Автор: HSGeorgiev
Дата: 30-07-09 09:02
ТодоротВарна написа:
> с 300 лв за 50D няма да стане и е по шумен от 40D във високото
> ISO
Интересно може би, но по мои впечатления от снимки от нета с 50Д и от моите собствени с 40Д и от снимки на приятели с 40Д оставам с впечатлението, че кадрите от 50Д (снимани в RAW) изглеждат с по-малко шум като цяло от тези на 40Д. Същевременно от тестовете на Шотландеца, а и след като ме заинтригуваха - и от други места из нета - се вижда, че кадър от 40Д ресайзнат до 15МП на 50Д има на практика повече детайли. За шума просто си мисля, че камери като 50Д и Д90, които предлагат доста мегапиксели при високи използваеми нива на ISO просто прилагат шумоподтискане още в RAW без да питат.
В началото си мислех, че 50Д винаги си заслужава, защото като ресайзнем неговия кадър до 10 МП на 40Д или 13 МП на Д300 или 8 МП на 30Д/20Д шумът ще бъде с още по-ниски нива. Има някой публикувани изследвания, според които характерът на шума на 50Д е такъв, че няма да изчезне по очаквания начин :)
Колкото за 30Д - прекрасна камера също. Всъщност аз поради същите причини снимам с 40Д - защото цените на 40Д и 30Д са безкрайно близки, а разлики има - автофокусът, скоростта, скоростта на снимане в серия, не забравайте и трите потребителски режима с пълен комплект настройки - С1, С2 и С3.
|
|