Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Филм процесори
Автор: explorer   
Дата:   31-03-09 15:29

Да си поговориум малко за филм процесори. Какво мислите за този процесор и дали някой може да го внесе?
Super Sidekick
Струва около 5000 долара.

Повечето хора в България предпочитат Йобо, но ми изглежда, че този е много по-лесен за използване от JOBO CPP-2 (който разбира се е много по-евтин) и дори от JOBO ATL-1500 (някой знае ли колко струва това чудо и дали някой го внася)? Производителите на този "Super Sidekick" се хвалят, че няма нужда да се сменят никакви бутилки и т.н., че може да се обслужва от човек без никакъв опит. Т.е. веднъж наливаш химикалите и оттам нататък само като проявяваш му задаваш програмата. Като гледам книжките на JOBO-тата са доста объркващи и сложни, не съм сигурен, че бих се справил сам без някой да ми покаже как става.
[smilie5]

Другият ми въпрос е свързан с химията. Кой в София продава химия за Е-6 и C-41, какви марки и колко струва?

Отговори на това съобщение
 Re: Филм процесори
Автор: taricate   
Дата:   31-03-09 15:57

explorer,
този сайт последно е модифициран през 2003 г.
Сам си прави изводите...[smilie3]

Автор: sveto   
Дата:   31-03-09 16:49

http://www.jobo.com/web/Rotations-Prozessore.297.0.html#c604
С такова нещо CPP2 Lift по4ти 4 години проявявах про диапозитиви .Купувахме големи разфасовки за Е6 от вносителите на Агфа.Трябва да пресметнеш то4но какво коли4ество химикали да сипваш в зависимост от коли4еството на водата.Темперирах с 1-2 градуса пове4е,защото когато химията попада в проявяващия танк температурата и пада.
Ползвах някакво реле за време,на което задаваш стойност и то запо4ва да брои назад и издава звуков сигнал като изте4е времето(оставяш си примерни 10 секунди за да налееш следващата химия.Кита на Агфа беше 5 или 6 компонентен...

Автор: GenaDP   
Дата:   31-03-09 18:17

Sidecick-a е за голямо нотоварване... За по няколко филма през седмица/две няма файда, химията ще се вмирише.

Намери си DURST FILMETTA - тя е най-лесна за ползване, и бачка само с прясна химия. Ама трудно се намира. Аз може и да продам една, ама след време...

Автор: icikonti   
Дата:   01-04-09 10:42

Аз не съм профи..., но мога да ти кажа нещо по въпроса за Йобо.
За тая машина, която си я дал- нищо обаче!!!
TBE е машина само за подгряване на работните разтвори.
CPE2-има доста вкл. и в тоя форум.Това е машинка с доста екстри и е подходяща за всички процеси.Малка е, лесно се обслужва.До колкото се сещам бутилките са за 600 мл.Като екстра се предлага лифт.
CPA2- е по-голяма машина, с повече места за бутилки -6 бр. от по 1 л.Естествено като предната има помпа, нагревател и регулатори.Лифта е пак екстра.Имах такава, но поради повреда я изхвърлих.От нея си взех помпата, нагревателя, лифта и мотора.
CPP2- е същата машина като CPA2, но е с повече контроли.Има повече скорости на мотора за въртене на дозата.Има датчик за температурата и много фин реглаж 0,1 от градуса.При предната реглажа беше нещо от сорта на 0,2 /по памет/.При тая екстрата е клапана за студената вода.Можеш да вържеш тръба за студена вода и да доливаш при по-висока темп.В момента съм с такава.
Това което написах е доста схематично и не е изчерпателно, като единствената цел е избереш машината подходяща за тебе.
С автоматизираните процесори, не съм работил.Някакъв АТЛ миналата година се продаде в базара май за 500 лв.
Всички машини работят с различните серии дози -1500, 2500 /за 3000 не знам кои не работят/.
Сега за меренето на температурата.Колкото и да ти показва електронния датчик, ти си мериш с живачния термометър.Йобо-то е характерно с това, че като му зададеш определена температура, то си я държи постоянна ....Просто си е дойчовско!!!Обаче не си мисли, че това е точната работна температура.Майсторите препоръчват Т на водата да е 1,5 гр. над работната Т.Препоръчват и сухо темпериране на филмите в дозата в продължение на 5 минути /при Е6 и Ц41, при ч/б- може и мокро/.
Аз правя така:като дойде време за първия бъркоч, обръщам два пъти шишето с разтвора, връщам го в Йобо-то и веднага меря с живачния.Когато Т стане колкото ми трябва- наливам.Така и със следващите вани.Разбира се допуските при тях са по-широки, така, че внимавам при Е6 и Ц41 предимно в първата вана.
Кита за Е6 във Фомус миналата година /есента/ беше около 140 лв - 5 л. и стига за 50-60 филма.Химията по Ц41 си вземам от едно фото, в което се съгласиха да ми отлеят от тяхната.Аз проявявам само за себе си и не продавам!!!
Към Йобо-то има Йобо процес таймер 16 /може и 8/с 16 различни програми /Ц41, Е6 вкл. и с възможности сам да си вкараш такава програмка/.Свързано е с машината/ лифта й/ и 15 сек. преди края на всяка вана, те известява със зумерчето си- звуково.Особено настоятелно става, като прескочиш 0.....Само си се стартира при всяка следваща вана, като върнеш ръчката на лифта.
Според мен, за лични нужди, най-малкия модел CPE2- с лифт върши добра работа.АТееЛите са за фотоателиета.
Всички предпочитат Йобо, щото е лесен за работа, изграден е на модулен тип и е изключително стабилен по време на работа.
Туй то....

Автор: tofo61   
Дата:   01-04-09 10:51

ТОВА Е ТЕХНИКА ОТ USA МАЙ И СТРУВА ПОЧТИ 5000ДОЛАРА!!! НО С КАКВА ХИМИЯ И НА КАКВИ ПРОЦЕСИ РАБОТИ...--НЕ Е ЯСНО.АГФА СПРЯХА ОТДАВНА НЯКОИ РАЗТВОРИ-СЕГА САМО ИЗРАБОТВАТ ЗА РЕНТГЕНОВИ СНИМКИ. АМИ СЕРВИЗ???!!! ОТКЪДЕ???!!![smilie10]

Автор: джъмбо   
Дата:   01-04-09 12:30

тетанал[cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »