Автор: d_ave
Дата: 26-04-09 02:26
Абе вие го обърнахте на бит пазар, по-добре препоръчайте на човека какво да си вземе, вместо да си предлагате обективите.
Тъй като имам някоилко 50/55мм обектива и бая поснимах с тях, ще споделя конкретни неща:
Super Takumar 1.4/50 - имах първата версия, която не е SMC, снимал съм и със SMC версията, мога да кажа само хубави неща за него, НО цялата такумар мания ми е малко странна, защото обектива не е чак толкова остър, поне не толкова колкото е Mamiya 55/1.4. Сега очаквам да бъда нападнат и разкъсан, но според мен Мамия-та е супер подценяван обектив по отношение на острота. вярно, не притежава супер-хипер-мега-ненормалното покритие на SMC такумар-ите, но определено широко отворен е по-остър. Ако успееш да намериш, това е което ти препоръчвам. за цената не знам дали ще се вместиш в 100 лева, моя го взех за повече, но и такумарите вървят горе-долу толкова.
друго, което ти препоръчвам е вече споменатия Пентакон, който също предлага добра острота и е наистина евтин в сравнение с това, което получаваш. за малко повече пари можеш да вземеш и Яшика 1.7/50, която докарва едно от най-хубавите боке-та. Единствено трябва да гледаш дали е пожълтял, защото Яшиката, както и такумарите, има елементи, произведени със слабо радиоактивния елемент Ториум, които с времето добиват жълт оттенък в следствие на разпад-а. Ако снимаш с дигитално тяло, а не на филм, пожълтяването не трябва да те притеснява, защото белия баланс компенсира лекия жълт оттенък, който иначе се получава на филм ако снимаш с тези обектив.
Друг обектив, който много силно препоръчвам е алуминиевия вариант на Тесар-а 2.8/50. Имах и по-новият, черен вариант, и двата обектива са доста различни. По-новият, черният, докарва по-голям контраст, но е и по-мек от по-стария, алуминиевия. Също така алуминиевият е с полу-автоматична бленда с 12 елемента, която докарва наистина много приятно боке.
Хелиос-а и аз не го долюбвам, за него бих казал, че има доста характерно боке, но определено е доста мек. предвид цената му ако бях на твое място бих го взел колкото за проба и след това бих го продал ако не ми хареса.
надявам се съм бил полезен, всичко казано е лично мнение базирано на снимане с въпросните обективи. според мен най-удачно е ако имаш достатъчно време и ти се занимава, вземи няколко 50мм обектива, все пак цената им е доста малка, поснимай с всички и остави този, който най-много ти допада, а другото продай. в крайна сметка няма два обектива, докарващи абсолютно идентична снимка и това, което ми харесва на мен, на теб може да не ти допадне въобще.
|
|