Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пентакс К-7 - дали тялото има проблем ?
Автор: icarus   
Дата:   06-09-09 21:36

Здравейте,
значи ситуацията е следната : със Сигма 17-70 / 2.8 - 4.5 на 17 мм в режим Тav имам "сенки" по контурите (т.нар. hallo), в режими М и Av със същите скорост, диафрагма и ИСО - не. Същият ефект и с Пентакс 16-45 /4. Смених фърмуера - няма разлика. В холандския сервиз ми казаха, че за първи път виждат подобно нещо, но това не било сервизна операция. Извадихме ново тяло К-7 -> същия проблем ... сега чакам официален отговор от Хоя / Пентакс. Та да питам, дали някой български потребител на К-7 е "изпитал" подобен проблем?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tvk75   
Дата:   06-09-09 22:24

дай снимки да видим

Re:
Автор: miton   
Дата:   06-09-09 22:31

[smilie11]

Re:
Автор: pefoto01   
Дата:   07-09-09 01:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Автор: ilcoin   
Дата:   07-09-09 09:01

Дано да ти ремонтират камерата и да е изолиран случай, че иначе язък за тялото - много е готин тоя пентакс и ако са опърдяли кайсиите точно с него ще е жалко ...

Re:
Автор: zaiko   
Дата:   07-09-09 09:29

Снимки. Предполагам проблемът е само в JPEG?

Публикацията е редактирана (07-09-09 09:29)

Re:
Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   07-09-09 15:25

а трябва ли ти този "странен" режим TAv [smile]

Re:
Дата:   07-09-09 15:32

Режимът TAv, макар и да не го ползвам постоянно, се оказва доста полезен при определени условия, поне за мен [smilie24].

Re:
Дата:   07-09-09 16:09

да оставя машината да си избира чувствителноста - не мога да допусна това да се случи [smile]

Re:
Дата:   07-09-09 16:30

Чичо Жоро, винаги можеш да настроиш минимум и максимум ИСО в този режим, естествено [cool].

Re:
Дата:   07-09-09 16:48

zaiko, това за настройката на мин макс е ясно, но пак ми е странно.
Въпрос на вкус, на който му харесва си го ползва.

Re:
Дата:   07-09-09 17:11

Със сигурност. Както казах, аз го използвам само в определени ситуации, когато рязкото изображение ми е по-важно от шума.

Re:
Автор: spa   
Дата:   08-09-09 00:45

Ех старата любов ръжда не хваща. Аз си мислех, че марката ще смениш. Все пак що не вземиш с по хубави обектииви да тестваш. Някой твърд.

Re:
Автор: pefoto01   
Дата:   08-09-09 01:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Дата:   08-09-09 07:09

Налучках някъкво решение - и всичко се оправи. Значи проблема е много интересен - само в диапазона 17-25 мм и при рязък преход от тъмна към светла част, например било на хълм и над него бяло небе (облаци). Тav режима позволява да се получи остро изображение в целия диапазон до безкрайност, а хало-то се "чисти" с Lens Correction -> Lat Cromatic Ab Adjust [enable] от меню Rec. Mode [1]. И го има проблема само със Сигма 17-70. ИСО-то съм го ограничил в диапазона 100-200, а D-range е изключен. Само с този обектив, само в Tav режим. Иначе тялото е перфектно. Кадри ще пусна, като се прибера в СФ, защото тука (Триград) нета е бавен (М-тел).

Re:
Автор: jorro_z   
Дата:   08-09-09 09:07

Икар, може ли едно въпросче?

Понеже лично все още не съм пипал К-7, но доста съм прочел, навсякъде пише че функцията Lens Correction работи само с обективи Пентакс, т.е. натуралните за системата.

От твоя пост, следва ли да разбирам, че тази функция работи и с обективи Сигма?

Ако да - зер гут...

Re:
Дата:   08-09-09 21:01

Jorro_z,
като чета pdf-a, нищо не пише само за Пентакс обективи. Явно в случая работи и със Сигма. А този (17-70) ми го калибрираха във Финландия именно за тялото, поради (традиционния за Сигма) бек-фокус. Сега, като поразръчках малко из нета, се оказа, че не съм частен случай. Проблеми К-7 няма, ама подобни проблеми има К20 с "прословутите" Сигми 18-200 (какъвто имах до неотдавна и го продадох на колега от форума), както и с някои Тамрон-и в TAv и М режими (типични "халло" и "моаре" проблеми при малка бленда). Нещо не разбирам как със софтуер се оправят оптични проблеми, ама доколкото зная, там, където механиката "куца", цифровата логика може да "излъже" донякъде субективността на възприятието (в случая пейзажа). Леле, колко сложно го написах ...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »