Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 избор на светкавица!
Автор: sir_sky   
Дата:   07-04-09 08:36

здравейте, една малка питанка за светкавици... :) не съм се занимавал със светкавици още, и за туй питам :))

абе на тяло Канон (50Д) вървят ли нормално светкавици на Никон? Чудя се каква светкавица да си взема , и ми се иска да мога да я ползвам on-camera & off-camera, да имате някакви предложения? доколкото разбрах за синхронизацията оф-камера, светкавиците на Канон нямат слот са PC кабел, и примерно ако искам да я задействам с радио не става (не че още мисля да вземам радио, ама просто проучвам варианти:)) и инфраред мисля че ще ме устройва :)

Отговори на това съобщение
 Re: избор на светкавица!
Автор: Пешо   
Дата:   07-04-09 08:43

Няма да имаш ТТЛ. Вземи си 580 EX II тя има букса.

Автор: cicomanco   
Дата:   07-04-09 08:54

То ако можеше , канон щяха да закрият цеха си за светкавици....[smilie5]

Дата:   07-04-09 09:13

е да, то верно че ТТЛ няма да има с никонските :))

А от канонките само 580 EX II ли я има таз букса, и има ли някакъв друг начин да се добави та пак да се ползва ПС-то?

Re:
Автор: Davidoff   
Дата:   07-04-09 10:49

Има прости чехълчета с букси по 10-тина лева. Ама радиото е сравнително евтино. Приемник и предавател не са много по-скъпи от една схема с кабели и чехълчета, а е много по-удобно. Пък имайки предвид, че става дума за ръчен режим, всякаква светкавица с ръчно регулиране на мощността и ниско синхронно напрежение върши работа.

Автор: GenaDP   
Дата:   07-04-09 11:05

За off-camera си има специални кабели, които поддържат пълна комуникация със светкавицата. Ква РС букса ви е патила?

Re:
Автор: drkskwlkr   
Дата:   07-04-09 20:07

sir_sky написа:
> и ми се иска да мога да я ползвам on-camera & off-camera

Вървейки по твоя път преди няколко месеца, установих от собствен опит, че с единствена светкавица това on-camera & off-camera няма как да се получи задоволително. Най-добре е да решиш от самото начало за каква употреба ти е нужна светкавица. В идеалния случай ще ти трябва една Canon-ска светкавица за on-camera и една или повече самостоятелни (моноблокове или глава+генератор си решаваш на база финанси и мераци) плюс радио или чехъл с кабелна връзка. Аз за мене си реших проблема с 430EX II (за навън, за пътувания) и тройка моноблокове за "студийна" работа, с ръчно мерене.

Разбира се, можеш да си направиш същата постановка и само със светкавици на Canon и да се кефиш на E-TTL, но ще ти стъпи по-скъпо. Системата за светкавици на Canon не е мислена като кабелна и единствената функция на off shoe camera cord за който споменава GenaDP по-горе е да изнесе светкавицата леко встрани и нагоре (той кабелът макар че може да се разтяга, трудно стига 60 сантиметра дължина...) Оттам нататък, ти трябва 580EX/EXII или ST4 за master плюс една или две 430EX/EXII (или по-старите EX420/550). Тази тема е разгледана доста добре ето тук: http://super.nova.org/DPR/Canon/ - прочети внимателно, преди да вземеш решение. Ако се съгласиш с размишленията на автора например, ще си вземеш 580EX II като първа светкавица, а не 430EX II като мен - аз прибързах и затова сега малко ме е яд :)

И така нататък, ако трябва ще се включа по-късно пак в темата... [beer]

Дата:   11-04-09 15:16

Blagodarya za mneniyata na vsichki! Yavno nyama da e tolkova lesno da se sychetae s edna svetkavitza, kolkoti si misleh ;))

Za sega moje bi nyama da vzemam nishto, i shte e malko po-kysno, i togava pak shte pisha!

drkskwlkr > blagodarya mnogo, yavno i ti si minal po toz pyt ;)) kato nabliji da kupuvam se nadyavam da moga pak da se dopitam do teb! ;))

Дата:   11-04-09 20:03

... с единствена светкавица това on-camera & off-camera няма как да се получи задоволително.

Получава се повече от добре, НО с никонската система или в неговия случай с радио синхронизатори....

Дата:   11-04-09 21:12

Хм, и как точно никонската система с радио синхронизатор се различава от канонската система с радиосинхронизатор (или от всяка друга система с радиосинхронизатор, която не предава TTL информация)?

Нещо не виждам много смисъл в изказаното ти по този начин мнение, освен опит за обръщане на темата в Nikon vs Canon, което... кому е нужно?
[smilie8]

Дата:   11-04-09 21:35

За никона не ти трябва изобщо радиосинхронизатор... имаш си ЦЛС... Командваш си голямата светкавица с вградената и си имаш както ТТЛ така и други режими.. И ако си си я забил светкавицата някъде си на високо или неудобно изобщо не се налага да ходиш но нея да и пипаш настройките. Това става от менюто на апрарата. И висичко това го получаваш като стандартни функции с телата Д70,Д80,Д90,Д200,Д300,Д700, Д2 и Д3 нямат вградена светкавица, но за тях има отделен модул дето я върши тази работа. Не знам дали в Д60 я има тази функция ...Не съм си играл с него достаъчно, а и не ми е идвало на ум да пробвам.

Изясни ли се смисъла сега....

Дата:   11-04-09 21:44

Пешо написа:
> Изясни ли се смисъла сега....
Ето това вече е перфектен отговор (по принцип, понеже авторът на темата е на система Canon) [smilie18]

Автор: GenaDP   
Дата:   11-04-09 22:41

Автор: Пешо
Дата: 11-04-09 21:35

За никона не ти трябва изобщо радиосинхронизатор... имаш си ЦЛС... Командваш си голямата светкавица с вградената

Командваш, ако успеят да се видят. Сниман навън при слънчево време, и после ела да разкажеш.

Re:
Дата:   11-04-09 23:32

До 3-4 метра няма грижи. Ако има пряка видимост или нещо да отразява (рефлектор, авер с бяла ризка, модел с бяла кожа и др. подобни [smilie3] ). За по-екстремни изпълнения - radio gaga [smile] .

Дата:   12-04-09 01:00

Днес единия синхронизатор му заминаха батериите....резервните предвидливо ги бях забравил... SU4 на Sb-то спаси положението..

Действието са развива на полянка на Витоша... слънце колкото си искаш. При насочена клетка на Сб-то дирекрно към друга светкавица(който е измислил въртящата се глава е бил голям пич) хваща и на повече от 3-4 метра.

Скоро и снимки ще покажа... няма да си говорим само...

Разбира се радиото е истината. Използвам го винаги и само по изключение като дефектирал синхронизатор или повеч4 светкавици иот синхронизатори прибягвам до паленето от друга светкавица.

Но да оствим това на страна. Човека пита елементарни въпроси. Докато му дойде мерака да балансира амбиентно и светкавици на открито при слънце, сам ще знае какво му трябва.... Та той пита каква светкавица да си купи ..Иска да бляска безгрижно и с ТТЛ, а вие го мятате в дълбокото.....

Дата:   12-04-09 12:09

Пешо написа:
> Иска да бляска безгрижно и с ТТЛ, а вие го мятате в дълбокото.....
Съгласен, само че тогава пак опираме до предишния ти пост, който ако някой го прочете без да знае точно какво си имал предвид, се разбира от него, че вариантите Nikon-ска система с оптична комуникация или всякаква друга с радио ("в неговия случай") вършат еднаква работа, което просто не е вярно. Твоето радио TTL информация предава ли?

Не се заяждам с теб, а те чопкам за още информация [smilie18]

Автор: J.J.R.   
Дата:   12-04-09 13:35

GenaDP написа:

> Автор: Пешо
> Дата: 11-04-09 21:35
>
> За никона не ти трябва изобщо радиосинхронизатор... имаш си
> ЦЛС... Командваш си голямата светкавица с вградената

>
> Командваш, ако успеят да се видят. Сниман навън при слънчево
> време, и после ела да разкажеш.

E кво да разказва, като в 12 на обяд в най-яркото слънце на 5 метра от светкавицата тя си сработва отлично. Има си в десният ъгъл сензор който насочваш така че да вижда MASTER-а, и слънцето не те бърка повече.
Тва е положението, в тва отношение НЯМА за какво да се хванете, щото SETUP-а на светкавиците е супер бърз и прост - нареждаш, включваш ги, насочваш сензора да е към мастера, и оттам нататък менюто си избираш компенсация, режим и т.н.
[smilie7]

Дата:   12-04-09 17:58

Аз бачкам в М режим. ТТл ползвам само като ми е закачена на тялото светкавицата и то само като снимам бързо в движение...

С малко мислене и познаване на роаботата на светкавицата успещно се работи и без ТТЛ...

Дата:   12-04-09 18:09

drkskwlkr никонските могат да бляскат безжично в няаколко режима: ТТЛ, А и М и за всичките не ти трябва раадио. Овен новите Покет уизарди други радиота с ТТЛ поддръжка няма...

Публикацията е редактирана (12-04-09 18:09)

Re:
Дата:   12-04-09 18:12

И радиопопърите, макар и малко хибридна история.

Дата:   16-04-09 11:57

Абе верно ли че Canon Speedlite 580EX II има и wireless, някой ползвал ли го е, и струва ли си да се ползва с wireless като външна светкавица?

Дата:   16-04-09 12:01

Има ама ти трябва оше една 580EX II закачена на апарата за да я командваш...нали досега това пяхме,че това при никон става с вграденета.

Дата:   16-04-09 12:15

Ами преди малко един служител в магазин за камери беше толкова убеден че става така ;) А аз му казвах за радио и чехълчета не разбираше за какво става дума, а уж специализиран магазин за камери в Япония ;')) Значи тоз уайърлес за нищо не става ако нямаш 2 светкавици, тъй ли? Т.е. пак ще ти трябва връзка с радио например? Само да знам как да им обясня какво е туй животно тука... ;))

Re:
Дата:   16-04-09 12:18

Друг вариант е контролер ST-E2, на половин цена от светкавицата.

Дата:   16-04-09 12:26

Пешо написа:
> Има ама ти трябва оше една 580EX II закачена на апарата за да я командваш...нали досега това пяхме,че това при никон става с вграденета.

Най-точно казано, при системата на Canon за E-TTL 2 светкане е необходим едно master устройство, което може да бъде 550/580 EX(II) или ST-E2 (аз най-горе като пълен идиот написах по памет ST4...) и неограничен брой slave устройства - например 420/430 EX(II).

Именно затова написах най- най- най- горе, че ако се купува една-единствена Canon-ска светкавица, е силно препоръчително тя да бъде 580 EX(II) като най-универсално решение, което търпи по-нататъшно разширение на системата.

Също така в линка, който посочих, са приведени аргументи против реалната полза от контролер ST-E2. ST-E2 наистина е на половин цена, но пък не е светкавица и не върши на sir_sky работа по траекторията "on-camera" flash.

@sir_sky: Един съвет -- недей да разчиташ на търговеца да ти препоръча правилното за теб решение. Изясни си нещата за себе си (да, с много четене) и използвай търговеца по предназначение - да ти донесе кутийката от склада, да напише гаранционната карта и да чукне касовата бележка....
[smilie18]

Публикацията е редактирана (16-04-09 12:28)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »