Автор: hotsnail
Дата: 14-10-09 09:29
Абе това с адаптерите май не работи. В смисъл че м4/3 системата разчита на телецентрична оптика (така ли се казваше) т.е. че ъгъла на падане на светлината в-ху сензора е близък до перпендикуляра. Така при ползване на широки обективи от други системи резултатите са далеко от добри. Технологично за сега май само Сони произвеждат EXMOR-R сензори, които решават този проблем, ама Сони поне за сега не са в тази игра м4/3.
Самсунг и те мислят май да се включват с тяхна система. Може би те ще имат по-читави сензори и няма да имат презумпцията за телецентрична оптика.
Някой ден сигурно и Сони и Канон ще се включат, до тогава ще е трудно и мисля, че малките апарати със сменяема оптика ще са нишови и предимно предназначени за Япония и Корея. Имам предвид, че Канон и Сони (и кодак) са големите производители на сензори и могат релано да променят правилата на играта. Пример Сони ако пуснат обърнат ФулФрейм сензор ще могат да направят подобно сапунерче с фул фрейм 24 мегапиксела и т.н..
4/3 и микро 4/3 се доказаха като система с ограничено приложение без сериозни перспеклтиви, но със стабилна пазарна ниша. Така де имат си пазар ама няма как да направят нещо много по-добро от (често дори равно на) АПС-Ц или фул Фрейм.
С презумпцията за телецентрични обективи става още по затворена системата. м4/3 май не е и отворена към други производители на оптики т.е. ще им трябва време на сигма и тамрон да "откраднат/отгатнат" интерфейсите.
Ама аз мисля да си взема панасоник Г1 или след година ГФ1 не знам - много добре направени изглеждат. Олимпуса е хубав от към функции ама явно доста недовършен от към изпълнение и технология - бавния и несигурен фокус, страния китак, липса на светкавичка, странните менюта и фунции, не-ефективния стабилизатор, тъмната палачинка - въобще доста знаци за "липса на любов" от страна на инженерите в Олимпус.
|
|