Автор: drkskwlkr
Дата: 07-04-09 20:07
sir_sky написа:
> и ми се иска да мога да я ползвам on-camera & off-camera
Вървейки по твоя път преди няколко месеца, установих от собствен опит, че с единствена светкавица това on-camera & off-camera няма как да се получи задоволително. Най-добре е да решиш от самото начало за каква употреба ти е нужна светкавица. В идеалния случай ще ти трябва една Canon-ска светкавица за on-camera и една или повече самостоятелни (моноблокове или глава+генератор си решаваш на база финанси и мераци) плюс радио или чехъл с кабелна връзка. Аз за мене си реших проблема с 430EX II (за навън, за пътувания) и тройка моноблокове за "студийна" работа, с ръчно мерене.
Разбира се, можеш да си направиш същата постановка и само със светкавици на Canon и да се кефиш на E-TTL, но ще ти стъпи по-скъпо. Системата за светкавици на Canon не е мислена като кабелна и единствената функция на off shoe camera cord за който споменава GenaDP по-горе е да изнесе светкавицата леко встрани и нагоре (той кабелът макар че може да се разтяга, трудно стига 60 сантиметра дължина...) Оттам нататък, ти трябва 580EX/EXII или ST4 за master плюс една или две 430EX/EXII (или по-старите EX420/550). Тази тема е разгледана доста добре ето тук: http://super.nova.org/DPR/Canon/ - прочети внимателно, преди да вземеш решение. Ако се съгласиш с размишленията на автора например, ще си вземеш 580EX II като първа светкавица, а не 430EX II като мен - аз прибързах и затова сега малко ме е яд :)
И така нататък, ако трябва ще се включа по-късно пак в темата...
|
|