Автор: djogata
Дата: 29-12-09 00:12
Мда... На мене една от банковите сметки ми е директно вързана към ЕГН-то - и това е така за всеки, който притежава ЕГН от държавата, в която живея.
Ако имаш само една сметка, то тя автоматично ти се връзва с ЕГН-то. Без сметка практически не можеш да живееш, защото аз не съм чул на някой да му плащат заплатата в кеш. Така че няма бягане. Държавата знае поне една твоя сметка, и може да си дръпне пари от нея, когато те сметне за длъжник.
Държавните институции имат достъп до тази информация. Също така работодателите и бирниците. Това става чрез нещо като БГ гражданския регистър.
Тоест - ако дължа пари на някоя институция, направо си вземат
(или ако институцията ми дължи пари, направо ми ги връща).
Примерно, миналата година бях забравил да платя таксата за телевизия. Пратиха ми някакви предупредителни бележки, но мен пак ме домързя. Накрая просто ми приспаднаха ТВ таксата от парите, които имах да вземам от надвзет данък общ доход. Остатъка директно пристигна на банковата сметка (която, естествено, никога не съм предоставял нито на данъчните, нито на телевизията - но банката ми по закон е регистрирала тази сметка в държавния регистър).
Бас ловя, че ако "забравя" да платя някоя такса, парите просто ще зачезнат от сметката ми
|
|