Автор: mondragon
Дата: 09-06-09 13:32
shik0zn0: ще ти кажа някои неща като човек, който снима вече 4 години с Д50 и до момента съм му навъртял повече от 150 000 кадъра, а ти сам ще си направиш преценката.
Първо, за всички невярващи Д50 на 200 аса има шум, ДА. Това обаче се случва, когато се снима контражур или на косо осветление, а също и в сенките (например под крилата на летящи птици, а също и на недоекспонирано синьо небе). Истината е обаче, че това много зависи от обектива и експонацията и в повечето случаи се виждат само на 100%.
Друг основен момент е, когато имаш осветление "на дупки" (да речем на концерт или на сцена, когато имаш следачи за главния обект и сценично осветление с прожектори се получава смесица от тъмни и светли петна) тогава всичко, което е осветено, почти няма шум дори на 800 аса(в някои случаи и на 1600, но по-рядко), но там където свършва светлината и почва тъмната част се появява адския шум, в който има оскъден детайл особено при високи скорости (при концертни снимки, балет, опера и т.н.).
КАто цяло обаче, Д50 има много добър фокус с остро изображение дори в Нормал режим (да не говорим за Шарпър). Опитът ми показва, че за снимане без светкавица на слабо осветление ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва светлосилен хубав обектив. Когато е с качествена оптика работи много добре.
За снимането със светкавица:
Никакви проблеми, когато обектът е в пълния обхват на светкавицата т.е. до 15-20 метра със Сб-600-800 и Никор 70-200 и до 6-8 метра с вградената светкавичка и обектив 18-55 или 18-70. Основен проблем на Д50 са малкото Аф зони и това, че само в централната точка може да се разчита на 99% фокус, докато процентът за страничните точки е около и по-малък от 60%!
Мои съвет за премахване на шума е да използваш капката или блър туул, но за да тушираш шума само в в рамките на контурите, а самите контури да не ги замазваш. Проблемът, който определящ като липса на фокус, в действителност не е липса на фокус, а на детайл, което окото възприема като липса на фокус.
Надявам се да съм ти бил полезен, а ако има нещо друго питай
Публикацията е редактирана (09-06-09 13:40)
|
|