Автор: BlueHello
Дата: 30-12-09 17:58
Вчера се запознах с едно понятие (защото не знам как другояче да го нарека), което се нарича солипсизъм. Порових се насам-натам по речници и гугъли и общо взето бива обяснявано по следния начин:
Солипсизъм -(от латински "солус" - един, "ипсе"- аз сам) e философско гледище, според което съществувам само аз или само моето съзнание, а целият останал свят, включително и всички хора фактически не съществуват, а са създадени от моето съзнание и въображение.
Интересно ми стана, че наричат това понятие -философско течение, гледище или учение. Това, което проповядва солипсизъмът не ми се струва, че може да се превърне в течение, защото философските течения имат своите последователи (и може би точно това ги прави течения), а при солипсизма излиза, че не може да има такива (последователи), тъй като солипсистите вярват, че реално съществуват само те. Общо взето се получава някаква оксиморонска работа.
Четейки си цяла вечер подобности се замислих, защо солипсизмът се нарича течение, а аутизмът е известен като болест. Някои медици наричат аутизма – състояние, но по същата логика и шизофренията може да е такова.
Когато видим човек, който си приказва сам си казваме, че е луд, някой ако ни каже, че се е срещал с неземни твари пак ще го обявим за такъв, ако друг пък чува гласове си е направо за Карлуково, да не говорим, че в бг се възприема, че този който посещава психотерапевт също е хахо. Излиза, че всички пиполи(хора), които възприемат нещата по коренно различен от нас начин са луди.
Ако ни погледна отстрани всички сме луди. Седим пред някакви кръстовища и чакаме някакво зелено човече да светне, за да минем отсреща, прескачаме локви, качваме се в големи сини, зелени, оранжеви и какви ли не возила с или без тиранти и дупчим някакви хартийки, окичваме си антрето с животински глави, ходим на зелена поляна да гледаме, как себеподобни муат някакво кълбо и го вкарват в контур на правоъгълник с мрежа отзад, отглеждаме цяла година прасе, за да можем към 25.12-ти да го изядем.
Кой казвате е луд!?
Основната ми неяснота в цялата тая писаница е кой е толкова смел да нарича дадено психическо състояние - болест. Наистина не знам кой определя болестта като болест? Учени, медици, доцент-доктори, други твари...?
|
|