Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за заснемане на бал
Автор: thumper   
Дата:   05-06-09 18:13

Здравейте,
бях поканен да отразя абсолвентски бал като втори фотограф. Въпреки,че основната функция ще поеме професионалист искам да се представя на ниво и за това реших да наема техника,понеже имам само китови обективи. Молбата ми е да ме посъветвате какво да избера за случая. Спрял съм се на Canon 17-55 IS 2.8 или Canon 17-40mm 4L. За светкавица - 430EX. Мисля да не надхвърлям 60-70лв за вечерта. Единственият ми по-светлосилен обектив е 50mm 1.8 и се чудя дали въобще да го ползвам. Интересуваме какво мислите за тези обективи,както и съветите ви за други. Тялото е canon 450D.
Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за заснемане на бал
Автор: Davidoff   
Дата:   05-06-09 18:16

Широко-светло (17-55/2.8 звучи примамливо), 3 светкавици - пей сърце [beer]

Автор: deadscreem   
Дата:   05-06-09 18:19

Като цяло ако земеш един къс по-добър от китов, всичко ще е 6. Снимките при такива събития зависят в голяма степен от опита и познанията на фотографа не толкова от техниката. Съгласен съм, че със свтлосилни обективи, имаш много по голяма свобода, но при положение, че си наясно с техниката си и с по-слаби обективи можеш да се справиш.
Що се отнася до 50ятката, определено ще ти влезе в полза. Сега много си зависи от стила ти на снимане. Аз лични първо правя общи кадри с стандартното ми варио (16-85) и си седя с него докато има някакви неща да се случват - някой друг тост, общи снимки, "снимай ме с Иван, снимай ме с Драган" , а когато малко се поуспокои обстановката завинтвам 50 на 1,4 и почвам тихичко да се мушкам насам-натам да снимам без да ме забележат.
Като цяло съветът ми към теб е да си мислиш какви снимки ще им харесват на хората, които ти плащат и да се опита на първо място да задоволиш очакванията им, а след това евентуално да се почне "изкуството" [shtrak]

Дата:   05-06-09 18:20

Давидоф - 3 светкавици - 1-2 асистенти :)

Дата:   05-06-09 18:22

Един стига [smilie3] и стойки ъфкорс

Дата:   05-06-09 18:51

Първо да отбележа,че нямам никакъв опит с подобни събидия,затова и техниката е доста важна за мен (не ми и плащат :) Неразбрах какво се има предвид с 3те светкавици. А снимките,които ще права са обичайните - общи, в едър,в близък план. Това е и причината да се спра на 17-55. Мислех и един 85мм 1.8 да взема,но мисля,че за ресторант няма смисъл при наличие на 50ката.

Дата:   05-06-09 20:50

Други съвети? Че събитието е утре. [smile]

Автор: asahi   
Дата:   05-06-09 22:03

Втора тема?

Дата:   06-06-09 00:58

Скоро не съм виждал друга подобна, явно ми е убягнала.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   06-06-09 07:15

АЗ доста съм снимал подобни събития и да ти кажа с 50mm 1.8 стават прекрасни снимки (ако се справиш със несигурния му фокус при неособено обилното изкуствено осветление) - но не може да се снима само с него. А за сменяне нс обективи в повечето случаи време "ЙОК" [smilie5] и след 1-2 смения обикновено ще се откажеш от него съвсем. ОСВЕН АКО другия фотограф не снима КАКВОТО трябва - а ти да си "щракаш" просто каквото искаш и можеш да свариш.

ТА - съвета ми е следния - ползваш две тела (ако имаш де) - едното с варио обектив и светкавица (бих препоръчал, 580 обаче, защото 430 е слабичка за жалост, особено за обща снимка на 25-30 човека) и второто с твърдия обектив и отново със светкавица (тази може и да е по-малка, защото 50-ката ще използваш основно за портрети на един или 2-5 човека най-много и ще си не по-далеко от 3-4 метра).

А съвета на ДавидоФ за 3 светкавици със асистент и стойки (особено пък канонски светкавици синхронизирани с измислената канонска система дето иска пряка видимост между тях) не е особено приложима - а за човек без опит в това - напълно неприложима :)

Re:
Дата:   06-06-09 10:31

може пък да е с "Джобен Магьосник", знае ли човек... [shtrak]

Дата:   06-06-09 10:33

Мдаам, от новите - с TTL и всички екстри... ееех, мечти! [cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »