Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фотография или Операторство ?
Автор: deschain   
Дата:   13-07-09 14:22

Здравейте. Сега ще съм 12-ти клас, и проблемът с кандидатстването надвисна и над моята глава.
Искам да уча фотография, но не искам да ходя в чужбина, и затова се ориентирах към НАТФИЗ. Изпитите там са отвратителни, ако трябва да съм реалист - не мисля че е много голям шансът да ме приемат, но ще направя всичко възможно.
И все пак се колебая между Фотография и Филмово и телевизионно операторство, и двете неща са ми интересни. Същевременно и с двете не съм се занимавал. Та според вас кое е по-добре като образование, преспективи за бъдещето, възможности за работа?
Изобщо какви възможности ми дава завършването на всяка една от двете специалности?

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография или Операторство ?
Автор: n1x0n   
Дата:   13-07-09 14:38

Филмово и телевизионно операторство [smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   13-07-09 14:39

В твоята ситуация май НАТФИЗ не е подходящото учебно заведение. Там се влиза със сериозна предварителна подготовка.

Автор: джъмбо   
Дата:   13-07-09 15:03

Изпитите там са отвратителни

щом смяташ че са отвратителни значи не ти трябва да учиш въобще
ти си роден талант и няма смисъл да си губиш времето направо грабвай камерата и действай

Автор: cve_t   
Дата:   13-07-09 15:23

Има и други заведения, като ЮЗУ-Благоевград например.

Автор: Manchev   
Дата:   13-07-09 19:18

Моят съвет е да не четеш какво пишат тези чичковци, а да следваш мечтата си. Потърси във форума fotorafi, той дава уроци по фотография и доколкото знам е от старата школа и го бива. С много четене и снимане стават нещата. ;)

Автор: vassilk   
Дата:   13-07-09 20:39

Поснимай с апарат и с камера,виж кое повече ти харева и дерзай![smile]

Публикацията е редактирана (13-07-09 20:43)

Автор: deschain   
Дата:   13-07-09 21:01

Под "отвратителни" имах предвид, че изпитите са трудни и обхващат много неща, които се надявах да науча там, а не да трябва да науча за да ме приемат. А не думата, в буквалния й смисъл...:)

Благодаря! :)

Автор: джъмбо   
Дата:   13-07-09 21:32

натфиз не е място където се учи а е място където се усъвършенстват знания.... затова е академия... както например музикалната или художествената... не се учиш да свириш или рисуваш тепърва

Автор: georgi_i_g   
Дата:   13-07-09 21:57

"Та според вас кое е по-добре като образование, преспективи за бъдещето, възможности за работа?"

Ако можеш да отделиш 4-5 години в която и да е специалност няма да сбъркаш, все пак по някакъв начин трябва да се развиваш. След толкова време вече ще знаеш какво искаш и ще разбереш, че са доста различни.Ако покажеш, че ставаш за фотограф, никой няма да те изгони, защото дипломата ти е операторска. Нещата не се получават като поснимаш с едното и друго, и видиш кое ти харесва.
Като перспективи и възможности за работа, по-търсени са операторите (ТВ операторите) и ще бъдат по-търсени. Друг е въпроса, че ако си зидаро-мазач (с уважение към професията) ще печелиш 2-3 пъти повече.

Автор: paparak_ivi   
Дата:   13-07-09 22:18

ами какво да ти споделя аз като оператор със стаж от вече 11 г. в тази професия- ще бъда честен с теб. Ако си добър оператор си и добър фотограф това е истината едното и другото вървят ръка за ръка. казвам ти го от личен опит - стаж 11 год . и 200 музикални клипа.И още нещо орентиращо хората като теб- истинския оператор в киното не снима той реди осветлението на мизансцена и се води директор фотографиа, а длъжността на човека зад камерата се казва camerman а на оператора се казва D.P. на човека който се занимава със фокуса се казва фокус пулър. и тн.Така ,че мога да ти кажа ,че добрия фотограф е и добър оператор и обратното успех в избора. [cool]

Автор: k7   
Дата:   13-07-09 22:26

Папарака ти го е казал.А той е добър;)

Автор: georgi_i_g   
Дата:   13-07-09 22:47

Още една истина:
Можеш да бъдеш некомпетентен оператор и некомпетентен фотограф, те си вървят ръка за ръка. [smilie3]

Автор: simcofilm   
Дата:   14-07-09 09:55

Каквото и да избереш важен е усета ти кьм занаята.Личен сьвет-гледай да си близо до големи майстори с подчертан стил.Намериш ли своя стил следвай го!

Автор: Manchev   
Дата:   14-07-09 11:26

paparak_ivi [smilie24]

deshain, невъзможни неща няма, можеш да влезеш в НАТФИЗ, вече приемът е по-лесен доколкото знам. Просто ще трябва да отделиш година-две за подготовка. Може и догодина да не успееш, някои хора кандидатстват по 4-5 пъти.

Автор: Deschain   
Дата:   14-07-09 15:02

Благодаря!
Засега май клоня към фотографията, а пък и тя ми е значително по-позната от операторството...
Ще се пробвам догодина...ако не ме приемат следващата година пак - важното е човек да прави това, което му харесва и да се развива...

Автор: pefoto01   
Дата:   15-07-09 01:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Deschain   
Дата:   15-07-09 10:23

А ако завърша фотография не мога ли пак да стана ТВ оператор, ако изкарам някакакъв курс?

Автор: asahi   
Дата:   15-07-09 11:46

Можеш, но ще те ценят като оператор, изкарал някакъв курс.

Автор: Han_Solo   
Дата:   15-07-09 19:48

Deschain написа:

> А ако завърша фотография не мога ли пак да стана ТВ оператор,
> ако изкарам някакакъв курс?

Ако имаш талант и си ученолюбив и пробивен дори нищо да не завършиш пак ще работиш и печелиш, обратното също е валидно - ако щеш завърши най-напред арт колежа, после НБУ, после магистратура в Натфиз може да си седиш без работа и да се впиянчваш по кръчметата разправяйки на всички колко велик и колко неразбран си... та от теб зависи

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »