Автор: jorro_z
Дата: 23-04-09 16:18
Дарки,
Понеже повдигаш така въпроса, бих искал и аз да кажа нещо.
Въпросът с цепенето на косми е отколешен и никога няма да приключи. Обаче, за мен, той се свежда до два мажни момента:
1. Достатъчно качествена оптика, която е способна да цепи косми;
2. Достатъчно точен фокус (забележи, не непременно автофокус), с който да насочиш правилно "цепещата" оптика.
1. за момента го оставяме настрана, тъй като има ред условности - пристрастия коя марка най-добре цепи косми, кой точно обектив от съответната марка е най-цепещ, защо другите обективи от другите марки не могат да цепят, въпреки че в нета казват, че могат и т.н. и т.н.
Един достатъчно качествено разцепен косъм заради оптиката може да се види, ако се направи разпечатка/експониране на хартия на доста големи размери, което не се прави никога (може би с изключение на 1 % от снимащите). Може да се види и на 100, 200 или 300 % увеличение на монитор, което смятам да оставя без коментар, който иска да си го практикува.
Така че, един добре разцепен косъм от оптиката, в повечето случаи ще остане незабележим, ако се гледа на размер да се събере на екрана, както и на разпечатка 9/13 или 10/15 примерно.
2. За мен е доста по-важен. Защо?
Защото, един добър фокус веднага се вижда, в повечето случаи на всякакъв размер.
И тук идваме до момента с визьорчето, който ти повдигаш. Ето какво всъщност исках да кажа:
При марката Пентакс, ако ползваш ръчна оптика, практически няма значение колко точно ти е голям визьора (това си мое лично мнение за момента). И нищо лично към теб, или някой друг.
Както може би знаеш (а ако не знаеш, сега ще научиш), Пентакс потвърждава фокуса при използване на ръчнофокусни обективи. Очевидно това потвърждение се прави на базата на същия процес, който кара автофокуса да закове именно някъде си, а не някъде другаде.
Тънкия момент е да използваш това потвърждение в своя полза. Как? Ами използвайки т.н. фокус-трап (капан, все тая). А именно:
В режим "единичен автофокус", Пентакс не позволява да сработи затвора, ако не е потвърден фокуса. Шок. Ама защо? Ами защото, по-добре да имаш два кадъра, но на фокус, отколкото 20, от които нито един - на фокус.
Та, техниката е следната (една от техниките, щото с Пентакс може да се снима по различни начини ):
1. Слагаш ръчен обектив.
2. Вместо на ръчен фокус, оставяш на единичен автофокус.
3. Насочваш, натискаш спусъка докрай. Затвора не сработва въобще, колкото и да го натискаш. Обаче ти го натискаш упорито, докато правиш 4.
4. Въртиш ринга за фокуса, докато апарата потвърди фокус. И в този момент на потвърждение на фокуса, затвора сработва. И снимката е точно толкова на фокус, колкото ако беше снимал с автофокус.
(Друг е въпроса, колко е точно потвърждението на фокуса при Пентакс. Това ще оставя на по-големите специалисти от мен, да дискутират, както и прословутия алгоритъм за "двойното потвърждение" на фокуса).
По така описания метод, визьора се използва само за кадриране. Тъй че, няма значение колко е голям точно.
|
|