Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 за ролята на филма и наследството от образи...
Автор: surg   
Дата:   19-04-09 01:45

преди 10 г четох статия по повод навлизането на емейла в живота ни и как тои променя въпросният ни живот. Автора постави и един много интересен аспект. Даде за пример как е запазена цялата писмовна деиност на дядо му и прадяд му ( Англия), и как при срив си загубил целият масив с емейли за последните му 7 години, а те били десетки хиляди...
Следеики темата сега за филма, както и миналио теми, в мен възникна подобен въпрос....
дори само в нашият живот има период на филм и хартия що се отнася до образа като част от нашето битие, като документ, и период на цифровият образ....
интиресно ми е при сегашното развитие на нещата,комбинацията от сривове на машини, софтуер, наличие и не изполване на архивиращи технологии, колко от нашите снимки биха останали зад нас и биха били налични след 50 г а речем,
от как снимам дигитално, имам към 15000 снимки, нямам още загуба на голям брои....колко от тах са завършени, ценни, и смислени за да бъдат сериозно архивирани и останали за по нататък...?
дали да ги запазя изобщо след време? кои от тях?
продължавам да считам, че наи хубавата снимка , за жалост 10х15 Ч/б , от 1991, е когато снимах син ами и отижах на работа в един ужасен зимен ден. и тя си стои в албума, макар и в 1 брои....

или ще останем поколението зад което няма да има снимки, или поне не толкоз многозащото не се научихме да архивираме,или да снимаме стегнато....или и двете
вие как мислите

Отговори на това съобщение
 Re: за ролята на филма и наследството от образи...
Автор: asahi   
Дата:   19-04-09 09:58

Преди 20 години също са се съсипвали негативи, позитиви, ставали са пожари и други природни бедствия. Когато имаш лошо отношение към информацията тя се губи. Сега снимките са много и само ценните се архивират надеждно.

Автор: waleri   
Дата:   19-04-09 10:04

>>> ставали са пожари и други природни бедствия.

На фона на обичайните дискови сривове, природните бедствия са рядкост. Ако оставим настрана пожарите и надовдненията, информацията на хартия не изисква кой знае какво отношение за да се съхрани. От друга страна, може да се окаже, че файлов формат записан днес няма да може да бъде прочетен след 10-20-30-40-50 години и то не заради срив а просто поради липса на софтуер, който да го направи.

Автор: autosvet   
Дата:   19-04-09 10:28

Много ми е интересно как го реши това за файловият формат?

Автор: cicomanco   
Дата:   19-04-09 10:42

Всичко което ми е наистина ценно е вече на хартия!

Автор: surg   
Дата:   19-04-09 11:19

тук имах , поне снощи, някак по философско виждане, от простия факт или спор, да архивирам ли, или не....

Автор: ivan.draganov   
Дата:   19-04-09 12:19

Архивирай и копирай !

Автор: waleri   
Дата:   19-04-09 21:49

>>> Много ми е интересно как го реши това за файловият формат?

RAW форматите не са документирани/стандартизирани - няма никаква гаранция, че производителя на софтуера сега ще ги поддържа и след еди колко си години.

По една или друга причина, поддръжката на този или онзи формат с времето отпада. Колко хора са чували например за ARJ архиви (все още ги чете WinRAR де). Ами дали ще мога да си разчета дискетите, направени с BACKUP?

Автор: asahi   
Дата:   20-04-09 17:57

Има кой да мисли за старите файлови формати.

Re:
Автор: jivkojj   
Дата:   20-04-09 18:13

Аз вадя снимките които ми харесват своевременно на хартия и в албуми.
Иначе другите - на дискове. Записвам ги и .. забравям. Дали някога ще се наложи да ги прочета отново - не знам. [smilie5]
Гледам да трия своевременно гадните, че те задръстват най-много.

Иначе правилото е следното - истинските мъже/жени архивират на публични ФТП. Светът се грижи да прави бакъп [smilie18]

Автор: Akeyzerr   
Дата:   20-04-09 19:21

Цената на дисковото пространство падна до много поносими граници и вече не е проблем да се правят копия. Освен това, ако имаш наистина ценна информация(цифрова), нищо не те спира да сглобиш една машина за 100-200-300лв и да си я имаш винаги за бекъп. Без интернет на нея, дори да се пуска веднъж месечно/седмично за синхронизация на информацията... няма да имаш проблеми и след 20-50 години.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »