам ду Алла" - Слава на Алах. Върши голяма работа, може вместо "здравей", "довиждане", "благодаря" и изобщо може да го употребяваш във всякакви случаи. Общуването вече минава на друго ниво - приемат те като свой човек.
[smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: domosed   
Дата:   27-10-09 20:17

Ако човек се притеснява от такива "добронамерени предупреждения" никъде няма да иде и нищо няма да види. Ходи, разглеждай, снимай с какъвто искаш фотоапарат, декларирай го (от декларация глава не боли) и не се притеснявай!
А това дето се препоръчвало да се ходи с група и охрана е за тяхно - на египетските власти - удобство, а не за твое.

Re:
Автор: Splendente   
Дата:   27-10-09 20:45

Напълно подкрепям JORO. Много сте го наплашили човека. 4 пъти съм ходила в Египет. Няма никакви проблеми. Е, не е цизилизовано като в Европа, но нали това прави дестинацията толкова екзотична! Местните могат да бъдат и много дружелюбни, особено в нетуристическите райони. Около най-популярните забележителности е пълно с алчна пасмина, както навсякъде по света - дори в Европа. Ако си мислите, че е по-добре в Израел например, жестоко се лъжете. Евреите дори не се пазарят, режат ви директно главата през кръста и то доста нахално. Нямах проблем с фототехниката. Ако видите японците с какви чудовища-обективи се разхождат там, вашата техника ще ви се стори като детска играчка. Едно съветче от мен, когато минаваш покрай досадни търговци, никога не ги гледай в очите, прави се че гледаш през тях. Гарантирам, че няма да ти досаждат. Изпробвано е! Препоръчвам обектив с по-голям зуум, защото иначе "моделите" ще те муфтят за кинти, освен това ще ти позират, което отнема доста от емоцията. Минерална вода има навсякъде и е много евтина. Препоръчвам ти по-висока категия хотел и ако за пръв път ще ходиш на толкова екзотично място, по-добре иди с тур агенция. Има чартърни полети всяка събота. Пази техниката от пясъка, макар пустинята там да е доста скалиста, но през зимата излиза вятър и влиза навсякъде. Не сменяй обективи на прашно място, носи си найлоново пликче и по възможност само на закрито - може и в превозно средство.

Re:
Автор: Safira   
Дата:   27-10-09 20:59

На мен също са ми безкрайно полезни съветите, тъй като ще влезнат в употреба съвсем скоро [beer] [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »