Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За табелките – снимането забранено
Автор: _Bo   
Дата:   13-04-09 11:32

Здравейте,

Знаете ли за закон който определя кога и къде може да се забранява снимането? на какво основание се слагат табелки – снимането забранено?

Например, в дворовете на някои манастири в България снимнането е забранено;

в Мол-а София, няма табелки, но охраната ми е забранявала да снимам...

Отговори на това съобщение
 Re: За табелките – снимането забранено
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   13-04-09 11:35

http://photo-cult.com/articles/law/p1.php

Автор: asahi   
Дата:   13-04-09 11:49

МОЛ-ът е частна собственост. Съобразявай се с реда, определен от собственика.

Автор: ka   
Дата:   13-04-09 11:55

етимологията на думаната манастир и монах е от гръцкото монос=сам. манастирите са места за уединение, размисъл и молитва, за битка срещу плътта. посетителите на манастира са гости там и следва да спазват реда, установен от игумена/игуменията. въпрос на добри маниери е преди да се снима да се иска позволение. на мен рядко са ми отказвали.

Автор: karajov   
Дата:   13-04-09 12:15

Айде холан, заради уединението викаш. Ама като си платиш може нали, тогава не им пречиш на монасите. Печалбари.....

Автор: ilcoin   
Дата:   13-04-09 13:13

Аз напоследък страшно много почнах да се дразня от разните там пишман-фотографчии дето не се съобразяват с нищо и с никой и цъкат където им падне. И за по-силен УаУ ефект святкат и с малката светкавичка, после зяпат "телевизора" и после пак цъкат и накрая ти иде да им натикаш шракалото там където слънце не огрява.

Напълно одобрявам наличието на такса на определени места за снимане. Напълно одобрявам и забраните за снимане (особенно на концерти, в църкви и пр.). Не може хора, дето нямат грам идея и уважение нито към вяра (църква), нито към музиката и тези които слушат (концерт, театър и пр.) да ходят и да цъкат насам натам, да се мотат, да коментират и пр.

Самият аз съм запален фотограф от много време, дори ми беше и работа за известен прериод от време (сега е само хоби), обичам да снимам и го правя с удоволствие. Но преди всичко с уважение към хората които снимам като хора и личности (които понякога имат нужда да не бъдат снимани), а не като неща за снимане и учене в движение (щото ни мързи да почетеме някоя и друга книжка).

[shtrak]

Автор: _Bo   
Дата:   13-04-09 13:17

Благодаря на HSGeorgiev! Точно от това ми трябваше! [smile]

Asahi, ми… съобразявам се к’во да правя [smilie7]

кa, благодаря за етимологията(от гръцки etymon - истинско, действително значение на думата, и logos); и без това пояснение повечето от нас знаем за какво са манастирите; Аз гледам да не нахалствам след като има знак „не снимай” [smilie8]

Иначе е добре да си поговори човек с някой свещеник или монах. Така например наскоро четейки ценоразписа им попаднах на „промоционална” услуга – корбан[smilie10] което както ми обясниха било различно от курбан [cool]

Автор: chukov   
Дата:   13-04-09 17:02

ka написа:

> ... на мен рядко са ми отказвали.

Опитай в Бачковския и в Троянския манастири

Автор: sir_sky   
Дата:   13-04-09 17:10

Ами, аз съм си имал проблем в централна ЖП гара София, викам да я щракна преди да литна за Япония, и после след години като се върна някой ден да я сравня с преди, щракам си аз наоколо, и изведнъж като видях 3-ма огромни квадратни полицаи да се втурват към мен сякаш ще им крада влаковете... ;)) почнаха да ме разпитват 15 минути защо снимам гарата, че било обект с национална значимост, и не можело така да се снимат влаковете...

И по същата тема съвсем скоро снимам в една голяма гара в Япония, направо на пероните и вътре в гарата, и пак дойде един полицай, и ми вика "Ей, внимавай!" Викам си аз, лелее, и тука ли, и го питах "Не може ли да се снима?" А той вика, не бе, ти си снимай колкото си искаш, ама внимавай да не паднеш на релсите че си много близо! ;))

Та така! :)

Дата:   13-04-09 17:17

У Парижево на гара Сейнт Лазар също не дават да се снима. Идват две негра големи с униформи, говорят английски и нема отърване. Прибираш апарата, обещаваш да не правиш повече тъй и се радваш, че си минал метър.

Автор: chukov   
Дата:   13-04-09 17:20

Че и негри
ще се молиш само да те бият, че ако решат и да ..... леле мале, с тез тояги [smilie5]

Дата:   13-04-09 17:30

Аре сега - сексуални фантазии.

Автор: thomas   
Дата:   13-04-09 17:31

Различни държави - различни правила. Ние сме взели от всичките най-лошото :-) Но все пак основните правила са следните:

1. Ограничения се налагат в обекти, свързани с националната сигурност (сред които могат да се окажат летища и гари, но разбира се и всякакви военни обекти, електроцентрали, големи заводи и т.н.)

2. В частна собственост забрани могат да бъдат налагани за онова, което не се вижда отвън. Не би трябвало някой да може да ти забрани за снимаш сгради - това е защитено от така нареченото "право на панорама" (в тази връзка в Бизнес парка охраната най-редовно незаконно забранява и това).

Но като цяло единствената реална причина в днешно вмеме на определени места да е забранено снимането, е финансова, най-общо казано. В моловете ти е забранено да снимаш, защото това са търговски обекти, които могат да представляват интерес за индустриален шпионаж. Манастирите, каквото и да си говорим, става дума само за пари. Като притежатели на художествени произведения те гледат да си гарантират приходи от евентуалната тяхна употреба в издания или при репродуциране. Същото важи за галерии и музеи, само дето там никой не се мъчи да го замаскира зад легенди за вяра и усамотение.

Автор: fotorafi   
Дата:   13-04-09 17:34

Колко пъти са ме арестували... Даже преседях в Народната милиция, гр.Пловдив, че съм смимал бои между футболисти.....

Автор: mastiff   
Дата:   13-04-09 17:34

Снимкате в сгради без разрешение на собственика/отговорно лице е забранено със закон. Снимането на сгради отвън(от обществена улица например) е разрешено и не се изисква нищо. Табели "снимането забранено" не означават нищо и не ограничават, освен по реда и условията оказани със закон. Тоест ако сте си на улицата и пред входа на сграда пише снимането забранено, това не означава, че не можете да снимате сградата отвън :) но отвътре е забранено! Няма значение дали е магазин, мол, църква, важи за всички сгради!

Offtopic: не смятам че мнението на ka е излишно, независимо кой какво знае за манастирите. И за тези, които са пропуснали няколко часа в училище - етимологията изучава произхода на думите.

Дата:   13-04-09 17:48

В манастири снимането трябва да бъде ограничено. Не може куцо и сакато да се разсвятка с блескавици. Заплащането за правото да снимаш е вид ограничение. Може да се прилагат и други видове, но и това работи добре.

Автор: thomas   
Дата:   13-04-09 17:59

@asahi
Плащането на правото да снимаш в манастир е нещо като индулгенцията от средновековието. По прицнип си грешен, но ако си платиш, вече не си. Като не може - да не може. Да разрешават само на професионалисти, които да снимат за издателски и художествени цели, във време, в което няма туристи, със специални осветления, стативи и т.н. И срещу много пари. Другото е гнусна търговия и нищо повече.

Публикацията е редактирана (13-04-09 18:00)

Автор: entropia   
Дата:   13-04-09 18:03

В БГ има манастири където не може да се снима, колкото и пари да даваш, поне аз давах до 100 ЕВРО, в Бачковския - но не стана.
В Австрия катедралата Св.Стефан си я снимах на воля, хората помолиха само да не ползвам светкавица, същото беше и в "Зимни дворец", или "Двореца на императорите", в БГ едва ли ще може да се снима в музей, но признавам тук не съм пробвал.
У нас има обекти от национално значени около и в които не може да се снима, смешното в случая е, че влизаш в Google Earth и си ги гледаш въпросните обекти. Няма да забравя един куриозен случай в едно предприятие където се произвеждат разни неща и си имат таен портал, през който минава продукция за изпитание, та идва доставка от Холандия и шофьора спира точно пред "тайния" портал, веднага е ограден от въоръжена охрана става една чудесия по нашенски и след това го питат от къде знае този портал. Човека отговорил, че са му дали сателитна снимка на портала и казали: "до тук ще караш стоката".
Но с всичко това не искам да кажа щракайте на воля и това е, естествено, че си има някакви норми на някои места, които трябва да се спазват. [shtrak]

Дата:   13-04-09 18:05

Томас, и така става.

Автор: mbs   
Дата:   13-04-09 18:24

Забраната за снимане предполага или страх от злоупотреба със заснетото, или критично ниско равнище на ексхибиционизъм. На някой места просто ги е страх да не си някой бретовчед на Щирлиц, който не се доверява на Гугъл Ърт(х) и разузнава ключови обекти за националната сигурност като гари, автогари, аерогари (особено пък след случаите в Мадрид и Лондон). Малко след бомбардировките в Югославия снимах в Черна гора едни природни красоти и веднага изникна един местен, притеснен да не снимам съседната запустяла фабрика. Това да го разбере човек. Не споря и не снимам. Но някой да обвърже снимането с пари... хич не го разбирам и нарушавам подобни условни "забрани" с удоволствие.

Само ще добавя, че в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново, която се стопанисва от някаква държавна институция (дали не беше и министерство) за снимка с апарат таксуват 10 лв, а за видеокамера - 30 лв (това не важи за двора). Предполагам експертите им са дискутирали казуса и са преценили, че след като някой може да си купи видеокамера, явно може да плати и по-високата такса. Рекет, просто [smilie23]

Публикацията е редактирана (13-04-09 18:35)

Автор: irusev   
Дата:   13-04-09 20:10

...та разхождам се аз из Троянския манастир, но не снимам заради забранителните табели, но като се огледах наоколо се оказа, че съм единствения който не снима от около 100-150-тина посетители (но всички със сапунери за разлика от мен) и реших, че няма да имам проблем. Да, ама не! Минута след като извадих апарата някакъв търговец на сувенири (там има много такива) ми подвиква "Ти не виждаш ли табелите бе?" Аз най-любезно го попитах -само за мен ли се отнасят табелите и защо точно към мен се обърна. А оня ми обяснявя, че те били с малки апарата, а аз с тоя съм щял да продавам после снимки. Попитах къде да платя за да снимам и той ме прати при калугера. Намерих въпросния калугер, който тъкмо влизаше в манастира с черния си Мерцедес 600СЕЛ. И да не изпадам в подробности, че стана много дълго. Накратко, оказа се, че забраната отпада срещу 10 лв срещу които не получаваш ни касов бон, ни някаква квитанция. Попитах и ми обясниха, че тия пари отивали за поддръжката на манастира. Някой сеща ли се къде отиват тия пари?

Автор: sir_sky   
Дата:   13-04-09 20:13

Е ти пък само десет лева, той и автомивката на мерджана не може да си плати с тях бе!

Автор: irusev   
Дата:   13-04-09 20:21

Ааа, преди две години стигаха те.[smilie3] Ама от всички по 10 колко стават...?[smilie5]

Автор: mario   
Дата:   13-04-09 20:50

Да споделя и аз:

Гледам че май никой не е споменал една обективна причина за снимане (то освен нея май няма други обективни) и тя е че картини, тъкани и други материали които съдържат бои стареят (обезцветяват се) от многото светкавици.

В Щатите веднъж снимах някаква гъзарска кола. По някое време дотичва някаква кака и започва да ми се кара - защо вика ми снимаш колата. Аз викам - ами щото много готина. Тя вика - ма как така, това е частна собственост. Аз викам - добре де, какво ще и стане - дошъл съм чак от България (всъщност от Канада бях дошъл) гледам тука някаква готина кола и изведнъж ти ми се караш - ето ще ти покажа паспорта си... Каката се успокои, даже притесни и не пожела да гледа паспорта. Това беше есента на 2003-та.

Много пъти съм се чудел как да се измисли някаква технология че да се гарантира че ничия светкавица няма да пали в дадено помещение. Примерно ако апаратите имаха радиосензор и помещението излъчва "забранителен" сигнал... Щото отделно от въпроса за избеляването е и много нервиращо понякога.

Сега напъвам се да си спомня за не-български музей дето снимането да се плаща отделно и нещо не мога. Не твърдя че няма, просто не ми идва нещо.

Като се замисля - специално при религиите - коя си прави по-добра реклама - тая дето събира пари и слага забранителни табели или тая дето само ти пошушват - може, но без светкавица - пример за второто е голямата джамия в Одрин (а вероятно и всяка друга).

Автор: mbs   
Дата:   13-04-09 20:56

А оня ми обяснявя, че те били с малки апарата, а аз с тоя съм щял да продавам после снимки.
[smilie18]

Е как може да се оспори такъв сърцераздирателен аргумент!? Ясно е, че възпитаният човек няма да тръгне да се надвиква с търговеца на сувенири, но... на такива негодници или не трябва да се обръща внимание, или да им се изисква до дупка обяснение за регламент/законово основание/касов бон и т.н. Лично мнение.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »