Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за портретна фотография
Автор: thumper   
Дата:   07-04-09 22:46

Здравейте,
имам един малко глуповат въпрос,но задаването му е наложено от известни трудности,които срещнах при снимането на фотографии - както индивидуални,така и общи снимки.Проблемът е по-скоро фундаментален,от колкото технически. Не е нужно да казвам,че нямам опит с портрети.
Изчетох разна литература за това как да предразположа модела преди снимки,да се отпусне,да е естествен пред обектива. Да обаче въпреки моите опити,както и вложеното търпение нещатата не се получават. Първо мислех,че при мен нещо куца (което също навярно е така),но след като смених няколко подхода,хората които снимам (досега винаги са били приятели/ки) винаги са изключително дървени,неестествени,държат се доста позьорски. При опити пък да композирам групова снимка също срещам известни трудности с отсрещната страна.
Моля за съвети относно това какво може да се направи в такава ситуация и как да процедирам ако моделът просто не става. Отказването от заснемане не е вариант,защото обикновено хората ми отделят време специално да ги снимам и очкват добри резултати.
Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за портретна фотография
Автор: hotsnail   
Дата:   07-04-09 22:50

Дай примери

Автор: RustyGun   
Дата:   07-04-09 22:50

Ударете 100-200грама за отскок и добро настроение.Само гледайте да не сбъркате музата. [smilie18]

Публикацията е редактирана (07-04-09 22:51)

Дата:   07-04-09 22:53

hotsnail,примери със снимки не ми се иска да давам,защото подобни фотографии не бих публикувал.
RustyGun,аз не пия,момичетата които снимам също не пият,а приятелите които пият не могат да гледат след това.

Автор: swy   
Дата:   07-04-09 22:56

Опитай се да ги накараш да повярват ,че теб те няма ,че ти просто не си в тяхното полезрение ,а ако те нямат желание ... мисля ,че се сещаш какъв ще е резултатът всеки път :)

Автор: ffwd   
Дата:   07-04-09 22:59

Няма такова нещо като "моделът не става". Опознай човешкото тяло, анатомия, лице, пропорции в различните ракурси. Комбинацията от тези неща и тяхното въздействие. Очите! Изключително важно. Устните - дори при съвсем неформална снимка, включително на мъж, е добра идея моделът да оближе устните си, защото при притеснение те пресъхват и стоят грозно на снимка. Другите елементи в уравнението са светлина, композиция, детайл (акцент) и поза.
Последно и важно - гледането на класическа портретура в изобразителното изкуство е задължителна основа.
Това ми хрумва набързо, успех! [beer]

Автор: rostoshev   
Дата:   07-04-09 22:59

Нямам много опит с модели като фотограф, но като художник имам доста голям. Трябва да кажа, че не всеки може да позира така както се иска на фотографа/художника. В началото винаги е налице скованост, която с течение на времето преминава. Ако на стане при днешния сеанс - повтори го утре...

Дата:   07-04-09 23:00

Желание имат,но не и нагласата,че нещата не стават за 10мин и не е като да се цъкнеш на масата на бързо. А относно моята незабележимост - опитвам да ги издебна,снимайки естественото им поводение,но повечето като видят насочен към тях обектив, веднага заемат някоя досадна поза.
За това и предположих,че проблемът не е само в мен,за това и питам как да се оправя с такива модели.

Автор: boyanb   
Дата:   07-04-09 23:11

цялата истина е в това да ги излъжеш. казваш няма да снимам и като се поотпуснат [shtrak]
другия важен момент е да не си слагаш апарата пред лицето, научи се да снимаш без да гледаш през визьора [beer]
ако това не ти помогне, ориентирай се към други категории, примерно пейзаж [thankyou]

Автор: autosvet   
Дата:   07-04-09 23:28

Рядко съм виждал някой да снима портрет без да гледа какво снима - зя някоя стриит каскада става за останалото е просто задължително да си фокусирал правилно особенно ако ползваш по-отворена бленда 1,4-1,8-2,2. А по темата иска се усет и подход неща които са индивидуални.

Автор: pmartinov   
Дата:   07-04-09 23:30

[smile]

Всичко идва с опита .

Твоята скованост и неопитност кара тези които позират да се държат по същия начин.

Дръж се свободно,непринудено и естествено !

Хората са като огледало!

Ако ти си напрегнат,припрян и скован и хората ще бъдат такива .

Ако можеш да контролираш себе си,ще можеш да контролираш и тях .

Трябва да се научиш да усещаш хората ако искаш да извадиш хубав кадър от тях.

Ако не можеш,те вина нямат...

Всичко зависи само от теб !

Въпрос на контрол .

[smilie3]

Автор: Di_mitar   
Дата:   07-04-09 23:50

thumper, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да снимаш с НИКОН + грип иначе не става [smilie11], и ако все пак не снимаш с НИКОН трябва да се научиш "да си нахендриш АФ точката между кадрите" [smilie11]

За превод на последното се обърни към
pmartinov

Автор: pmartinov   
Дата:   08-04-09 00:02

Превод...

Автор: BotsRevenge   
Дата:   08-04-09 01:01

Когато не искам да ангажирам вниманието на хората, които снимам, им казвам просто да ме игнорират. Все едно ме няма. Обяснявам им, че ще станат хубави снимки, стига да не ми обръщат внимание.

Като направя няколко приятни кадъра им показвам какво се получава. В повечето случаи са приятно изненадани и започват повече да се стараят да не се смущават.

В случаите, когато снимам портрети, при които вниманието е насочено към мен, се старая да държа снимания информиран за това, което правя. Разбира се, не се впускам в технически подробности. Примерно казвам каква ми е идеята за снимката, какво възнамерявам да бъде настроението, което носи, как искам да застане моделът, каква е целта на осветителното тяло, което нагласявам и т.н.

Обикновено нямам проблеми с отпускането в такива случаи.

ПС
Също помага да кажеш при първите кадри, че правиш просто проба било то на светлината, на настройките на апарата или каквото ти хрумне.

Публикацията е редактирана (08-04-09 01:08)

Автор: Пешо   
Дата:   08-04-09 01:31

Релакс и се забавлявай и нещата ще си дойдат сами на мястото, Остви сниманите да бъдат себе си и само ги "побутвай в правилната насока" Научи се да работищ с апрата си и насън дори, за да можеш да реагираш своеврвеменно.

Обсъди идеите преди снимките за да знаят сниманите какво се очаква от тях и ги пусни да имповизират по темата, като се отпуснат почвай да ги насочваш ти леко.

Приготви си icebeacker вицове или фрази. Най важното е да си имате доверие и да не се държите сковано като ощипни госпожици.

Снимането на портрети е като флирта...

Съвсем скоро аз застанах пред обектива и разбрах как се чувстват моделите, особенно ако не са свикнали да ги снимат. Това мисля, че ще ми помогне доста да подобря подхода си в комуникацията.. Пробвай и ти...

И най-важното ... Портрета е една от най-трудните дисциплини, каквото и друго да ти говорият,защото не се иска само техническо умение и занания за това, което искаш да снимаш, както е случея с макрото, дивите животни и пейзажите. Тук е нужна комуникация и взаимодействие.

Един велик портретист е казал:

Не снимам никого преди да съм изпил с него поне една чаша кафе

Замисли се над това.

Трябва да владееш композиция,кадриране, осветление, и останалата скучна техническа част достатъчно добре ,че да правиш нешата бързо и уверено и без да създаваш излишна суетня около тези технически детайли....

Публикацията е редактирана (08-04-09 01:38)

Автор: sue   
Дата:   08-04-09 02:28

Пешо е 99,99% прав...само смени чашата кафе поне с вино :)))

Автор: snowdrop   
Дата:   08-04-09 03:24

Нагласи фотоапарата, сложи дистанционно, кажи че отиваш да вземеш нещо и покани модела да направи "сухи тренировки" докато те няма. Докато модела "тренира" ти щракаш. Шанса да се получи добър/приемлив резултат е 50 на 50. Случвало ми се е ако модела каже че това са първите и/му снимки аз казвам "И на мен", започваме да се смеем и междужременно снимам. Ако снимаш дете легни на земята, ако снимаш бизнесмен облечи се подходящо, ако снимаш семейство покажи снимки на семейството си. Води постоянен разговор с модела и потърси общи интереси за да поддържаш разговора. И не се притеснявай, нама да се "сработиш" със всеки модел, а и често снимки които на теб няма да ти харесат ще бъдат любими на клиента ти.

Автор: krischo   
Дата:   08-04-09 03:44

Аз не искам да се хваля, но преди отчасти и сега се занимавах с рисуване и по точно графика.. след това я съчетах със скулптура и фотография .. изчел съм няколко пъти анатомията рисувал съм всички отделни части и групи мускули особенно човешкият череп.... та си мислех някой спомена че няма сковани модели... наскоро една приятелка поиска да я снимам [smilie5] но ми беше много трудно ... предразполагах я даже ми писнаа и тя уж се отпусна .... е не става бе .. какво да й кажа просто не става .... пробвахме втори път и пак и пак и пак не става ... но тя остана доволна не знам защо хаха.... та аз мисля че има сковани модели [smilie25]

Публикацията е редактирана (08-04-09 03:46)

Автор: MartenBG   
Дата:   08-04-09 08:13

Пешо и Мартинов всъщност казаха всичко.
Всъщност всеки можещ в този форум се оказва полезен и наистина с желание да помогне.Драките са между другото,за да не се губи речевата форма.
Фотографите почват много да ме кефят[smilie24]

Автор: anatas   
Дата:   08-04-09 09:15

Според мен няма смисъл да ги насилваш да се отпуснат - само ще се напрегнат вътрешно и това ще си проличи на снимките. Просто почни да ги снимаш и не спирай (предполагам си с цифров апарат) да щракаш в рамките да речем на 20-30 минути. Колкото и да са напрегнати, не може да останат сковани толкова дълго време - ще се изморят и ще се отпуснат. Освен това не спирай да им говориш, давай указания как да застанат и т.н. (по-горе BotsRevenge много добре казва да ги държиш информирани), сменяй обстановката, позата, гледната точка, дръж ги заети и не се чувствай задължен да направиш гениални снимки, просто се забавлявай, изпитай удоволствие...
Аз не съм някакъв майстор на портрети но с тази тактика имам успех и модела накрая е доволен, даже във възторг :)))

Автор: matataupa   
Дата:   08-04-09 09:17

ффвд[smilie5] [smilie24]

Има една възможност, която не е за пренебрегване, а именно, да си поставяш твърде високи цели, не очаквай комшийката или съученичката да може от първия път да влезе в роля...

Мдааа, Пешо и великият портретист[smilie24]

Автор: Canon   
Дата:   08-04-09 09:36

За политически плакат с портрет на човека една сесия нормално продължава 1 1/2 - 2 часа. От тях първия 1/2 час е предразполагане и благи приказки (еквивалентно на кафето), и щракане, за да свикне модела с обстановката. Ефективен е следващия 1/2 до 1 час, а на последния 1/2 личи умора.
Фотографа през цялото време трябва активно да поддържа словесен двупосочен контакт с обекта на снимане, само така модела бързо се адаптира и отпуска пред камерата

Автор: alsash   
Дата:   08-04-09 09:39

то не се учи...а да се развие трябва поне семе да има

Автор: ffwd   
Дата:   08-04-09 12:13

matataupa, Canon [beer]

Като се спомена политическа реклама, ето ден потготовки и 30 мин. снимки:

Цък 1

Цък 2

[smilie8]

Публикацията е редактирана (08-04-09 12:14)

Автор: landstar   
Дата:   08-04-09 15:07

Обещай на модела шоколадче! И ффв ти го е писал - опознай човешкото тяло на модела по-отблизо, да видим дали ще се дърви!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: