Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за фокусно разстояние, скорост на затвора и рязкост на изображението
Автор: stemer   
Дата:   29-04-09 10:21

Изхождайки от правилото скоростта на затвора да бъде равна на 1/фокусното разстояние, питането ми е следното: при кроп системите запазва ли се това съотношение директно или се преизчислява към 35 мм формат и ако се преизчислява как точно става това?

Снимам с д90 и 16-85

Предварително благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за фокусно разстояние, скорост на затвора и рязкост на изображението
Автор: zaiko   
Дата:   29-04-09 10:37

При това правило се гледа приравненото фокусно разстояние, а именно:

(фокусно разстояние на обектива в мм) * (кроп фактор)

В твоя случай:

(16-85) * 1.5 = 24-128, т.е. скоростите са от 1/25 до 1/125 примерно.

За по-дългофокусни обективи правилото може да се удвои - с 400мм без стабилизация нямаш гаранция, че ще имаш рязко изображение на 1/400, за това се презапасяваш [shtrak]

Re: Въпрос за фокусно разстояние, скорост на затвора и рязкост на изображениет
Автор: boll   
Дата:   29-04-09 10:41

Тука може да вметнем, че с Никонското авто ИСО и вариообектив е добре да сетнеш минимална скорост близо до високите мм. Пример: със 18-70 слагаш 1/60

Това за случаите, когато нямаш време да настройваш преди снимката.

Автор: ivodam   
Дата:   29-04-09 10:48

Къде го пише това правило? [smile]

Re:
Автор: kapitancho   
Дата:   29-04-09 10:52

С VR-а на 16-85, спокойно можеш да сложиш за auto iso минималната скорост да е 1/15 и няма да имаш проблеми. Поне при моята бройка е така. Принципно на 16мм става и при 1/6, но няма как да се настрои тази скорост индивидуално според фокусното разстояние.

Автор: n1x0n   
Дата:   29-04-09 10:55

За по-дългофокусни обективи правилото може да се удвои

За всички трябва да се удвои, поне... и то ако имаш стабилна ръка.

Автор: boll   
Дата:   29-04-09 10:56

Не е правило, а вметка. Вярно, че с ВР и ако снимаш неподвижни обекти е по-различно. Ама тогава имаш време да се приготвиш.

Дата:   29-04-09 11:00

Благодаря за бързите отговори на zaiko и boll ![smile]

za ivodam:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1010074&t=1010074&phorum_uriauth=

" Re: NIKON 18-70 vs 16-85 vs 18-105
Автор: mravunko
Дата: 22-04-09 23:13 ...."

Срещал съм го и книги, но не мога да ти дам точно заглавие в момента.

Автор: stzz   
Дата:   29-04-09 11:08

Ако фокусираш върху обект на разстояние до 10-ина метра правилото скоростта на затвора да бъде равна на 1/фокусното разстояние може да се приеме за вярно.
При по-отдаличени обекти, по-високи скорости.

[shtrak]

Автор: t.marev   
Дата:   29-04-09 17:38

Правилото е неписано. Но то се отнася до естественото треперене на ръцете и е някакъв начин да се избегне размазването. Понеже при дългофокусните това треперене се забелязва повече, е прието скоростта на затвора да бъде НЕ ПО-МАЛКА от съответното фокусно разстояние на обектива.По-голяма може. Примерно 135 мм - 1/125, 180-200мм - 1/250 300мм - 1/500 и така, като по-добре е да е малко по-висока, ако светлината позволява.При кратките скорости, треперенето пак си го ива, но се запечатва само част от движещата се картина, някакъв "замръзнал" образ. Но това не означава, че ако снимаш с 35мм или 28мм, ще можеш да снимаш с 1/30 или 1/15 от ръка. Това не всеки го може, приема се за безопасно снимане от ръка до 1/60. По-надолу - статив или риск от трепване.
Правилото е за 35мм формат и другите фокусни разстояния е редно да се приравнят към него.

Автор: drkskwlkr   
Дата:   29-04-09 17:48

За мен даже това не може да се нарече "правило", понеже не дава гарантирани резултати. За себе си като правило знам, че правя хубави снимки от ръка с обективи <100mm при 1/50 или по-бърза скорост. Сходни като резултат снимки на баща ми се получават при 1/30 - просто ръцете ни са различно стабилни. Всеки сам решава за себе си кога качеството е приемливо, аз лично предпочитам да снимам от статив всичко, за което ми е нужна скорост, по-бавна от 1/200.

Автор: t.marev   
Дата:   29-04-09 18:00

С 50 мм обектив скорост 1/125, няма да имаш проблеми, дори и да се разхождаш. При 1/250 може да се снима от кола, но с 50 мм. Щом не си сигурен в ръцете си, за по-дълго не слизай под 1/250. По-нагоре - може!

Дата:   30-04-09 09:29

Благодаря на всички отзовали се!

снимам от скоро и до сега не се бях замислял за скоростите,а разчитах предимно на стабилизацията на обектива, така че научих нещо ново!

благодаря още веднъж![smile]

Автор: danny_falin   
Дата:   30-04-09 09:45

stemer, много са относителни тия неща, можеш сам да си тестваш на какви скорости ти се получават добри снимки, то зависи от много неща, дали си задъхан, колко кафе си изпил [smilie5]

не ми е ясно защо ти препоръчват такива скорости, този обектив има страхотна стабилизация, на 1/25 1/30 няма да имаш никакви проблеми със снимките на 85мм

пробвай, друг начин няма, няма кой да ти каже колко ти треперят ръцете,
освен това ако само се подпреш някъде, на рамо или на гръб до дърво стълб, можеш да разделиш тая цифра на 2, така че много е относително

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »