Автор: Jankoff
Дата: 20-06-09 10:05
Отговор на tantris - "Бива ли с 2 ДСЛР-а и да говориш за зуумове х3".
Не съм бил разбран очевидно. Точно това казвам, че аз с горната система имам зум 22х и не мога по никакъв начин да си представя, че трябва да се огранича в 3х - както всъщност са много от притежателите и на dslr, и на сапунерки. Много познати, колеги и пр. ме молят за консултация за сапунерки, харесват си нещо с 3х зум. Казвам им - дай още 60-80 лв. и си вземи с 6х зум или 10х зум и т.н. Реакцията е "Оооо, ама за какво ми е?"
Отговор на ilcoin за вица за японския турист. Ама това не е виц! Това се случва с мен непрекъснато вече пет години! Ето, 3-4 дни откакто съм се върнал - и още не мога да сортирам снимките. За подробно разглеждане изобщо не става дума. Обаче има друго. Кефът е огромен, когато след 2-3 месеца или след година разгледаш снимките! И си казваш: "Аууу, колко хубаво, колко интересно, а аз бях почнал да го забравям!" Паметта така е устроена, та да забравя бързо и ефективно - за да може да се запомнят "важните неща", "животозначимите". Ама ние отдавна не мислим единствено за оцеляване - да не те изядат околните животни , а мислим за красиво и пр.
Отговор на kirilius. Това е друг възможен подход и начин на разсъждение. Моите са обратните. Не мога да си представя, че ще се кача на върха на La Sagrada Familia в Барселона и няма да мога оттам да приближа забележителностите, крайбрежните сгради, пристанището, корабите и пр. Не мога да си представя, че съм пред Duomo di Milano и не мога да хвана прилично Madonnina (статуята от злато на върха). Тя с просто око изобщо не се вижда, със зум 300-400 (35 мм екв.) ще заема една шеста от кадъра по височина, с моите 600 мм заема една трета (ще видите сами, като пусна снимки), а на практика за цялостното й обхващане сигурно е нужен зум 2000 мм (т.е. пари като за нов автомобил).
Edit. Да добавя, че като огледах току-що Madonnina, хваната с моите 600 мм зум, се вижда, че е една трета от кадъра, но заедно с жезъла (копието), който държи, и с постамента. Всъщост тялото й е една пета от кадъра, а главата й - най-важното, е абсолютно миниатюрна - и на практика зле видима. На всичкото отгоре гледа нагоре , което означава, че лицето й може да бъде видяно само при заснимане със суперпрофесионална техника от вертолет. Ето снимка (не моя) на лицето й, направена от земята:
http://duomodimilano.fotoblog.it/photos/00/00/306067036.jpg Снимката не ми харесва, моите са по-хубави - може би е направена в период, когато Madonnina не е била чистена дълго време. В момента тя блести - точно както трябва, с истинското си злато! (Доколкото знам, е от истинско злато, то иначе и не биха се опитвали веднъж - неуспешно - да я откраднат с хеликоптер. )
Публикацията е редактирана (20-06-09 10:28)
|
|