Автор: jorro_z
Дата: 30-06-09 19:54
Нюк,
И аз съм пентаксианец, като МБС и СПА.
Няма да ти казвам: "Сменяй системата". Това ти сам ще си го решаваш.
Но искам да ти дам малко насоки, АКО ВСЕ ПАК решиш да минеш на Пентакс.
В момента официалната цена на К20 е 1650 лв. в Павилиона, от Е-депо може би ще ти излезе с 200-300 лв. по-евтино (евентуално, ако решиш да взимаш оттам).
Не ти препоръчвам да взимаш китови обективи за това тяло. Като цяло, китовите на Пентакс не са лоши, но просто не могат добре да оползотворят 14.6 МП матрица.
Вместо тях: Вземи си Пентакс ДА 16-45/4 (намира се за около 450-500 лв. в базара, или ако имаш познат в Щатско). С този обектив просто ще прогледнеш. Освен това е в диапазона на късия китов, и е невероятно добър за пейзажи, и за портрети близък план.
Аз лично предпочетох да си взема Сигма 18-50/2.8 ЕХ (макро), заради блендата (2.8). Откровено казано, съм доволен, въпреки всеобщото "особено" мнение за обективите на Сигма.
За портрети - класически дължини, има много варианти. Ето няколко примерни (няма да повтарям за Пентакс ДА* 50-135/2.8, само заради настоящата му цена, която ще те откажи. Иначе обектива е... без коментар, трябва да се види).
- Пентакс ФА 50/1.4 - намира се за около 300-350 лв.
- Пентакс 70/2.4 Лимитед. Това е обектива, който ти трябва, според мен.
- Сигма 70/2.8 Макро - (понеже спомена, че освен пейзажи и портрети, харесваш и макро).
- някой ръчнофокусен - имаш просто неограничен избор, на доста ниски цени.
Спирам дотук, надявам се да съм бил поне малко полезен, пак повтарям, АКО решиш да минеш на система Пентакс.
Другите варианти не мога да коментирам, нямам база.
Успех!
|
|