Автор: IDA
Дата: 28-07-09 17:03
Поздравления и от мен за очарователния фоторазказ.
Сигурен съм, че преживяването за децата е било невероятно. Защото, колкото и да са с промити мозъци, децата имат подчертан усет към истинското, стойностното, неподправеното. И се впечатляват, а често пъти споменът от видяното остава завинаги.
Иска ми се повече родители да показват на децата си истинската, макар и отиваща си България - тази, в която са живели стойностни хора, с непоколебима ценностна система, която им е помагала да преживеят и отгледат децата си поколения наред. Нека видят и запомнят тези хора, които със собствените си ръце и честния си труд са изхранвали семействата си, без да разчитат на никого и които са живеели в хармония с природата, осъзнавайки че те съществуват само и изцяло благодарение на нея. Нека осъзнаят, че това са били горди хора, които никога не са се кланяли на чужди идоли и интереси, и за които тяхната България е била над всичко! И че когато е ставало напечено, те са били готови да захвърлят мотиката, да грабнат пушката и да отидат да я бранят, дори и да пролеят кръвта си за нея. И най-вече, нека осъзнаят, че именно благодарение на тези хора, всички ние сме тук и сега, имаме си Родина, писменост и култура и че трябва да да милеем за народа и страната си също както те са милеели, ако не искаме един ден да се превърнем в роби в собствената си страна.
И когато един ден цъфнат пред американското консулство за емигрантска виза, нека си спомнят, къде ги е водил баща им като малки и къде са изяли най-вкусния домат в живота си. И нека се запитат, на кого оставят всичко това и дали ще се чувстват по-щастливи, миейки чинии по 20 часа в денонощието в някой китайски ресторант. Пък кой знае, като си спомнят, може и друг акъл да им дойде.
Поклон, чичо Манчо!
|
|