Автор: exile
Дата: 20-05-09 23:19
ползвам втора употреба wacom intuos 2 a4 oversize.
Главната амортизация е по писеца на писалката. Писеца е едно парче пластмаса, което се сменя и е консуматив. С всяка писалка принципно идват няколко резервни, даже може да дойдат различни типове - примерно наред с нормалните бели има едни черни, има едни с пружинка, които имат различно усещане и т.н. Друго няма какво да му стане в общи линии. Разбира се повърхността на таблета се драска, но това са козметични неща и не влияят на работата.
Bamboo ще е достатъчно, но НЕ bamboo ONE! Bamboo има два вариянта - bamboo one за около 100 лева и другото bamboo, което е по-скъпо. Вземи си скъпото, размер колкото можеш да си позволиш. Степените на натиск не са болка за умиране за ретуш. Иначе разликите не са само в степените на натиск. Има разлики и в това, че високите серии освен натиск поддържат и tilt, т.е. полуачават данни и за наклона на писалката и можеш да го ползваш за контрол на още параметри, заедно с натиска. По-високите серии таблети поддържат и други писалки, симулиращи аерограф, примерно. Писалките на горните серии не винаги са съвместими с тези с долните и обратното. Не мога да ползвам писалка от волито или бамбуу на интуос, както и резервните писци на писалката не са съвместими. По-високите серии таблети имат обикновено повече копчалъци по самия таблет, които можеш да си ги направиш на бързи бутони за най-често ползваните функции.
В общи линии това се сещам и това съм видял. Честно казано разликите от примерно intuos 2 до intuos 4, които съм видял, са по-скоро козметични. Е, бързите бутони са по-удобни и джиджани, по-тънък е, ама тези разлики в нивата на натиск и тилт аз поне не ги усещам.
Но това е сравнение между два таблета най-виско клас, просто с разлика в годините им. Разликите между отделните класове обаче са значителни. Като цяло малък таблет висок клас е за предпочитане пред голям таблет нисък. Ама пак зависи кое ти се окаже по-удобно.
Чисто информативно, интуос 2 а4 оувърсайз, което е най-големия размер на този таблет, заедно с една писалка и без мишка, втора ръка в добро състояние го взехме за, доколкото си спомням, 220 лева, плюс-минус 20 лева втора ръка.
|
|