Автор: thomas
Дата: 25-06-09 11:48
Tais, аз пък съм чувал, че за фотографии примерно на Хелмут Нютон, агенциите са готови да плащат и повече от 150 лева, примерно няколкостотин хиляди евро. Няма такова понятие като цена за снимка за календар. Всичко е въпрос на това колко е неповторима тази снимка. Ако е просто "снимка от Шри Ланка", както и показа нагледно колегата, имам избор от хиляди изображения във всяка сток банка, и то за много по-малко от спряганите тук 50-150 лева. Сега, ако агенцията иска да се изпъчи, че е използвала конкретен български фотограф, ако той е известно име, ако тя иска и да се похвали (или излъже), че неговите пътувания са организирани от нея, може да се съгласи да му плати, за да получи нещо повече от едните кадри. Така - да. Но е крайно време фотографите у нас да престанат да се мислят за творци само защото са заснели нещо - не и в епохата, в която това може да направи с аналогично качество практически всеки, въоръжен с правилната техника, самолетни билети и поне малко вроден усет за композиция.
|
|