Автор: tzl
Дата: 28-10-11 17:08
Сравнението между обективите не е удачно, тъй като става въпрос за съвършено различна оптика и изкривяване. Не знам дали колегата знае как изглежда портрет на 35мм и как изглежда на 50мм, но ако смята, че разликата е "колко далеч ще бъдеш от модела" — "голема грешка ша напра'йме" (както беше казал някой).
Разликата в двата обектива мога да я сравня с покупката на пакет ориз и шапка за зимата. И на въпроса "кое е по-доброто", трудно може да ти се отговори, тъй като се предполага ти да знаеш по-добре.
Виж, ако ставаше въпрос за 50мм и 85мм, там е доста по-различно. Независимо, че имаш 35мм разлика между тези двата, а само 25мм разлика между 35мм и 50мм, има повече прилика в крайния резултат на 85 и 50мм отколкото между 35 и 50мм.
Аз много обичам да снимам портрети с широк ъгъл, но когато съм снимал деца в 95% от случаите съм ползвал дълъг обектив. За това, което си мисля, че снимаш, е по-удачно по-дългото фокусно разстояние, тъй като образи на деца + боке = приятна комбинация. По-дълго фокусно разстояние ще ти даде по-добро боке и оптиката, която ще е по-приятна за окото на родителите би била по-дългото фокусно разстояние, а не по-широкият ъгъл.
Публикацията е редактирана (28-10-11 17:14)
|
|