Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 СНИМКИ ИЗЛИЗАТ В ЛИЛАВО!!!
Автор: modiliani   
Дата:   04-09-09 14:58

Днес ми се случи много странно нещо на работата. Дойде един симпатяга, който извади около 100 снимки, повечето от които чернобели. Човека е проф. фотограф и определено е наясно кво, как снима, но 5 пъти извадихме снимките му и в 5-те пъти чернобелите снимки излезнаха с леко лилав оттенък. Работим с Frontier 570 пуснах настройки на хартията, изчистих филтрите, направих машината да копира само в чернобяло, но пак не стана. След това човека, обясни, че не ги е снимал в чернобял режим снимките, а е слагал специален фълтър, за чернобяло, което / лично според мен/ по скоро маха една сатурация отколкото да ги прави чернобели?
Има ли някой идея защо се получи така? В нас ли е проблема или в него? И ако някой е работил с машина като наща, ще му бъда благодарна, ако сподели с кви настройки на фронтиера тр'я да се работи!!??

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: borovinka   
Дата:   04-09-09 15:02

В какво цветно пространство са файловете на клиента ?

Re:
Дата:   04-09-09 15:04

ммм имаш предвид RGB и CMYK? RGB са и са снимани с canon EOS 50D

Re:
Автор: ilcoin   
Дата:   04-09-09 15:17

А ако си отвори снимките във фотошоп и ги запише като grayscale дали няма да стане работата ?

Re:
Дата:   04-09-09 15:19

Ами и това пробвах, само че на cs-a си излизат нормално, мониторите са ни калибрирани цветово и пак проблем! Не знам кво да мисля, до ся такова чудо не е имало, а сме вадили доста снимки в чернобяло......

Re:
Автор: borovinka   
Дата:   04-09-09 15:47

Тц, именно цветно пространство имам предвид.
Отворете ги с Pfotoshop и ги конвертирайте в sRGB или в профила на минилаба.

Re:
Автор: decho3b   
Дата:   04-09-09 16:02

Опита ми е само от всякакви дигиталки, за конкретната машина нищо не знам.
RGB и CMYK дори и черно бели, дават при печат съставни цветове тоест черното е комбинация от всички цветове на машината и задължително в полутоновете се наблюдава някакъв цветен нюанс. От друга страна при Grayscale ако не се укаже на машината (дигиталка) да печата само от Black секцията често ми се е случвало да го преобразува обратно в някъкво съставно черно. Може би Greyscale + ЧБ на машината би вършило работа. Но както казах за такива работи съм ползвал само дигиталки и може да няма нищо общо като принципна работа.
Може би съвета на боровинка е по използваем . Успех.

Re:
Автор: n1x0n   
Дата:   04-09-09 16:23

Конверсията в grayscale или печат само с една секция на машината са най-лошите варианти за решаване на този проблем - поради простата причина, че и двата варианта съсипват полутоновете на сивото.

Проблема с лилавеенето/зеленеето и т.н. обикновено се дължи на това, че тези машини са оптимизирани за цветен печат и трудно изкарват неутрално сиво без профилиране.

Културният вариант е да се направи специален профил на машината за черно-бяло и да се ползва при печата на черно-бели sRGB кадри.

Re:
Дата:   04-09-09 16:24

mmmm е ама то си бяха така защо да се обръщат? няма смисъл ....а колкото до отделянето на цветовете, ако разбирам правилно искаш да кажеш, че грайскела и примерно само конвъртнато в чернобяло би дало различни резултати? Хмм..не знам не мисля....просто нещо инстинкта ми подсказва, че е заради филтъра който е ползвал....яд ме е ся, че ще иде в друго фото да ги изкара, ама не му взех телефона, за да го питам дали и там ще излезе така....е така просто любопитство и инат дет се вика ;)

Re:
Автор: n1x0n   
Дата:   04-09-09 16:34

искаш да кажеш, че грайскела и примерно само конвъртнато в чернобяло би дало различни резултати?

Точно това искам да кажа.

А филтъра който е ползвал няма абсолютно никакво отношение към нещата. На правилно настроена система - това което виждаш на монитора, трябва да излиза и от машината.
Няма вариант хем при вас всичко да е точно, хем файлове изглеждащи черно-бели на монитора да излизат лилави от машината, вярвай ми.

Re:
Дата:   04-09-09 17:43

Ми зна4и аз съм живото доказателство :) защото ги слагам на цс-а и си излизат чернобели, само че пускам ги на машината и излизат друго яче..;)) дам може би трябва да си до мене да видиш :))) ..добрем ще го мисля, поне си запазих два кадъра ...и ще мога да ги пускам пак ;) ама шефа като го няма...че кой ше ми брой брака ;)) усмих
благодарско за коментарите..

Re:
Автор: zed   
Дата:   05-09-09 00:39

Никсъна ви е казал всичко, което трябва. Проблема е в настройките на машината.

Re:
Автор: pitarfoto   
Дата:   05-09-09 10:17

Дай го този злопулучен файл да го пробвам на мойта Фронтера [beer]

Re:
Дата:   05-09-09 12:09

ммм дай нещо лично дет да го пратя?

Re:
Автор: boncho_marinov   
Дата:   05-09-09 15:27

Виж си проявителя

Re:
Автор: zed   
Дата:   05-09-09 15:28

Не е от проявителя.

Re:
Дата:   06-09-09 00:04

dam ...ne e ot nego...neka da se pribera, che v momenta ne sam v kvartirata...i shte ti izpratq snimkite polu4ih mesidja...blagodarq ti :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »