Автор: Jankoff
Дата: 24-08-09 09:15
Разбрах проблема. Ето моите съображения (не ги налагам, разбира се).
Приличен зум (особено х 20) струва много пари при DSLR, особено ако е Никанон (ако е Олимпус е доста по-малко, но пак си е един апарат - 700-800 лв.). Точно такъв зум - х 20, има при SX1.
За големината на апарата и тежестта. SX1 НЕ е малък и лек апарат. Говоря като човек, който го е използвал. Той е съвсем малко по-малък и по-лек от Olympus E-520 с китов обектив. Съответно - има нови (или не съвсем нови) DSLR-и, които като обем и тегло са горе-долу на нивото на SX1. Нямат голям зум, но един ден могат да имат. Докато G10 или G11 НИКОГА няма да имат.
Струва ми се, че в дадената ситуация най-добро е решението - продажба на G10 и купуване на SX1. Ще се загуби една малка част от качеството, но ще се получат голям зум и прекрасно Full HD video. Впрочем синът ми ми каза, че след софтуерен фикс, даден от Канон, сега SX1 снима в RAW. Така че - и качество може да се получи. Това вече зависи от притежателя - а той може (и трябва) да се учи. Ученето не струва пари и е приятно.
Аз бих посочил като недостатък на SX1 бавното снимане. Когато направиш снимка, минават може би 2 или 3 секунди преди да стане готов за нова. Мен това ме дразни, но аз сравнявам с Е-520. Синът ми казва, че изобщо не го дразни. Въпрос на навици и виждане.
|
|