Автор: J0R0
Дата: 20-11-09 09:07
Не знам колко от вас са чели "Педагогическа поема" от А.С. Макаренко.
На мен ми се наложи да я прочета заради поправителния.
Та там, в тази автобиографична книга Макаренко описва следната история:
В интерната за малолетни престъпници, на който бил шеф нямали мебели.
Няколко пъти писал писма до Градския комитет - отговор - нъц.
И един ден решил и се вдигнал с момчетата, отиват в ГК да искат мебели, обаче там няма никой.
Гледат във фоайетата - хубави дивани, кресла, маси, столове...
Товарете на каруцата - наредил Макаренко. И отмъкнали мебелите на ГК на Партията.
Разбира се хората ги видели, казали кои са и служителите от ГК се вдигат, отиват в интерната да си искат инвентара обратно.
Не ви ли е срам, вие сте откраднали нашите мебели, викат на Макаренко.
Той обаче гордо им отвръща - каква кражба, при социализма имуществото е общо на народа.
Вие не опазвате народното имущество, дори пазач не сте сложили.
Затова ние го преразпределихме.
И ако много пискате, ще напиша рапорт до Окръжния комитет, как вие не стопанисвате добре и не опазвате народното имущество.
Като аргумент в спора изскачат няколко яки момчета от интерната, които показват недвусмислено, че умеят да бранят народното имущество.
И с това спорът е приключен.
----
Според мен Макаренко извършва поне две престъпления, кражба + изнудване и заплаха на длъжностни лица.
Според мнозина обаче той е висша класа педагог.
Мой съученик стана доцент в края на 80-те с научен труд посветен на Макаренко - педагогът на 21 век.
В гимназията свирехме в една група, той - ритъм и вокал, аз на бас китарата. После животът ни разпръсна, той реши да се отдаде на науката.
След промените намерих тая книга на пл. Славейков и му я подарих за рождения ден. Надписана.
Човекът не ми говори около две години.
Но днес пак се срещаме (кум съм му бил на сватбата, кръстник съм на децата му), човекът продължава да си бута научната кариера, вече е професор в СУ Климент Охридски.
Избягваме да говорим за политика.
Аз искам да възобновим групата, да се върнем към музиката - най-истинското нещо, което сме правили.
Да зарежем всичко и да се отдадем на свирене.
Соло китарата и барабаните обаче не щат и да чуят.
Солото, след като беше известно време соло-китара на "Конкурент" днес е шофьор в Метро.
Барабаните е спортен коментатор в някаква телевизия.
Г-н професорът е най-податлив на тая идея, но след втората ракия си признава, че и той ме мисли за луд.
-------------
Моля за коментар на Макаренковската история, всички мутри, крадци, педагози, русофили и професори.
Допускат се изказвания и от по-младото поколение, плодът на тия велики педагически практики.
Благодаря!
|
|