Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Pentax K20D - мнения за апарата
Автор: bordon   
Дата:   23-04-09 02:12

От снимащите с Pentax и не само от тях...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax K20D - мнения за апарата
Дата:   23-04-09 02:27

Какво ви е мнението за този модел на Pentax?

Интересувам се конкретно за този модел по молба на мой приятел който може да го закупи от чужбина в момента на изгодна цена заедно с два обектива и други неща в комплекта към него.
Въпросът ми е свързан с това че, до момента той снима с турбосапунер и е решил да премине на DSLR като техника. [smile]
Запознат е с факта че има разлика между турбосапунер и DSLR - най малко от финансова гледна точка и по ред други причини [smilie5]...

Повече подробности мога да дам по-късно.

За сега е това... [smile]

Автор: pefoto01   
Дата:   23-04-09 02:50

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: roza2   
Дата:   23-04-09 02:58

отличен, при това и цената е добра

Дата:   23-04-09 03:18

pefoto01 -
той снима с Olympus SP-570 UZ /със супер зуум/
Аз снимам с DSLR - пак Олимпус. Той от тук има представа за DSLR и е много голям мераклия-фотограф [smilie5]
Обаче аз за Пентакс не мога да дам мнение, въпреки че виждам само хубави отзиви за марката. Затова благодаря за по-конкретните изказвания за модела. [beer]

roza2 -
още едно положително мнение за Пентакс...[smilie24]
Надявам се и да не е последното...[smilie5]

Автор: pefoto01   
Дата:   23-04-09 03:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: carl_cox   
Дата:   23-04-09 09:15

предварително се извинявам, че не е много по темата, но някой по-запознат пентаксджия, били споделил какво точно включва следният кит:

PENTAX K20D Titan Color premium kit

http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/slr/k20d/titan/index.html

доколкото виждам - тяло+грип в този титаниев дизайн, но има ли обектив? защото сложеният на снимката, мисля че е един от най-натоканите пентакски ленсове...

Автор: ibk   
Дата:   23-04-09 09:26

carl_cox, комплекта включва - тяло, грип, допълнителна батерия. Ще се продава само в Япония. 1000 бройки. цената му е с около 100$ по-висока от нормалния такъв комплект.

Иначе, Пентакс К20 - [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Няма грешка!!!

Автор: stoyan_5   
Дата:   23-04-09 09:30

[smilie24]

Публикацията е редактирана (23-04-09 09:43)

Автор: carl_cox   
Дата:   23-04-09 09:50

ibk [smilie24] [beer] [shtrak]

Благодаря ти за изчерпателният отговор :)

Автор: peterst   
Дата:   23-04-09 10:05

пентакс к20д + китак + сигмица апо дгд вгз = дъ бест острилка

https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif

Дата:   23-04-09 10:07

иначе ibk е прав - няма грешка с оня обектив и с другите подобни му [smilie24]

Автор: stoyan_5   
Дата:   23-04-09 10:28

сигмица апо дгд вгз = дъ бест острилка[smilie24]

Автор: kolcho   
Дата:   23-04-09 12:00

Пипал съм 20-ката и въпреки че снимам с друга марка - тялото е много добър избор за любителско снимане.
Вероятно приятелят ти вече го знае, ама и аз да напомня - тази машина има един "косур" - за да реализира възможностите си, иска качествена оптика, а тя е скъпа и любителите често си спестяват този разход....
Няма особен смисъл да купиш такова тяло и да снимаш с китовите обективи.
Това е съветът ми - ако реши да купи, да не пести от обективите.

Автор: darksorrow   
Дата:   23-04-09 12:03

макар че Сигмата е изключение от горното [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie5]

Дата:   23-04-09 12:53

със сигми 17-70/70-300 и 30 мегапиксела на кроп не са проблем [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   23-04-09 14:09

Благодарности за изказаните мненията и отзивите за въпросния апарат. [smilie24]

Ако не се лъжа, той се е спрял на този комплект от Амазон:

Pentax K20D 14.6MP Shake Reduction Digital SLR Camera with Pentax 18-55mm f/3.5-5.6 AL II Lens and Pentax 50-200mm f/4-5.6 ED Lens + 8GB Deluxe Accessory Kit
Това е на цена - $999.95

Нещо не ми се активира връзката...[smilie11]

Целта е да си вземе апарата заедно с обективи и да започне да снима, а не да си купи първо тялото, а после и обективи да търси.
Не знам дали ще може да се ориентира лесно от начало.
Той е снимал с моя апарат и има поне теоритична представа за значението на качествената и скъпа оптика. [smilie5]

Автор: ibk   
Дата:   23-04-09 14:27

Чудесно ще е като за начало. След като поснима малко и разбере каква дължина му пасва, ще купува по-качествена оптика.
[smilie24]

Автор: Baltic   
Дата:   23-04-09 14:33

"...Нещо не ми се активира връзката...

Целта е да си вземе апарата заедно с обективи и да започне да снима, а не да си купи първо тялото, а после и обективи да търси."
Ми той ще започне да си снима от day one-какво му пречи? Има си "цели" 2 китака във комплекта!? Колегите искат да кажат че по-качествени изображения ще почне да вади след като инвестира в хубави стъкла! Макар че и китовите има добри попадения...

За мен като абсолютен аматьор мога да кажа че няма по-добро тяло от К20D сред конкурентите в този клас!
[shtrak]

Автор: mbs   
Дата:   23-04-09 15:13

[smile]
На такава цена... обективите са му гратис, а опредлено не са за изхвърляне. После - сам ще се ориентира, като си оформи "профила" на снимане, какво да запази и какво да прибави. Защото има и качествени/скъпи, и качествени/евтини обективи (като старите твърди ръчно-фокусни Такумари). Аз лично не бих заменил моя СМЦ 1.4/50 за ФА 1.4/50 само заради един АФ, а разликата в цената е двойна и тройна. Да не говорим, че ръчното фокусиране и работата в М режима има много дисциплиниращ ефект върху начинаещите. На зелен режим с АФ и баба знае...[smile]

Автор: darksorrow   
Дата:   23-04-09 15:20

само заради един АФ

то щото, сигурен съм, с това визьорче цепиш косъма кат' на заека к10тката в 80% от случаите на 1.4, нали? [smilie18] [smilie18]

Дата:   23-04-09 15:54

от амазон.цом:

Pentax K20D 14.6MP Digital SLR Camera with Shake Reduction (Body Only)- Pentax
Condition: New
$669.95

до 999 остават още 330$. перфектни пари за два китака [smilie5]

сигурно флаш картите са скъпи, тук в базара вървят по 45 лева 8гб екстрий тройките на сан диск [smilie21]

и сценарий за след 3 месеца: в базара се продават два китака 18-55 и 50-200, човека си купил сигма 17-70 или нещо подобно [smilie18]

ама всеки си харчи собствените пари, нека си вземе и сигма апо дгд вгз 70-300 покрай 17-70, та поне хубаво да се понабута и да почне да плюе пентакс колко мизерно снимат [smilie5]

Автор: mbs   
Дата:   23-04-09 15:55

@ Dark,
[smile] След като тялото потвърждава фокуса и ми цъка червената точка, не ме бърка.

Ако изкарвам това:
https://photo-forum.net/i/1087978

от раз при 1.4 нямам нужда от друго.
[smilie24]

Публикацията е редактирана (23-04-09 15:59)

Дата:   23-04-09 16:00

на к20д такумарите поиздишат. само 105/2.8 държи резолюция... личен опит :)

Автор: jorro_z   
Дата:   23-04-09 16:18

Дарки,

Понеже повдигаш така въпроса, бих искал и аз да кажа нещо.

Въпросът с цепенето на косми е отколешен и никога няма да приключи. Обаче, за мен, той се свежда до два мажни момента:

1. Достатъчно качествена оптика, която е способна да цепи косми;
2. Достатъчно точен фокус (забележи, не непременно автофокус), с който да насочиш правилно "цепещата" оптика.

1. за момента го оставяме настрана, тъй като има ред условности - пристрастия коя марка най-добре цепи косми, кой точно обектив от съответната марка е най-цепещ, защо другите обективи от другите марки не могат да цепят, въпреки че в нета казват, че могат и т.н. и т.н.

Един достатъчно качествено разцепен косъм заради оптиката може да се види, ако се направи разпечатка/експониране на хартия на доста големи размери, което не се прави никога (може би с изключение на 1 % от снимащите). Може да се види и на 100, 200 или 300 % увеличение на монитор, което смятам да оставя без коментар, който иска да си го практикува.

Така че, един добре разцепен косъм от оптиката, в повечето случаи ще остане незабележим, ако се гледа на размер да се събере на екрана, както и на разпечатка 9/13 или 10/15 примерно.

2. За мен е доста по-важен. Защо?

Защото, един добър фокус веднага се вижда, в повечето случаи на всякакъв размер.

И тук идваме до момента с визьорчето, който ти повдигаш. Ето какво всъщност исках да кажа:

При марката Пентакс, ако ползваш ръчна оптика, практически няма значение колко точно ти е голям визьора (това си мое лично мнение за момента). И нищо лично към теб, или някой друг.

Както може би знаеш (а ако не знаеш, сега ще научиш), Пентакс потвърждава фокуса при използване на ръчнофокусни обективи. Очевидно това потвърждение се прави на базата на същия процес, който кара автофокуса да закове именно някъде си, а не някъде другаде.

Тънкия момент е да използваш това потвърждение в своя полза. Как? Ами използвайки т.н. фокус-трап (капан, все тая). А именно:

В режим "единичен автофокус", Пентакс не позволява да сработи затвора, ако не е потвърден фокуса. Шок. Ама защо? Ами защото, по-добре да имаш два кадъра, но на фокус, отколкото 20, от които нито един - на фокус.

Та, техниката е следната (една от техниките, щото с Пентакс може да се снима по различни начини [ezik] ):

1. Слагаш ръчен обектив.
2. Вместо на ръчен фокус, оставяш на единичен автофокус.
3. Насочваш, натискаш спусъка докрай. Затвора не сработва въобще, колкото и да го натискаш. Обаче ти го натискаш упорито, докато правиш 4.
4. Въртиш ринга за фокуса, докато апарата потвърди фокус. И в този момент на потвърждение на фокуса, затвора сработва. И снимката е точно толкова на фокус, колкото ако беше снимал с автофокус.

(Друг е въпроса, колко е точно потвърждението на фокуса при Пентакс. Това ще оставя на по-големите специалисти от мен, да дискутират, както и прословутия алгоритъм за "двойното потвърждение" на фокуса).

По така описания метод, визьора се използва само за кадриране. Тъй че, няма значение колко е голям точно.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: