Автор: exile
Дата: 17-08-09 01:22
Такам, моят въпрос е по-конкретен от повечето такива теми и ми е доста важен действително...
Ситуацията е следната - има някакво количество снимки, стотина примерно, и трябва да се отпечататhttps://photo-forum.net/forum/post.php?f=1&phorum_uriauth= с, да ги наречем, реални цветове... Задачата ми е да им стандартизирам цветовете, за да са ок за печат и теоретично ако в печатницата после всичко е наред, снимките да са с максимално близки до реалните цветове. Постановките са много подобни, обаче все пак има разлики, въпреки, че са снимани с едно и също импулсно осветление, имаше и друг фактори, както и да е. Всяка постановка еснимана два пъти, единия път с цветна таблица, другия път не.
Цветната таблица е GretagMacbeth ColorChecker, не знам дали това е точно модела, или си има някви други означения, но както и да е.
Ето какво правя аз, а вие кажете точно колко простотии и грешки правя в процеса, за да не се получава това, което аз си мисля, че трябва да се получи.
Тая таблица си има стойности за цветовете в лаб - магента 52 -49 16, жълто 81 -4 79 и проблемът ми - циан 52 -22 -27.
Роу файловете ги отварям в АЦР, оправям цветната температура по сивото на цветната скала.
После вече в шопа в обръщам в лаб и се опитвам с левълс да наглася цветовете ползвайки пак сивите на картата и сверявайки стойностите за магентата, жълтото и циана.
После би трябвало да обърна в ЦМИК и нещата да са готови.
Обаче циана непрекъснато ми бяга. Магента и жълто успявам да ги направя доста точни като стойности в лаб, обаче циана хвърчи с някви стойности от сорта на 52 -22 -70 непрекъснато. В същия момент снимката си седи ок като цветове на монитора.
Да, четох в нета по темата, един пич обясняваше точно за конкретната таблица как се прави това и обяснението беше "Ми отварята шопа и почвата да си играете с левълс..." И аз това правя, обаче този циан ме побърква
Сега можете да ми обясните колко съм прост и бих бил благодарен ако обясните какво аджеба става
|
|