Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 40D и баланса на бялото
Автор: montanar   
Дата:   15-07-09 00:57

Здравейте... от скоро имам 40 D и установих, че моделът има проблеми с баланса на бялото при флорисцентно осветление . Наясно съм, че мога да го корегирам с ръчен баланс, но ме интересува има ли по-лесен начин за решаването му . Нещо от типа на фикс към фирмуеъра или идея как да се справям лесно с това? (порових се по темата за фирмуеър, и съм с 1.1.1 версия, която е последната , но проблемът си го има ) P.S. Благодаря предварително [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: 40D и баланса на бялото
Автор: drkskwlkr   
Дата:   15-07-09 03:08

В какво по-точно се изразява проблемът? Флуоресцентното осветление като правило затруднява автоматичния бял баланс на фотоапаратите и е редно да избереш съответната настройка от WB менюто (има Fluo пресет) или най-добре да си направиш баланса ръчно.

Автор: didesignbg   
Дата:   15-07-09 08:03

сива карта, експо диск, в краен случай филтър от кафе, за постигане на потребителски бял баланс. Ако държиш на верни цветове, то следва да ги ползваш не само при флуоресцентно осветление.

Автор: asahi   
Дата:   15-07-09 10:30

Флуресцентното осветление най-често е с неравномерен, дори прекъснат спектър. Има спектрални съставки, които са подтиснати или засилени. В такъв случай не можеш да постигнеш правилно цветопредаване на всички светове. Някой от тези цветове може да се окаже много важен за теб.

Проблемът не е нито на 40Д, нито на Канон, нито на другите марки.

Автор: harvester_vn   
Дата:   15-07-09 10:50

didesignbg, я кажи за филтъра от кафе, че ми стана интересно :)

Автор: tofo   
Дата:   15-07-09 11:08

Тръбите по принцип са различни и с различна цветна температура. На някои направо си я пише върху пурата. [shtrak]

Автор: IDA   
Дата:   15-07-09 11:08

Harvester_vn,

Ако няма сива карта, потребителският бял баланс става добре и с пакетираните хартиени носни кърпички, които сa достатъчно близки до чистото бяло, за разлика от "белите" листове, които в повечето случаи синеят.

Мен пък друго ме дразни при 40Д. При определени светлинни условия (снимане в затворени помещения с цветни стени, изкуствено осветление и пр.), екранчето често "магентавее", т. е. изображението на него се появява с розово лилав отенък, което е специфично само за този модел (виждал съм го и при други бройки на 40Д, докато при 30Д и 350Д нямаше такова нещо). На компютърния екран същите кадри си изглеждат съвсем нормално. Не че е болка за умиране, но предварителният преглед на екранчето определено дразни. Някой има ли обяснение на този феномен?

Автор: asahi   
Дата:   15-07-09 11:34

Можеш да ползваш моето обяснение по-горе.

Автор: peterst   
Дата:   15-07-09 11:47

купи си панасоник фз30 [smilie24] идеален автоматичен бял баланс [smilie24]

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz30/page6.asp

за сравнение топ моделите на канон и никон в момента:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dsmarkiii/page23.asp

http://www.dpreview.com/reviews/nikond3x/page23.asp

panasonic fz30 [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie5]

Автор: IDA   
Дата:   15-07-09 12:01

Asahi,

Ползвам го и съм напълно съгласен с него, но все пак, този "магентов" ефект се появява само на екранчето и САМО на 40Д. Правил съм един и същ тестов кадър за сравнение с 40Д, 350Д и 30Д и ефектът го има само при 40Д! Особено е неприятно, когато ефектът се появи при портретен кадър и след заснемането, го покажеш на модела. Като се види в розово лилаво и изпада в ужас! После иди обяснявай, че "нямаш сестра", т. е. в окончателния вариант, кадърът ще си е съвсем нормален. Добрата новина е, че това се случва доста рядко в реални условия, но за беля, се случва.

До известна степен магентовият ефект може да се подтисне чрез използване на друг стил, например Neutral, но макар и по-слаб, и в този случай го има.

Публикацията е редактирана (15-07-09 12:38)

Автор: didesignbg   
Дата:   15-07-09 12:30

http://www.ppmag.com/web-exclusives/2008/11/product-comparison-white-balan-1.html

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »