Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Сигма ДП1
Автор: r_rusev   
Дата:   14-08-09 09:19

Снимки в РАВ.
Конвертирани в ЖПГ със Сигма фото про.
И започват неизвестните за мен неща.
Изходен файл 2640х1760х3, т.е. резолюция 2640х1760 за всеки основен цвят.
Да ама не. ЖПГ е с резолюция 2640х1760, което прави 4,6Мп.Къде са другите, до 13,8Мп.
Моля за информация, някъде нещо не съм "цъкнал" в настройките на камерата, или има опция в конвертора, която не съм разрешил?[smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Сигма ДП1
Автор: джъмбо   
Дата:   14-08-09 09:22

инфлацията ги е изяла

честит петък

Автор: r_rusev   
Дата:   14-08-09 09:24

Ей Джъмбо, хайде моля те, за втори опит, но по -сериозно

Дата:   14-08-09 09:26

http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/sensors_01.htm

Автор: ferdy1   
Дата:   14-08-09 09:29

Ами камерата има реално 13.8Мп ама са на 3 слоя един зад друг, така че реално на снимката излизат само 4.6Мп.[beer]

Автор: ivodam   
Дата:   14-08-09 09:30

Тази сигма си е толкова, 4,6 МП. Имаш три слоя пиксели за трите основни цвята, ама те са един върху друг, като на цветен филм. Това дава едно по-хубаво цветопредаване, ама нема как да ти увеличи резолюцията в смисъл на билборд :)

Дата:   14-08-09 09:31

има дефакто.... но реално са...
но това позволява интерполация до 15 мп... без артефакти... затова и я водят горе долу толкова....

докато стандартните камери вече са интерполирали липсващите

Автор: Canon   
Дата:   14-08-09 10:16

Аре да си спестим думичката "без артефакти", нищо че е петък.
Дефакто са си 4,6 МП, при това със склонност към лека назъбеност на контура и моаре. Интерполирането (примерно 2х) увеличава и 2х моарето и дори Канон 500Д дава по-читава картинка от него при еквиваленост примерно около 16МП

Дата:   14-08-09 10:57

знам че канона дава по-добра картинка..... нищо че е петък [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: vgramatikov   
Дата:   14-08-09 14:40

Помощ [smilie18]

Автор: volenE   
Дата:   14-08-09 15:06

Тази Сигма ДП1 като я купихме, снимахме с нея един ден. А на следващия беше върната и сменена за Canon 450Д с доплащане. За закъснението на затвора нищо няма да кажа.

Пропуснах да похваля колегите от Фотосинтезиз, които бяха така добри да ни я заменят.

Габаритите са й голямо предимство.

Приятна събота и неделя колеги.

Дата:   14-08-09 15:58

двете камери нямат нищо общо така че.... няма защо да казваш нещо... [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: itilien   
Дата:   14-08-09 16:10

Имат двете камери много общо даже. Това, че са камери и са направени да се снима с тях. Това е основната цел на всяка камера.
И ако нещо е нескопосано направено и пречи на нормалното снимане, значи е проблем.

Колкото ревюта изчетох, единственото хубаво нещо което видях са малките габарити.

На много места се говори за сериозен проблем с разреждане на батерията дори докато апарата е в изключено състояние, хората ги вадели за да ги пазят от разреждане. И това на фона, че така или иначе батерията не държи особено много.

Джъмбо, при теб тоя проблем има ли го ?

Друг проблем, който почти навсякъде се споменава е лошия дисплей, който на практика е единствения начин да работиш с апарата, ако изключим оптичния визьор, който обаче не е пълен заместител, а и струва пари.

Прекаленото ранно прегаряне на червения цвят също е проблем. Бавната работа на софтуера също е проблем. И де що има снимка която видях в нета е със лек зелен оттенък.

И всичко това "само" за 1000 лева

Публикацията е редактирана (14-08-09 16:11)

Re:
Дата:   14-08-09 16:23

проблем с батерията не съм имал....
освен това е малка и е нормално да трае малко...
за зеленото... не е лошо да си калибрираш монитора...

колкото до снимането... всеки сам си решава...
снимам от 25 години така че не виждам смисъл от бесмислени спорове кое как и колко бързо снима

щото зинара явно е супер нескопосан.... при него темпа обикновено е 1 снимка на час [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Дата:   14-08-09 16:37

монитора ми е калибриран, освен това обаче не гледам само на 1 монитор и не гледам само снимки от сигма. Така че логически и практически проблема не е в монитора ми, защото той не знае с какво са правени снимките ;)

А зинара мисля, че не го разнасяш по улиците за да снимаш стрийт и хора нали ?
Това, че толкова фанатично защитаваш апарат с толкова всепризнати недостатъци не говори добре за обективността ти :)

Re:
Дата:   14-08-09 16:44

фанатично е в твоите очи... като напишеш статии за над 40 камери ще почнеш да мислиш доста по разумно от сегашните си възгледи

и стига с тоя стрийт... света не се върти около стрийт фотографията [smilie23]

Re:
Дата:   14-08-09 16:51

добре, камера с такъв размер за какво тогава е предназначена според теб. Щом не е за стрийт, не е за хора, не е за вътрешна употреба, не е за животни, не е за макро. Тогава за какво е ?

Само за един пейзаж с няма и 5 мегапиксела ? С лошо антирефлексно покритие на дисплея. Без въможност да сменя обективи. За 1000 лева ?

Погледни малко реалистично на нещата, а не като собственик. Кой дава 1000 лева за да има камера, която има куп недостатъци и супер ограничено приложение. Аз лично не търся нещо, с колекционерска стойност, а нещо, което да ми върши определена работа.

Re:
Автор: nikidi   
Дата:   14-08-09 17:06

itilien, джъмбо не е дал 1000 лв за камерата, така че никога няма да бъде обективен [beer]

Re:
Дата:   14-08-09 17:12

джъмбо е дал доста повече от 1000 лева за камерата щото си я купи когато бе над 1400 с още куп аксесоари.....

а това че някои се чудят къде да избият комплексите... не го бърка грам

Re:
Автор: nikidi   
Дата:   14-08-09 17:16

а джъмбо може и 400 ревюта да напише и пак да си е същия комплексар
ако беше толкова велик фотограф, нямаше да кесаш по цял ден в офиса на динафос, разписвайки се под всяка тема във форумите [beer]

между другото много бих искал да видя как се спускаш с 65 км с колелото [smilie5]

Re:
Автор: apollo   
Дата:   14-08-09 19:10

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Уважавам хората с дух на "баир будала"[smilie5] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Re:
Автор: ivodam   
Дата:   16-08-09 22:46

В този момент Слончи дълбоко засегнат си премества хобота от единия крачол в другия...

Re:
Автор: next_time   
Дата:   16-08-09 23:33

Да е хобот ..... колко да е хобот [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: brutas   
Дата:   02-02-12 18:13

Аз пък съм изключително доволен от камерата. Ползвам я предимно в планината, където компактните й размери са страхотно предимство. А с недостатъците й лесно се свиква. [smile]

Автор: tantris   
Дата:   02-02-12 18:46

И аз като горд собственик на ДП-1, мога да кажам че апаратчето е готино. Но трябва да се внимава какво и как се снима с него. Срещу слънцето най-добре да не се опитва. При слабо осветление също. При добри светлинни условия обаче прави чудно чисти снимки с неутрални цветове. Няма аберации, картинката е остра по целия кадър. Бе ексцентрична играчка.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: