Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Към ползващите Capture One - моля за съвет
Автор: algaivel   
Дата:   05-04-09 10:24

Имам следния проблем - в кепчъра цветовете изглеждат ОК, като прехвърля снимката във фотошоп - нямат нищо общо. Цветния профил на фотошопа е srgb. Кепчъра му прерових менютата но не можах да открия с какъв профил работи. Може и да е тъп въпроса, ама за мен си е проблем. Ако някой има идеи - моля за помощ. Изказвания от рода - ти си голяма бяла птица - ще ми дойдат в повече. Спешно ми е и днес на всяка цена трябва да реша проблема.
Предварително благодаря за смислените съвети.

Отговори на това съобщение
 Re: Към ползващите Capture One - моля за съвет
Автор: Amigo   
Дата:   05-04-09 10:41

И аз имам подобни наблюдения. [smilie8] И във фотосопата, и в ацедецето цветовете изглеждат малко по-различни и като че ли по-измити, така че отговорът на този въпрос ме интересува и мене. [smilie8] [smilie8] [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   05-04-09 10:44

Ти не си голяма бяла птица, но имаш проблем.

Написах в Гугъл Capture One Color Settings.
От резултатите харесах този .

Картинката с настройките е тази:

http://www.luminous-landscape.com/images5/cap-6.jpg

В този прозорец трябва да нацъкаш sRGB, а не е лошо да калибрираш и монитора.

Дата:   05-04-09 10:49

Забравих да уточня Capture One 4.7 е версията която ползвам. Не съм я активирала (не знам как)и изтича след няколко дни. Може ли от това да е проблема???

Ето вижте:
в кепчъра:
http://photo-zona.net/images/user4577/album18218/large/1238917600_qine7411_Clip_2.jpg

http://photo-zona.net/images/user4577/album18218/large/1238917600

във фотошоп:
http://photo-zona.net/images/user4577/album18218/large/1238917605_zlnv0950_Clip.jpg

http://photo-zona.net/images/user4577/album18218/large/1238917605

Публикацията е редактирана (05-04-09 10:58)

Автор: didesignbg   
Дата:   05-04-09 10:49

Отдавна не беше имало такава тема, време си е[smilie5]
algaivel, Workflow-->show color management setting
А също и това прозорче впоследствие

http://www.sphoto.com/techinfo/images/rawconverters_09/c1_process.jpg

Amigo, да си занесе д80 на асахи да му калибрира телевизора, и да каже кога ще го бия на тенис обяснявайки му за ползата от сРГБ.

Автор: nsirakov   
Дата:   05-04-09 10:56

галя
иди на СТАРТ>РЪН>regedit>HKey_CurrentUser>Software>Phase ONe>Capture ONe> и в дясно има 2 key-я... изтрий единия (другия е невъзможно дас е изтрие) и пак ще имаш 30 дни трайл период ;)

от 1 години съм така ;)

Дата:   05-04-09 10:57

asahi, това и аз го намерих, ама... Монитора е калибриран със спайдър3про и Color Solutions basICColor Display 4.1.11.
didesignbg, тук не настройваш ли профила с който пращаш снимката във фотошопа?
Не знайна защо вмъкването на картинки не работи[smilie2]

Дата:   05-04-09 11:01

Да, слагаш на всички дестинации сРГБ и живееш щастливо. Хубаво е и да погледнеш на сопата цветните настройки.

Дата:   05-04-09 11:01

nsirakov, благодаря ти Ники[smile] [thankyou]
asahi, не мога да го открия никъде по менютата този прозорец за настройки[smilie2]

Автор: ecobo   
Дата:   05-04-09 11:06

Според мен проблема е в Сопата - или игнорира профила, или "залепя" някакъв друг профил. Направи го така, че да конвертира профила към работния, ако е различен.

Дата:   05-04-09 11:07

Ето ти моите настройки на адобските програми:
http://tranz.it/load.php?id=qMuvehcwja6up7pD269421

Дата:   05-04-09 11:08

didesignbg, настройките на фотошопа са такива: мисля стандартните[smilie10]
http://photo-zona.net/images/user4577/album18218/large/1238918750_chvk4895_Clip_5.jpg

Дата:   05-04-09 11:08

Този прозорец е тук:
Workflow-->show color management setting
писал съм ти го по горе.

Автор: asahi   
Дата:   05-04-09 11:21

Картинката е за по-стар Ц1.

Във фотошопа в color settings активирайте Ask when opening за да сте наясно кога има разлика м/у embeded profile и working color space.

За да "прихванеш" само текущия активен прозорец използвай Alt+Print Scrn, a не Shift.

Дата:   05-04-09 11:50

ecobo, с какво го отваряш това [smilie10]

asahi, много Ви благодаря, зададох да ме пита какво да прави като отваря файла.

Сега започвам отначало, паниката е лош съветник. Благодаря Ви за съветите. Ако не стане ще Ви питам пак.

Автор: marto   
Дата:   05-04-09 11:59

algaivel - с фотошоп...
Това са "готови" настройки, които трябва да "заредиш"

Успех!

Дата:   05-04-09 12:15

marto, добър съвет[smilie8]
аз нали си казах за птицата в първия пост[beer] [beer] [beer]

Автор: novi4ok   
Дата:   06-04-09 02:18

Няма смисъл да пускам нова тема и ще си позволя да разширя въпроса (надявам се algaivel да не се разсърди [beer] )

Забелязвам, че много хора снимат и препоръчват sRGB. А това не е ли "стеснена" версия в сравнение с RGB? И ако е така - защо е по-добра за фотография, някак нелогично ми звучи...?

Предварително благодаря, че не ме "разкъсвате" за евентуално глупавия въпрос. Но аз не съм сопаджия, въпреки, че го ползвам... Та?

Автор: shama   
Дата:   06-04-09 07:54

винаги ще имаш такава разлика. Разликата съществува и м/у ACR и шопата и то не е малка. Преди 2/3 седмици правих тест с цветна карта Macbeth , снимам в RAW после правя корекциите в ACR и съответно фаила като се отвори в тиф в шопата има разлика от около 10-тина точки в RGB каналите (еднакви профили). Пробвай да нагласиш дадени цветове в шопата с определени RGB стойности в Hue/Sat--> HSL и после отвори фаила в RAW пак и вкараи тези стоиности (местоположението на слайдовете) в HSB прозореца на ACR. Логично би трябвало като експортнеш фаила в тиф да получиш предните стойности ..да ама не. :)

относно цветните профили аз лично не виждам смисъл да се бачка в sRGB което е твърде малко пространство. Единсвеното за което става е Интернет просто защото повечето монитори покриват това поле. Новите Epson i Canon може и други марки стигат Аdobe 1998 вече. Аз лично обработвам в Profoto защото е голямо поле и дори да не мога да видя цялата гама от цветове мисля че е по-добре да се работи в голямо поле, така и иначе един ден и до там ще стигнат принтерите.

Дата:   06-04-09 08:13

shama, не ти разбрах примера, обаче не е нормално да имаш разлика, особено между АЦР и фотошоп.
За цветните пространства няма никакъв смисъл да работиш в нещо прекалено широко. Просто 1. не го виждаш 2. няма и на какво да го изпринтираш.

Автор: shama   
Дата:   06-04-09 09:08

didesignbg абе аз сега като го чета и аз не го разбрах :)

значи взимаш фаил минаваш го през ACR до тифф.В Шопа му правиш корекции в Hue/Sat layer като си сложил eyedrop. на R, G, B (в моя случай защото ползвам Macbeth карта за да си направя presets за ACR). В моя случай знам тези цветове на какви стойности трябва да отговарят на монитора (Нпр червеното на картата трябва да е hue-354 Sat-78 B-72 като eyedrop. ми чете не в RGB a HSB). Ta правя необходимите корекции и записвам къде се намира слаида на Hue за да ми даде 354 точки. После това го правя за G, и B . Та като се вкарат тези стоиности в ACR (там не са HSB ами HSL което е същото) би трябвало тифа да се отваря със същите стоиности ...както и да е програмите ползват различни алгоритми и винаги има разлика дори и малка,

...Profoto запазва пулната гама от цветове която RAW фаила може да ти даде още повече че ако говорим за истинско и качествено принтиране Profoto ще ти даде много по-добра разработка в сянките съответно по-добро разделение на тоновете.

Погледни и от друга страна днеска да кажем прекараш цял дена на компа обработвайки дадена снимка и си я принтваш ..екстра. Обаче след да кажем 5 год се сещаш пак за нея и искаш още едно копие обаче тогава принтерите може и да са минали възможностите на Adobe 1998... демек ти няма да можеш да се възползваш от това.

ако говорим за снимки който ще се публикуват в нета и няма да се принтират тогава да съгласен съм бих го обърнал в sRGB но едва следкато съм го обработил и т.н. в Profoto по-важното е да бачкаш на калибрирана система камера-монитор-принтер за да можеш винаги да имаш придвидими резултати

Дата:   06-04-09 19:46

Здравейте отново, влизам за да Ви благодаря за съветите и помоща.
Специални благодарности на didesignbg [thankyou] [thankyou] [thankyou]
При мен се оказа, че спайдъра си зарежда неговия профил, и кепчъра ползва него, а шопа профила който ползва ундоуса, направен с Color Solutions basICColor Display 4.1.11
Не съм разрешила напълно проблема, но поне за момента съм го отстранила забранявайки на спайдъра да се стартира с уиндоуса.
didesignbg, заслужи си [beer] [beer] [beer]

Дата:   06-04-09 19:48

Color Solutions basICColor Display 4.1.11

за чий ти е това, след като имаш профил от Спайдъра [smilie11]

Дата:   06-04-09 19:53

ecobo, знам ли бе братче[smilie10]
Според мен (ама какво ли разбирам аз) неговата калибрация е много по-широкоспектърна ако мога така да се изразя.
Може и да греша, но вече съм нагазила лука.
Ще се радвам, ако споделите опит. Церката ми донесе спайдър миналата есен и реших да експериментирам.
Кажете, къде съм оплела конците[smilie8]

Дата:   06-04-09 19:57

В една система трябва да има САМО ЕДИН софт за калибрация. Ако имаш Адоби Гама (най-вероятно имаш), махни и него.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »