Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Питане за размер при печат
Автор: kaic   
Дата:   12-07-09 22:16

Имам питане.
Имам 12.3 мп апарат. Снима в 300 т/инч, снимката излиза с размер 4288/2848 JPEG, около 6-8мб.
Колко е максималния размер на отпечатъка, ако искам да не се разпъва или интерполира снимката. С две думи на какъв максимален по големина размер мога да разчитам с този апарат, ако се пусне на хромира или епсона.

Отговори на това съобщение
 Re: Питане за размер при печат
Автор: gbrain   
Дата:   12-07-09 22:19

36.3 x 24.1 cm

Автор: taricate   
Дата:   12-07-09 22:35

На Epson-a (от теста на Factor.bg):
6-8 MP > А2 > перфектен печат ! (естествено машината интерполира)

Иначе физическия размер - gbrain го е писал горе !

И все пак - всичко зависи от качеството на кадъра.
[beer]

Автор: kaic   
Дата:   12-07-09 22:39

Значи аз печатах и на Епсона от фактор и на хромирата/там бях с 6мп файл/. И на двата теста печата ми харесва, но спора е до колко отпечатък може да се постигне 1:1 от апарата. Иначе аз резултата на 60/40 от този апарат го имам и е перфектен.

Автор: crimson_glory   
Дата:   13-07-09 20:21

Всичко зависи от разделителната способност, с която печати принтерът.

Така че на въпроса ти няма еднозначен отговор. Принтирай си в голям формат без да се притесняваш, ако ти харесва - не мисли за резолюцията.

Автор: MarinY   
Дата:   13-07-09 21:27

Каис, Поизясни си всяка от цифрите, които си подредил в първия си пост какво значи. Групирването им в един въпрос е ... малко странно.

12.3 МП апарат и 4288/2848 пиксела, размер на картинката си пасват. В същност апарата ти е 12.21 МП. Това е физическият капацитет на сензора.

300 т./инч е по-подразбиране (стандартно), броят пиксели, от твоят файл, които програмата ти ще се опита да разположи в един инч на хартията. (няма нищо общо с онези 2000-3000-4000 ррi, които производителите на принтери дават. Това са "капките, които принтера може да изплюе на съответния инч. Един пиксел от файла ти, принтера прави със сто-двеста-триста капки). Тези 300 т./инч, са "препоръчителни" и далеч не пожелателни. Повечето принтери работят най-добре в диапазона 120-220 "снимкови" пиксела на инч.

Последната ти цифра - 6-8 МБ е крайният размер на файла ти. Той, основно зависи от качеството, (информацията), записана за всеки един от пикселите ти, а не от размера на картинката в пиксели. Пример: една и съща по брой пиксели картинка, може да я запазиш като 200К или 2М - сменяш само количеството информация за различно качество, не за различен размер.

Единственото, което можеш да си сметнеш и да нагласиш със сигурност, е: бройката пиксели на картинката, делено на оптималната резолюция на принтера (Да речем 180) = размера на качествен принт в инчове. (1 инч = 2.54 см.).
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »