Автор: icarus
Дата: 23-10-09 09:56
Здравейте,
имам следната дилема : мой клиент и приятел е решил да "инвестира" 1500 Евро във фототехника. Абсолютен лаик е. Писал е тема - две тук във форума, ама останал с впечатление за "борба за надвикване като в британски пъб : Арсенал или Тотнъм (Canon vs Nikon)". Давал съм му да "пощрака" с моите тела, но някък си още не е в час. И вчера ме "сюрпризира" с идеята си да дава пари за тяло, обектив (и) и филтри, защото "искам да се науча да снимам децата, планините, по които ходим, реките, в които ловим риба, морските залези през лятото и всичко друго като ония, които като дойда у вас ми ги показваш на компютъра ти ...".
Аз, както някои тук знаят, съм в отбора на Пентакс и веднага нахвърлях една сметчица. Но изведнъж заговори съвестта ми и се замислих " ... дали това, с което съм свикнал, е това, което ще му трябва на моя човек ? Дали, вместо да му помогна, ще го затрудня и разочаровам? Дали няма да му направя т. нар. мечешка услуга ?".
Та да попитам тук "колективния мозък" да ми дадете съвет (-и) и изобщо как и какво бихте избирали за начинаещ с възможностти ...
Ето вариантите (цените са взети от Павилиона и Синтезис-а) :
1. Pentax K-7 + Pentax 16-45 /4 + UV нови и някъкъв 70-300, 50 мм и 135 мм твърди / ръчни от базара тук;
2. Canon EOS 50D + 18-200 IS нови и някой и друг втора ръка от базара;
3.Nikon D90 + 16-85 VR + Sigma 70 - 300 (или екв.)нови, допълнения от базара тук;
4. Някое Сони (хич не съм в час тук);
5. Нещо друго .
Желанието на клиента ми е основните тяло, обектив (-и) да са нови, после да "надгражда" с нови и втора ръка. Вярно, проведох дълъг разговор на тема "Пентакс, байонет, М42 и т.н." но останах с впечатление, че ще има нещо като при блондинката с лаптопа (дадох толкова пари за това Вайо, сега и книжки ли трябва да чета ?). Иначе има желание да щтрака и "зуумва" ...
Та така, да ми помогнете в избора, ако може
|
|