Автор: mavar
Дата: 15-02-11 08:19
А как оценявате действията на сегашния финансов министър Симеон Дянков?
- Добре, че е той. Защото все пак успява да удържи изключително силните искания на маса министри за повече пари. Засега се справя с финансовите им щения, защото, ако държава в криза, каквато днес е България, си позволи фрагментарно да разпределя бюджета според исканията на този и онзи, тя ще загине за нула време и гръцкият сценарий ще се повтори тук с още по-голяма сила. Аз много добре разбирам Симеон Дянков и уважавам неговата твърдост да се справя с подобни щения.
- Добре, няма да увеличават заплатите, цените ще растат и как ще се съживи потреблението и икономиката?
- С работа. Има едни, които могат да работят във всякакви условия, и други, които не могат. Това е моята философия. Нека ви обясня защо съм противник на тази идея. Дайте сега да развържем чувалите, да раздадем на хората заплати, те да купят с тях нещо, да съживят пазара, ще започне да се произвежда и ще се възцари едно блаженство, мир, спокойствие и любов. Да, но така е само в приказките. Нали в Гърция им даваха пари и получаваха по 14 работни заплати годишно. Но икономиката на Гърция дава не повече от 7-8 работни заплати. Разликата до 14 влиза отвън. Това е живот назаем. Там се въртят парите, потребява се, но производството продължава да генерира 8 заплати, а не 14. Влизаш в една спирала, която докара Гърция до днешното положение. Този модел за мен е пагубен и не съветвам никого да го прилага.
|
|