Автор: d_ave
Дата: 31-08-09 16:24
Вчера поснимах малко с оназ прословута сигма 28-70, за която се отвори страшна дискусия около калибрацията, и забелязах нещо, което леко ме очуди. По принцип тя е бленда 2.8 по цялата дължина. Обаче забелязах, че на 28мм блендата ЛЕКО СЕ ЗАТВАРЯ за да бъде на 2.8!!! що за глупост?!?!?! Вижда ми се доста глупави решение – така и така леко се затваря, за да е 2.8 на 28 мм, не можаха ли от сигма да я направят просто да се отваря още малко и така да има примерно обектив 28-70 f2.0-2.8? и при други подобни обективи ли се забелязва такова нещо? На мен ми се вижда леко безсмислено изкуствено да се ограничава блендата, само за да има еднаква осветеност по цялата дължина. Ясно ми е, че за да е 2.8 по цялата дължина големината на отвора трябва да е еднаква, но виждам къде къде повече смисъл ако действаше както обикновен обектив, „дупката” така и така я има, защо се ограничава с леко присвита бленда? Нека си е 2.8 на 70, ама не виждам смисъл да не е малко по-отворена на 28. и при другите обективи с непроменлива максимална бленда е така?
|
|