Автор: Cfc
Дата: 06-09-09 15:57
Благодаря ви приятели за помощта. И ако аз имам още много да уча за фотографията, то някои от вас могат да се поучат от следващия коментар как да бъдат по-човечни.
Цитат:
Фокусното растояние е 200 мм, на което си снимал и с 55-200 и при 18-200. То съответства на пространсвения ъгъл, който "запечатваш" на кадъра. При еднакво фокусно разстояние обектите ти при еднакво отстояние от тях е нормално да изглеждат по един и същи начин.
По темата за 11 кратното приближаване - това са най-вероятно тъговски тарикатлъци. 200мм:18мм е наистина около 11 като число, но по-добре си прочети в упъването от колко до колко градува е "размахът" на вариото и така ще станеш наясно, че е не повече от 6 или нещо такова. Нямам подръка данните на обектива 18-200.
Относно това, че излежда "неизбистрен" кадъра - прав си.
Ако снимаш от статив, пробвай да му спреш редуцирането на вибрациите (VR). Може би ще помогне.
Аз лично не съм компетентен да отгворя на този въпрос "защо". Но е обозрим проблема, за който споделяш и е наистина неприятно. Не мога да предположа дори дали това не е резултат от връзката тяло-обектив.
Брат ми имаше някакви зверски ядове със Сигма 18-125, която я беше завързал за едно тяло на Канон 350Д. И тя така мажеше и не можеше да фокусира. Най-накрая се сдоби с Никон Д80 и Канон 40Д (с техни си оптики) и въпросът се реши от раз, но в този случай не мога да помогна с догатки, най-малко защото позлваш обектив и тяло на Никон.
Нейде из сайтовете имаше едни тестови таблички, а можеш и при относително скромни приготовления в къщи да направиш проби:
постави една линия на масата легнала перпендикулиарно и сравнително близо спрямо обектива, след което постави на статив апарата, така че да бъде наклонен на около 45 градуса. Фокусирай нейде в средата, но запомни точно на кой самнтиметър и милиметър си поставил фокуса (фокуса го задай да бъде само в центъра). След това виж резултата и ще разбереш дали е от обекива или нещо при фокусирането по време на сминане ти бяга, да предположим, ако си задал някаква опция да следи произволна зона или каквото там би могло да те "изненада".
Край на цитата. Специални благодарности нему!
Благодаря също на neuromancer и nacho1 за разбирането.
Хубав ден!
|
|