Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за комбинация от обективи
Автор: the_shooter   
Дата:   31-07-09 11:56

Бих бил благодарен ако ме посъветвате за по добрата комбинация от обективи. Принципно снимките направени с твърди обективи ми харесват повече отколкото с вариообективи (аз открих топлата ...). Въпросът е когато някой разполага с ограничен бюджет ( в смисъл не си вади хляба със снимане и несподеля принципът: "Кефът цена няма") коя е по - добрата комбинация. Говоря за Канон но предполагам че и при другите марки е сходна ситуацията. Та въпросните комбинации са следните:
1. ЕФ 18-55/3,5-5,6 ИС
55-250/4-5,6 ИС
50/1.8

2. ЕФ 28/2,8
ЕФ 50/18
ЕФ 100/2 и евентуално ЕФ18-55ИС
(някой от твърдите обективи ще са 2-ра употреба)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за комбинация от обективи
Автор: sauron69   
Дата:   31-07-09 12:02

Хубаво е да кажеш какво ще снимаш. По-принцип, първата комбинация е доста универсална и добър избор при ограничен буджет- реално с нея покриваш почти всичко без макро.
Но основно си зависи от твойте вкусове и желания.

Дата:   31-07-09 12:08

Сега снимам с 300Д. По - нататък ако уменията ми се подобрят дотолкова, че да имам нужда от по - добър, бих ъпгрейднал с 450Д/40Д. Основно снимам пейзажи (градски и природа), деца (моите и на познати), абе ала-бала. Работата е, че когато сравня снимка от 50-та и 18-55ИС дори на мен ми прави впечатление, че има разлика. Само мога да предполагам каква ще е разликата с някой качествен прайм?!

Автор: asahi   
Дата:   31-07-09 12:36

ЕФ 18-55/3,5-5,6 ИС
55-250/4-5,6 ИС

За по-нататък 50/1.4 или 85/1.8. Лично аз предпочитам втория, предимно като портретен.

За още по-нататък - зависи накъде ще се развиваш.

Автор: stzz   
Дата:   31-07-09 12:43

Този съфорумец е доста напред от "просто любител" и два обектива са му достатъчни.
Неговата комбинация би трябвало да те удоволетвори.....за сега.

[shtrak]

Публикацията е редактирана (31-07-09 12:44)

Автор: jivkojj   
Дата:   31-07-09 12:51

Само да вметна относно т.1, че ако става дума за кроп, на мен специално 50/1.8 ми идва дълъг за обща опутреба и се спрях на 35мм твърд + варио-обектив(и).

Дата:   31-07-09 13:19

Разбрах, рано ми е още за твърди обективи. Благодарско "Асахи", кефиш че винаги си готов да споделиш мнение и да си полезен![smilie24]

Публикацията е редактирана (31-07-09 13:47)

Автор: thumper   
Дата:   31-07-09 14:08

Аз съм с първата комбинация която си посочил: 18-55 ИС 55-250ИС и 50 1.8 (тялo 450D). И аз като теб усетих бързо, предимството на твърдите обективи и сега 50-ката ми е най-използван. Общо взето тази конфигурация в повечето случаи върши работи,но това което ме спира да я препоръчам е,че на мен поне много бързо ми се преиска по-качествена техника. Тъй като и при мен положението с бюджета е сходно, за сега карам с това и събирам за 100 USM. Опитът ми показва,че за пейзажи без широко варио е доста трудно,така че при твоите ограничения според мен 18-55 ти е задължителен. Общо взето като за начало всички обективи,които си изброил ми се струват задължителни (просто защото много бързо ще усетиш нуждата от всеки от тях). Колкото до портретните твърди - скоро пощраках на плажа с 85 1.8 (тук благодаря на nsirakov) и за плаж си е идеален (и е значително по-добър от 50ката),но на закрито с кропка ще дойде дълъг, така че като за начало 50 1.8 мисля,че ще ти е по-подходящ. Та от казаното до тук май излиза,че на старта първите три обектива по-добре ще ти паснат, пък после като мен ще надграждаш. Както споменаха по-горе - ти сам да видиш на къде ще се развиеш.
Дано съм помогнал с нещо и успех при избора.

Дата:   31-07-09 14:33

Благодаря за споделеното мнение "thumper". Аз имам 18-55ИС и 50/1,8. но пуснах темата понеже нямам нищо дълго и се чудех дали да не си взема един 100/2 или 100/2,8 макро втора ръка или един нов 55-250 ИС? Обаче за пейзажите си прав, тъй че ще е вариото най- вероятно.

Автор: skodi   
Дата:   31-07-09 14:51

Пейзажи, с 55-250ис ????

Дата:   31-07-09 15:01

Всъщност thumper e imal predwid 18-55 IS обаче считам ,че и дългото варио може да се използва за пейзажи (особено ако са сред природата).

Автор: xph   
Дата:   31-07-09 15:15

Взимай вариото, после като натрупаш материал, виж на какви милиметри снимаш предимно и ъпгрейдвай натам (:

Автор: s_dyakov   
Дата:   31-07-09 15:37

Щом и сам виждаш разликата между зуумовете и твърдите.. и ако те влече отговорът е очевиден.

За по евтино може и с по-стари ръчнофокусни твърди.. ама там наистина трябва да те влече [smilie3]

Автор: thumper   
Дата:   01-08-09 12:59

Да, и с 55-250 може да снимаш пейзажи (при подходящи условия) и като цяло е много по-универсален,така че е по-удачен за първи дълъг обектив.

Автор: nsirakov   
Дата:   01-08-09 15:52

28/2.8 - справка темата за снимки в Пачанга майнарево... хубаво обективче на сносна цена... снощи го преоткрих... не е "мазачка" нито пък блести с рязкост, но при определени условия може да те измъкне от ситуацията...

аа и не прави хот спот... ако си фен на ИР фотографията ;)

50/1.8 - всеки който е почнал е минал през този обектив... не ми хареса лично на мен, с радост се оттървах...

85/1.8 - приказка за снимки на тъмно и портрети... не бих го дал за нищо...

18-55/ис - перфектния китак - не бих го сменил

с 55-250 не съм снимал.. нямам впечатления, но в този диапазон признавам единствено на подобни цени (или малко по-високи) единствено 70-200/4л.. според мен си заслужава да го има всеки любител

за макро... едни макропръстени кенко ще ти свършат работата.. и АФ си има ти мерене...

Дата:   01-08-09 17:40

Сираков, благодаря за мнението, единствено ме притеснява, че разликата в цените на 55-250 и 70-200/4L (ако е ИС там става страшно) е чувствителна. Инъче 70-200 е без коментар.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »