Автор: iasen_vd
Дата: 09-05-09 22:44
Това е стара тема, макар и за фотографията да не съм сигурен. При юристите нещата отдавна са поставени по този начин. За зъболекарите не знаех. За фотографите - трудна работа. Все ще се намери някой да подбие цените... и всичко отива по дяволите. А няма законен начин да го спреш. То въобще определянето на минимални цени също не почива на зоконова основа. Въпрос на бранш, етика и професионализъм. Аз като счетоводител мога да кажа, че в нашата сфера бяха правени някакви опити да се създаде организация за някакви минимални цени. Но на практика не може да се получи. За да се постигне ефект, трябва огромната част от дадена професонална група да се обедени в организация, която да си наложи вътрешни правила, както и да си наложи контрол правилата да се спазват. Само че при счетоводителите какво се получава - идва баба Пенка, която каззва: Тая работа ще ти я свърша на половин цена. Дреме й на нея, че някой си изкарва хляба по този начин. Тя гледа да докара нещо към пенсията...
Така ще стане и с фотографията. Ще дойда примерно аз, дето не ми пука за фотографските гилдии, и ще свърша дадена работа на половин цена, за да си докарам някой лев отгоре. Пука ми за това, че някой на фотографията разчита, за да си изхранва семейството примерно...
Те така. Не вярвам да стане. Ако бяхме станали юристи... може би. Хората си приеха закони - за да си юрист, членуваш в организация. Иначе никой не те брои. Не можеш да мърдаш на никъде. И така си под контрол. Върви подбивай цени...
|
|