Автор: icikonti
Дата: 01-04-09 10:42
Аз не съм профи..., но мога да ти кажа нещо по въпроса за Йобо.
За тая машина, която си я дал- нищо обаче!!!
TBE е машина само за подгряване на работните разтвори.
CPE2-има доста вкл. и в тоя форум.Това е машинка с доста екстри и е подходяща за всички процеси.Малка е, лесно се обслужва.До колкото се сещам бутилките са за 600 мл.Като екстра се предлага лифт.
CPA2- е по-голяма машина, с повече места за бутилки -6 бр. от по 1 л.Естествено като предната има помпа, нагревател и регулатори.Лифта е пак екстра.Имах такава, но поради повреда я изхвърлих.От нея си взех помпата, нагревателя, лифта и мотора.
CPP2- е същата машина като CPA2, но е с повече контроли.Има повече скорости на мотора за въртене на дозата.Има датчик за температурата и много фин реглаж 0,1 от градуса.При предната реглажа беше нещо от сорта на 0,2 /по памет/.При тая екстрата е клапана за студената вода.Можеш да вържеш тръба за студена вода и да доливаш при по-висока темп.В момента съм с такава.
Това което написах е доста схематично и не е изчерпателно, като единствената цел е избереш машината подходяща за тебе.
С автоматизираните процесори, не съм работил.Някакъв АТЛ миналата година се продаде в базара май за 500 лв.
Всички машини работят с различните серии дози -1500, 2500 /за 3000 не знам кои не работят/.
Сега за меренето на температурата.Колкото и да ти показва електронния датчик, ти си мериш с живачния термометър.Йобо-то е характерно с това, че като му зададеш определена температура, то си я държи постоянна ....Просто си е дойчовско!!!Обаче не си мисли, че това е точната работна температура.Майсторите препоръчват Т на водата да е 1,5 гр. над работната Т.Препоръчват и сухо темпериране на филмите в дозата в продължение на 5 минути /при Е6 и Ц41, при ч/б- може и мокро/.
Аз правя така:като дойде време за първия бъркоч, обръщам два пъти шишето с разтвора, връщам го в Йобо-то и веднага меря с живачния.Когато Т стане колкото ми трябва- наливам.Така и със следващите вани.Разбира се допуските при тях са по-широки, така, че внимавам при Е6 и Ц41 предимно в първата вана.
Кита за Е6 във Фомус миналата година /есента/ беше около 140 лв - 5 л. и стига за 50-60 филма.Химията по Ц41 си вземам от едно фото, в което се съгласиха да ми отлеят от тяхната.Аз проявявам само за себе си и не продавам!!!
Към Йобо-то има Йобо процес таймер 16 /може и 8/с 16 различни програми /Ц41, Е6 вкл. и с възможности сам да си вкараш такава програмка/.Свързано е с машината/ лифта й/ и 15 сек. преди края на всяка вана, те известява със зумерчето си- звуково.Особено настоятелно става, като прескочиш 0.....Само си се стартира при всяка следваща вана, като върнеш ръчката на лифта.
Според мен, за лични нужди, най-малкия модел CPE2- с лифт върши добра работа.АТееЛите са за фотоателиета.
Всички предпочитат Йобо, щото е лесен за работа, изграден е на модулен тип и е изключително стабилен по време на работа.
Туй то....
|
|