Автор: i_viper
Дата: 30-07-09 14:43
Много относителен е тоя въпрос за обектвите и разбира се всеки си има лични предпочитания. Пейзаж може да се заснеме с обектив от 8 до 300 мм, всичко зависи от виждането на автора, дадената ситуация и какво искаш да уловиш в кадъра.
Широкоъгълният обекти в доста предирчив към композиция и трябва да имаш добри познания за това и да внимаваш, какво вкарваш в кадъра. Със свръх широкоъгълните обективи понякога е доста трудно да композираш, това е лично мнение, може и да не съм прав.
Мойто любимо фокусно разстояние е 28мм (18мм на кроп матрица). Всичките си снимки съм направил с обектив 18-70, но това не е добър обектив, просто нямам възможност за друг.
Никон имат много хубави твърди обективи, намират се и втора ръка, в Англия също изпадат неща на прилични цени. Ако си решил да снимаш пейзаж бих ти препоръчал да се спреш на твърди обективи. Те ще ти вършат работа и за други ситуации разбира се, а са и по-светлосилни от вариото и имат не лош рисунак :) Но пак казвам всичко е въпрос на лични предпочитания и избор. Не че 17-35 не е добър, но ми идва прекалено скъп.
Надявам се да съм ти бил полезен.
|
|