Автор: IDA
Дата: 11-05-09 18:26
Здравейте,
Имам един актуален въпрос относно оптималното качество при печат на файл заснет в RAW формат, чиито линеен размер е по-малък от необходимите за печат брой пиксели.
Конкретно:
==========
Имам RAW файл от 350Д (8,2 Mp) с множество дребни детайли (пейзаж), който искам да отпечатам в размер А2 (60х40 см2). За целта се изисква, файлът да е с разделителна способност 220 до 250 dpi. Размерите на оригинала обаче са 3456х2304 dpi, което съответства на разделителна способност 144 dpi. От тук нататък имам две възможности:
А) Да отворя RAW оригинала с ACR в размер 6144х4096 dpi (25,2 Mp), което вече съответства на изискваната за печат разделителна способност от 256 dpi, да си направя обработките и да го изпратя във фотостудиото или
Б) Да отворя файла в оригиналния му размер (8,2 Mp) във фотошоп, да увелича размера му до същите 25,2 Mp чрез интерполация по метода "Bicubic Smoother" и така да го пратя за печат.
Въпросите ми са два:
====================
1) При положение, че става въпрос за мастиленоструен печат, кой от двата горепосочени метода ще ми даде по-качествен отпечатък (по-добра разработка на дребния детайл минимално влошаване на качеството)?
2) Бихте ли посочили за уголемения файл подходящи параметри за добавяне на рязкост по метода "Smart sharpen", които биха били оптимални за този размер (А2) мастиленоструен печат?
Предварително благодаря на всички, които имат опит с подобни увеличения и могат да дадат компетентен отговор на тези въпроси.
Предполагам, че темата ще е полезна за всички, които печатат в по-голям размер. Надявам се, тя да не се изроди в мерене на полови органи и доказване кой бил по- по- най. Във връзка с това, моля най-настоятелно и учтиво всички, ако нямат какво да кажат по темата, да се въздържат от спам.
|
|