Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимане при висока температура
Автор: ivolant   
Дата:   13-04-09 18:44

Здравейте колеги, малко странен въпрос ще задам. Това лято, към 15 юни, ще замина на дълго пътешествие в Азия. Въпросът е, като съм В Петра - Йордания в пустинята Вади Рум, освен, че аз трябва да оцелея на жегите, това трябва да го стори и моя DSLR. Въпросът е при температури над 40 градуса, а и пясъци, как да си опазя системата. УВ леща ще си купя, така или иначе искам да ми е защитен обектива. Трябва ли нещо специално да купя за предпазване и от Високата температура, може ли да се получи някаква повреда? Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане при висока температура
Автор: georgi.a   
Дата:   13-04-09 18:50

В пустиня съм снимал при над 50 градуса и нямах проблем. Дори батерията трае по-дълго.

Ако предвиждаш да има много прах е добре SLR ситемата ти да е прахозащитена.

Не забравяй апарата на слънце все пак.

Автор: stoyan_5   
Дата:   13-04-09 18:52

Процесора на компа е проектиран да работи при 70-80 градуса, а това означава, че може и повече ..., въпреки, че работят при доста ниска температура при нормална употреба ...

Не се притеснявай за апарата.

Просто снимай за да има какво да ни покажеш!

Петра, ех ...

Автор: gecata   
Дата:   13-04-09 18:58

Ами освен за престилка от естетствена кожа не се сешам за друго. Гледай да е от истински телешки бокс! Необходима е да те предпази от пръските на разтапящите се обективи. Гледай все пак да държиш апарата далече пред себеси, защото по големите обективи пръскат повече и престилката може и да не те предпази!..... да и охлаждай с бира ако има наблизо. ако не с кока кола - продават я зад всяка пясачна дюна.
[beer]

Дата:   13-04-09 19:29

Да много компетентен отговор (gecata):):) и добро чувство за хумор. А иначе на останалите, благодаря за съветите, явно по-скоро аз мога да дам проблем, отколкото SLR :) А за снимките, няма проблем, ще ги постна. По-скоро се чудех дали ув филтър или поларизационен да ползвам!!

Публикацията е редактирана (13-04-09 19:29)

Автор: georgi.a   
Дата:   13-04-09 19:51

Още нещо - по-добре го дръж винаги на топло отколкото да го слагаш в климатизирана кола например и да го вадиш. Изпотява се яко и трябва да чакаш да изсъхне.

Сигурно е ясно, ама не вреди да се напомни [smile]

Колкото до филтъра - колкото по-близо до екватора си, толкова по-малка файда от УВ имаш, поне за небето. Бих пробвал градиентен ND за пустинята.

Автор: thomas   
Дата:   13-04-09 20:01

Високата температура съкращава живота на батериите (но имам предвид тоталния им живот, не това колко ще издържат, докато си там). В началото наистина ще издържат дори повече, отколкото при умерени температури, така че печелиш :-)

С УВ филтър какво точно мислиш, че ще му предпазиш на обектива? Стъклото само по себе си не съм чувал да се уврежда от никакво количествто УВ лъчи. Нещо евентуално на матрицата може да й се случи, ама по-скоро в отркития космос - не и тук на Земята. И количеството им изобщо не зависи от температурата, а главно от надморската височина. А в пустинята тя ще ти е сигурно по-ниска, отолкото в София.

Автор: ivodam   
Дата:   13-04-09 20:10

На апарата едва ли ще му стане нещо, но определено може да имаш проблеми с автоматичното фокусиране при много силно вертикално слънце а и заради трептенето на въздуха...

Автор: boink   
Дата:   13-04-09 20:27

това което е казал иводам е много точно.
но за мен си остава загадка защо на едно състезание когато беше 46 градуса (асфалта 57) се развалиха (неискаха да фокусират) един 100-400, 70-200 (и канонски и никонски подобен такъв).

темата е интересна [smilie24]

Автор: blr2   
Дата:   13-04-09 20:37

УВ-филтъра има смисъл само ако смяташ, че ще имаш проблем с вятър в пустинята. При това положение (както е писано) по-добре е цялата ти система да е прахозащитена.

При пътувания в топли страни не съм имал никакви проблеми с електрониката или механиката. Имай предвид конденза обаче, особено ако се намираш в места с повишена влажност. Излизайки от климатизирани хотел/кола не те съветвам да си отваряш чантата поне половин час. Имах такъв проблем в Китай. Нищо не му стана на апарата, но трябваше бая да го забърша.

Автор: asahi   
Дата:   13-04-09 21:43

Дръж капачката на обектива в лявата ръка и след снимане веднага я слагай.

Дата:   13-04-09 22:21

Thomas Uv филтъра го слагам, не заради температурата, а по-скоро да не се драска обектива, не забравяйте, че духа много вятър в тези райони и доста пясък може да попадне в стъклата на обективите ми. Да и опасенията са ми именно в конденза, непрекъснато ще има влизане и излизане от места с климатик, коли, хотели, магазини (не говоря в случая за пустинята)обратно във външната среда. Пуснах темата, не за друго, ами предполагам, че много хора се интересуват какво трябва да правят при снимането при такива условия! Нямам предвид само дали ще издържи апарата, ами с какви особености трябва да се съобразява човек.
Ivodam и boink, обърнаха внимание на интересен проблем, за Автофокуса.

Автор: vga   
Дата:   13-04-09 22:28

препоръчвам ти да не носиш черна раница на гърба си! помисли, вътре става пещ направо. един метален куфар, или нещо подобно е по-добра идея! ако е много жега и се притесняваш за техниката можеш да я заринеш, под пясъка е по-студено.

Автор: tvk75   
Дата:   13-04-09 22:40

asahi е най-близо до истината

Автор: ivodam   
Дата:   13-04-09 22:53

vga: Раниците Ката затова имат термо-щит.

Дата:   13-04-09 23:03

Е имах си аз от lowepro да не са се досетили, че човек ще ходи и на топли места. Все пак предполагам, че имат пазар и в топлите страни:) Колкото до цвета и на тялото и на чантата са ....черни:) Аз и друго се чудя, след всяка снимка ли трябва да го прибирам в чантата или да го държа на врата си:):) Ако все пак има конденз, какво трябва да се направи? След подсушаването веднага ли може да се снима или трябва "аклиматизация?

Публикацията е редактирана (13-04-09 23:04)

Автор: vladovg   
Дата:   13-04-09 23:24

Конденз при тази темперетура няма освен сутрин когато вечерта е била студена но тогава предполагам ще бъде в чантата. Имай предвид вятъра който разнася финни песъчинки провират се наи малките процепи на тялото и на обектива.За тялото не са толко фатални но ако примерно снимаш с USM рингов тип и не е L или Златната лента на никон (L и скъпите никонски са влаго и прахо защитени)може да се получи проблем с фокуса примерно. Решението е просто и старо колкото са и хората обитаващи пустинята намери си или си направи някаква кърпичка така че да покрива обектива и част от тялото но и да не ти пречи да работиш със системата. И успех[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »