Автор: kaic
Дата: 24-04-09 23:32
Здравейте приятели,
Нужен ми е съвет, но ще започна с мако предисловие.
Член съм на читалищното настоятелство в нашия град. Предстои ни честване на 50-години танцовия ансамбъл. Под мое давление наред с всички танцвални прояви решихме, че ще е добре ако организираме една ретроспективна изложба със снимките които успеем да съберем от далечно и близко минало както и сегашни, която да съпътства тържествата.
На няколко от нашите заседания подхвърлях идеята да разширим дейността си като създадем отново фотоклуба който е съществувал преди много години в нашето читалище и е бил спрян като дейност преди повече от 40г. . Естетсвенно не срещнах пълно разбиране от колегите и все отлагахме за по добри времена които явно няма да дойдат скоро и някак си не виждаха особен смисъл в начинанието.
След предложението ми за изложбата което бе подкрепено, вмъкнах колко полезно би било ако имахме фото клуб и той да се заеме с това, а и ако клуба го има ще има и доста кадри от живота на читалището които биха били един прекрасен архив за бъдещите поколения. Смятам, че ако успея да се справя с тази изложба бих предизвикал по широк обществен отзвук и бих имал очи да настоявам за фото клуба.
Та молбата ми е:
Искам съвет как да направя тази така наречена изложба по атрактивна, по привлекателна или по запомняща се за да покажем, че подобни изяви са нужни на града ни.
Какво съм решил на първо време:/говоря в единственно число понеже действам сам като организатор, имам помощник но само на документ/
Тъй като насоченоста на изложбата няма да е чисто фотографски обсъждана, а ще бъде с цел бившите танцьори да се видят преди години как са изглеждали, техните близки и роднини да ги разпознаят, баби да видят внуци и вничките да видят дядовяците си в народни носии.
Поради лиспса на средства /определен ми бе бюджет от 100 лв за изложбата, да сто лева, не се смейте/ реших да отпечатъм снимките във възможно най-“евтин” размер. Парите естественно стигнаха само за една трета от снимките и другото – от джоб лични средства. Отпечатах 150 цветни снимки в размер 13/18 и 100 бр. 15/21, черно-белите една част в A4 формат /около 60бр/ , а другите 50 бр 15/21. До тук станаха около 350 кадъра, които са в крайно неподходящ размер за определението “изложба”, но както споменах целта ми бе да покажа различни ситуации, концертни изяви, сценични костюми и най-вече различните поколения, така, че акцентирах на количество, а не толкова на размер на печата.
Тук е мястото да отбележа страхотния жест на фирма “Вертикал-7” която напълно безплатно ми отпечата една снимка в размер 60/40 която ще краси входа на изложбата и ми я изпрати до тук /дойде ми тъкмо навреме/ Благодаря им от сърце.
Каква ми е идеята за подредбата на толкова много кадри.
1. Не искам да лепя снимките с цел оставането им в архива на читалището за в бъдеще
2. Разполагам с 5 табла които са с размер 1.20/1.20 и са на две стойки с визочина 2м. с доста здрава подвижна основа. Реших да сложа тези табла на разстояние от около 2.50-3м и помежду им да опъна въжета на 4 реда които като на простир да защипя снимките. Проиграх го това и на ред се хванаха около 12-13 сн, а на едно медуредие около 50сн. На самите табла реших да аранжирам някой от сценичните кустюми с които са играли през годините, части от тях, калпаци, пояси, забрадки, цървули и др. Там където са малко дрехите бих могъл да залепя чернобелите снимки покрай тях. По този начин ще се опитам ра разчупя самата изложба с тези дрехи. Дали е добра идея и ще супея ли-незнам.
3. На няколко маси под тези въжета има възможност и ще разположа купищата награди, грамоти, купи ордени и медали, получени през годините и турнетата.
4. Ще представим в единия край на залата на мултимедия музикалния рекламен диск на ансамбъла който заснехме преди година на Етъра, заснет от “Сънрайз Маринов” в продължение на 30 мин. с което може би няма изложбата да бъде “суха”, а ще я гарнираме с музикално настроение, все пак сме танцов ансамбъл и звука и движението си е звук и картина.
Та това е като идея, купил съм въжета, щипки /600бр от тия металните за пари, най малкия размер/, боядисаха таблата, мултимедията е осигурена, снимките са отпечатани… остава още нещо което бих искал да направя, но няма повече идеи, свършиха, зациклих както се казва.
С удоволствие бих се съобразил с някой предложение от ваша страна и бих сондирал мнение дали според вас би се получило така както съм го замислил.
Ох щях да забравя…
Ако някой има път към Севлиево, мястото е:
Народен дом на културата
29.04.2009г /сряда/
часът на откриване е 17.30
Пари за коктейл няма, а и се очакват много гости, така че идея с какво и как бихме могли да почерпим макар и с бонбон гостите би била добре дошла. Мислех си дали няма да е добре две танцьорки от ансамбъла в носии да минават из залата и на табли с месали да има дребни сладки и всеки който иска да си взема. Незнам дали е добра идея ?
Това от мен, чувствайте се поканени и чакам идеи. В понеделник сутринта в 8.00ч. почвам да редя.
Поздрави!
|
|