Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Едно обяснение с прости думи за остротата при обективите .... и не само.
Автор: rlk   
Дата:   03-04-09 04:45

Кратко и ясно обяснено с прости думи за един(!) от основните митове и неразбиране от страна на много хора (фотографи) относно проблема с така наречените "лоши бройки" обективи, а всъщност и тела.

http://www.lensrentals.com/news/2008.12.22/this-lens-is-soft-and-other-myths

П.П. Ако не сте много добре с английския, Гугъл прави доста добър превод (разбираем).
П.П. Линка още веднъж ако случайно форума не го показва: http://www.lensrentals.com/news/2008.12.22/this-lens-is-soft-and-other-myths

Отговори на това съобщение
 Re: Едно обяснение с прости думи за остротата при обективите .... и не само.
Автор: blr2   
Дата:   03-04-09 08:15

E, хората все пак дават обективи под наем...

Автор: kapitancho   
Дата:   03-04-09 09:51

Доста вярно. Аз го изпитах на гърба си. След като трябваше да настроят Д80-ката заради бек-фокус на 16-85, друг обектив който ми фокусираше перфектно преди това, почна да дава фронт-фокус. Сега когато купувам обективи се налага задължително да правят тестове за да не стане фира.

Автор: nastradin2   
Дата:   03-04-09 10:26

rlk , Всъщност освен да се сменят обективите, докато се налучка този, който пасва най-добре на съответната камера, като острота, има ли някакъв друг вариант? Тази функция "Микрокалиброване" на апаратите от високия клас какво представлява? Питам Ви защото и аз съм изненадан от мекотата на китовото си обективче. Наскоро си купих и твърд - 50 мм, но и там остротата е далеч от това, с което съм свикнал от лентовите апарати...Ще Ви бъда благодарен, ако споделите някои полезни неща.

Автор: pc_genius   
Дата:   03-04-09 10:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   03-04-09 10:55

pc_genius, Здравей! Радвам се, че се обаждаш! Не сме си писали още от както си търсех апарат. Взех си Д60, а тя е без лайв-вю...Дали бих могъл да пипна нещо от настройките за да поизостря снимката? Остротата съм я дал на МАХ, но контрастът го оставих на АУТО....А за фронт/бек -фокус никъде не срещнах нищо. Нито в бумагата, нито в менютата...[smilie2]

Автор: next_time   
Дата:   03-04-09 12:01

А пък аз бях чел някъде или бях чул едни баби да си говорят ... абе забравил съм, ама беше нещо да се снима в РОУ с изключено шумоподтискане и всички екстри на лоу, а по-подир в конвентора и шопа се вършело останалото.
Амааа .... знам ли ... може и да не съм разбрал

Дата:   03-04-09 12:04

next_time, Дотук добре...[smile] Хайде сподели още малко...[smile]Вкарай дядо в час, та белким успее да щракне някое готино маце...[smile] А пък дядо ще почерпи![smilie18] [beer] [beer] [beer]

Дата:   03-04-09 12:08

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   03-04-09 12:20

pc_genius , Това, докато снимам ли???Ще разгледам по-внимателно опциите на софтуера за да се ориентирам. Нямам проблем с автофокус/ръчен фокус, а с остротата, като цяло. Изображението е приятно меко и замазано дори и на 18 мм, където се предполага, че ще има добра острота. Някъде във форума бях чел, че това китаче е най-мазното от всички[smile] Купих си 50мм твърдаче, но и там нещата не са особено различни. В същото време синът ми с 50-200 прави такива остри снимки, че чак завист ме гризе...[smilie18]

Дата:   03-04-09 12:26

Дата:   03-04-09 12:32

pc_genius, Не ми се вярва да е дефектна оптиката. По-скоро аз не познавам още апарата или не мога да приема тази допълнителна обработка...Разчитам основно на суровата снимка. По навик от едно време...[smile] А в същото време, като гледам снимките в албума и рейтингите, какви са остри и красиви...Чудя се какво става[smilie18]

Автор: pechen33   
Дата:   03-04-09 22:17

nastradin2 покажи някоя и друга снимка[shtrak]

Дата:   04-04-09 12:35

pc_genius,pechen33 , То не е една беля...[smile] Ще кача, ама трябва първо синът да ме светне, как да ги намаля, че не работя с фотошоп...[smilie2] Айде издвайте към Варна, че да пием по едно хубаво питие, де[smilie18] [beer]

Автор: Insight   
Дата:   04-04-09 15:23

nastradin2 написа:

> pc_genius , Това, докато снимам ли???Ще разгледам по-внимателно
> опциите на софтуера за да се ориентирам. Нямам проблем с
> автофокус/ръчен фокус, а с остротата, като цяло. Изображението
> е приятно меко и замазано дори и на 18 мм, където се
> предполага, че ще има добра острота. Някъде във форума бях чел,
> че това китаче е най-мазното от всички[smile] Купих си 50мм
> твърдаче, но и там нещата не са особено различни. В същото
> време синът ми с 50-200 прави такива остри снимки, че чак
> завист ме гризе...[smilie18]

Дали фокуса ти е където трябва е един въпрос, а "мазнята"... малко по-друг.
Направи теста с линийката за да видиш къде ти е фокуса и ако най-фокуса е където трябва означава, че обектива толкова си може ... дали поради дефектна бройка или просто е от такъв клас, това вече е друг въпрос.

Автор: ka7   
Дата:   05-04-09 00:24

Дата:   05-04-09 11:38

Insight, Здравейте. Сигурно обективът е от по-нисък клас. Едва ли обикновено, масово китаче ще има високи възможности. Още повече и плаЦмасово:)Има ли всъщност някаква технология на напасване между тялото и обектва? Някакво автокалибриране? Тестът с линийката ще ми покаже дали обективът има фокус на разстоянието, което показва, нали? А мазането не би трябвало да зависи от фокуса.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: