Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Филми, които дигиталната фотография има още да гони....
Автор: volokin   
Дата:   08-10-04 15:56

понеже се пуснаха теми защо дигитално, а не аналогово, си позволявам да напиша и аз нещо по-въпроса, който при мен звучи точно обратно: защо аналогово, а не дигитално?

На първо място бих сложил Kodachrome 64 pro!! този изключителен филм му дават гаранция от 80-100 години в случай на добро съхранени, като под гаранция се разбира не, че ще стане нещо, а че ще има същите цветове каквито и в началото на неговото експониране! Скоро трябваше да прекратят производството на неговия събрат с ISO 25, поради простата причина, че този с 64 го настигна по острота и контраст!

На второ място идва естествено Fujifilm Velvia 50,
най-използувания филм от натур-фотографите, изключително шарп и много приятни цветове.

Тези два филма имат резолюция над 20 милиона пиксела!![smilie24] [smilie24] Някой им приписват много повече, но това е вече въпрос на наука....

След него идват събратята на Fuji i Kodak, като Velvia 100, Astia 100, Provia, Ektachrome 64, Fujichrome i t.n.

Относно твърдението на Бони за зърното: му поставям контра въпрос.......Бони, снимла ли си с Ektachrome P1600???? Ако не, то пробвай, ще бъдеш много изненадан какво може филма на ISO 1600!!!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Тук искам да спомена и всички диа-филми с число 100 до 160 (като 160Т, който има особено цветопредаване и малко прилича на дигиталните си събратя, заради изкуствения си цвят, прилага се при изкуствено осветление и студио)
Всички тези диа-филми са все още недостижими от дигиталната техника, като говоря за такава аналогична на малкия формат, а не средния и т.н.
Динамичния обхват на дигиталната матрица е все още много, ама много по-малък от този на филма.

чернобелите филми: Всички които имат в заглавието си ''пан'' по разделителна способност са далеч пред диги-то .
(пан идва от панхроматичен, което означава, че предаването на тонове и сенки е аналогично с това на човешкото око за съотвения цвят, т.е. ако човек виждаше черно-бяло щеше да вижда в същите тонове.)
В случая обаче ''пан''-представката я слагат във филми които имат ниско ISO, 25, 50, 100, до 320 (Kodak tri-X pan)
изброявам следните такива: Kodak Technical Pan (ISO 25), Kodak Plus-X Pan (ISO 125),
Kodak Plus-X 125 Pro, Fujifilm Pan F Plus, Kodak Tri-X Pan Professional. Kodak Imagelink HQ,
Maco Cube 25, Efke и др.

На фила Maco Cube 100c му гарантират 260 lp/mm, а на Kodak T-max 100 , Fujifilm Neopan 100 Acros 200 lp/mm !!!!!!!!!!1[smilie24]

A някой да е чувал за Gigabitfilm???? ДА, това е на практика технически филм, който се използува обаче и от арт-фотографите: разделителна способност 700 lp/mm ?!?!?????????????????[smilie11] За да се постигне обаче последното се препоръчват почти индустриални помещения за чистота, защото всяка частица прах може да развали магията...В домашни условия може би няма да постигне тази разделителна способнот, но мисля, че поне половината да са е предостатъчно[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Относно скенерите: Един много добър скенер с 5000 ppi-та е от порядъка под 1000 евро, по-малко от най евтината предлагана дигитална камера на пазара.
Говоря за Nikon скенерите от ново поколение включително и от по-предната серия какъвто имам и аз : (Coolscan IV ED LS 40 ---> 2900ppi) Неговият по-нов брат е Nikon Coolscan V ED 4000 ppi! 799 Euro.
Coolscan 5000 ED ----> 4000 ppi 1499 Euro, толкова колкото и една дигитална камера от среден клас от рода на Д100, Д20 и т.н.
И напоследно място искам да спомена прекрасния скенер на Minolta : DiMAGE Scan Elite 5400 !!! с 5400 ppi който е от порядъка на 599 евро [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] много, много по-малко от коя да е свястна дигитална камера!!!
Напълно съм на ясно че едва ли мога да изчерпя тук темата с един постинг, това са само нахвърляни факти, повтарям факти, щото това не съм го измислил аз, това е информация, която черпя от специализирана литература и нет-а. Всеки който може да смята може да изчисли на колко МП отговаря един скенер от типа Минолта, и макар това да не се прилага директно като резолюция на филма, то е все още достатъчно за да бие по резолюция коя да е дигитална камера от среден клас, пък била тя и Д20 на Канон.

Единственото с което съм съгласен с Бони е, че в България нещата относно цени на диафилми, качество на фотолаборатории и др. са на едно ниво което и мен би ме накарало да започна да снима дигитално, всъщност този въпрос го обсъдихме с МадМен...
И все пак, за тези които снимат изключително черно-бяло и промиват сами, им препоръчвам горещо скенера на Минолта[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Филми, които дигиталната фотография има още да гони....
Автор: Brummaker   
Дата:   08-10-04 16:05

добре нахвърляни факти...

мисля, че наистина ти отива една Лайка в ръка ;)

добре защитаваш гледната си точка и ..може би и дори да си прав...за себе си... ;)

от другата страна сме ние: последователите на практичността ;)

всъщност, ако "ще си ги мерим",то на мен би ми се искало да видя всичко това, за което пишеш с филмите, скенерите и не на последно място лабораторията, която ще ти направи ръчното копие...та да ударим чертата тогава...

успех, ти си маняк/ако ходиш в култа ;) /, кефиш...[beer]

Автор: enigmata   
Дата:   08-10-04 16:06

volokin do kolkoto razbiram boni se oplakva ot nekadurnicite vuv fotostudiata,a ne ot filmite[smilie18]

Автор: behemoth   
Дата:   08-10-04 16:10

http://www.dpreview.com/gallery/?gallery=canoneos1dsmkii_preview/

http://www.ampimage.com/H25%20&%20H20/H25.html

отвори файловете и после ако пак мислиш че от филма може да извадиш много повече нема нужда
да се говори

Дата:   08-10-04 16:11

enigmata,

бе ти представяш ли си целия този процес, за който volokin пише да стане както си трябва...на мен ми звучи много, ама много пожелателно и ...скъпо ;))

дали ще са оправдани резултати/цена + нерви + време ? [smilie3]

Дата:   08-10-04 16:15

Бруме, има една лаборатория в която работи Милен от другия форум (а и май тук пуска или пише) та от там съм виждал неща, поинтересувай се и му дай една снимка от филм да ти я сканира и напечата.
А това което го говоря го и практикувам, тествал съм си скенера срещу Д100 апарата на Никон, който за мен заедно с Д70 са най-добрите в класа си апарати. Резултата е противно на някой твърдения в нет-а в полза на скенера, чиито резолюция отговаря на около 11 милиона пиксела. А относно диапозитивите, ще кажа само, че не познавам Натур-фотограф, който да снима дигитално!!! А Лудия човек може да ти каже с какво бяха снимани стотиците снимки на Фотокина-изложбите и какъв е процента на дигиталното там, а не мисля, че тези фотографи нямат пари да си купят една Д70 например. По отношение на моята ''манящина'', ще кажа само, че в университета тестваме полупроводникови детектори за елементарни частици, такива които ще бъдат слагани на Ускорителя в Женева през 2007 година, та единствената разлика между тези детектори относно една матрица на дигитална камера е в чистотата на силиция (100 Х по-голяма в полза на детектора), та си имам доста понятие за какво говоря, когато говоря за дигитална техника. И пак повтарям, не всичко което блести е злато!!

Дата:   08-10-04 16:21

ами ако си чел правилно какво съм написал, нямаше да ми го пускаш този линк!! Щото аз пък мога да ти покажа среден формат диапозитив. А и ако си чел по предишни мои постинги, ще видиш че твърдя, че за по-голямо качество на изображението, пътят къ по-голям размер матрица е неизбежен, но тогава вече бягаме от малкия формат, та това което важи за аналоговото важи и за цифровото, поради незобиколимите природни закони!
Канон?! Ами гледал съм много, ама много по-добри неща извадени от малък формат 180Х150 без зърно!!
Един Диапозитивен филм може да се увеличава 1000 пъти!!!!!!!!!!![smilie24]

Дата:   08-10-04 16:25

ок, почти се съгласих ;)

нооооо....ще се "закача"за темата с едно леко цитатче от любимите Лайка:

/за спорта, не че се заяждам!/ :

някой беше писал тук, че като попитали във форум на Лайка що си пускат 10 МРх гръбче, като има пуснати по-големички...

та Лайка отговорили: чудесно, а кой ще им произведе оптиката за тях...

та според Лайка 10Мрх е тавана, а ти казваш около 11...ХЪМ, другарю volokin [smilie3]

Дата:   08-10-04 16:25

volokin , доколкото знам най добрите скенери са
от порядъка на 100 000$ и дори лентите сканирани на тях от 35мм не е ясно дали
ще са по добре от файлвете от 1DsII
Като гледаш цифрово не се ограничвай с
цената защото тогава дискусията става сложна

и ако си сравнявал цифра с лента що не пуснеш
кропове на двете да видим разликите

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-10-04 16:29

нека те поправя малко.
PAN (панхроматичен)- означава очуствен към червената част на спектъра. Това значи към цялата видима от човешко око зона (като в панхроматичните материали чуствителността към зелената и синята зона и червената зона са балансирани).
PAN са по-сложни емулсии, съответно с по-малка разделителна способност от Ортохроматичните (чуствителни към синята и зелената част на спектъра - могат да се обработват на червен филтър) и особено от несенсибилизираните (неучуствени емулсии R и G - чуствителни само към синята част на спектъра - могат да се обработват на зелен или червен филтър).
PAN чуствителни са всички чернобели филми, продавани за масова употреба. Техническите филми с огромна резолюция не са PAN , а са точно несенсибилизираните. При тях резолюцията е огромна, а контраста съответно също (няма полутонове).
PAN го пишат или не, на някои филми, но всичко в магазинната мрежа е PAN. Някои фирми, като ILFORD си го пишат в найменованието на филма, като че особено по-добре са направили този баланс B_G_R.
Разбира се, това важи и за негативните (филми, плаки, планфилми) и позитивните (фотоматериали.)
B/W проявителя също определя до голяма степен контрастта, градацията, зърното.
Навсякъде, където се работи с ОГРОМНА резолюция (финозърнести емулсии,от порядъка на 800 л/м), фотоматериалите са несенсибилизирани , чуствителност само няколко DIN (ASA). Разбира се, при огромен контраст (почти само черно и бяло, без полутонове).

Дата:   08-10-04 16:30

опс, ако си чел по-внимателно и тук и предишен мой постинг, ще разбереш, че твърдението ми е, че 11 Мп не отговарят реално на физическите 11 МП от фила да речем, а долу-горе се делят на 1,8-2, кеео резултат на разликата на филмовото зърно и естеството на дигиталния сензор на скенера, и не случайно има скенери които разделят 25 милиона и повече пиксели, за да докарат долу-горе 12-15 милиона...

Апропо, МадМен видя една изложба във виена снимана аналогово с техника на Канон и може да ти каже в що за големина са изпечатани плакатите и има ли зърно в/у тях...

Дата:   08-10-04 16:33

айде сега отидохме на плакатите....

абе аз ти казвам: готов си за Лайката, вземай я и се радвай на живота [beer] ... както всички нас [smilie5]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-10-04 16:36

Brummaker - общата разделителна способност на системата (обектив-материал)не зависи само от най-слабия елемент (емулсия или обектив), а е винаги по-ниска от тази на най-слабия елемент(във функция са, има формула за това). Така, че няма лошо от матрица, > 10 млн. пиксела, нейното не се губи:) , та ако ще и обектива да е калпав.

Дата:   08-10-04 16:37

Моби, това го казах грубо за представа, иначе ми е ясно какво е пан, цитирам: ''истинско изобразяване на тоновете на всички цветове (изключение прекалено светло червено) чувствителност 400-700 нанометра'' Цитата е от немска брошура на кодак.
Орто ----> ''цветовете Синьо, зелено, жълто са истински предадени, докато червеното излиза черно, заради чувствителността на тези филми в спектъра 380-600 нанометра)
[shtrak]

Дата:   08-10-04 16:40

ама знам, че нейното не се губи, но...всичко това май ми се струва като труда на Сизиф ;))))

щото вече има кофпомпи [smilie5] [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   08-10-04 16:43

Снимането на филм скоро ще се превърне в екзотично занимание, каквото е сега снимането с технически несенсибилизирани или ИР филми. Причината е, че дигиталната техника с лекота завладява все повече от жанровете във фотографията. Филмът я има, я няма 100 годишна история. Какво е това на фона на човешката цивилизация? Не много. А каква е перспективата? От неясна към никаква.
Бумерангът на технологичното развитие се е стоварил в/у Бони. Няма нови конвенционални минилабове, старите не се поддържат. Какво да ги прави тези мили железа? Те сами по себе си имат качества, но от към приложение са все по-куци. Парният локомотив ги чака в музея и няма защо да плачем за това.

Дата:   08-10-04 16:44

Бруме, ни най-малко искам да предизвиквам дискусия аналог-дигитал, просто дадох някой факти, които някой не знаят, други премълчават (умишлено). То и Буш твърдеше пред света, че, Ирак имали оръжия за масово поразяване да си оправдае войната, ама виждаш днес как си извъртяха думите, пък пука им какво щял да каже Мур или кой да е друг.
Единственото което исках да кажа, е че филма не е толкова скъп, както си мислят някой хора, а качеството му в някой случай е недостижимо дори и от висококачествена оптика!
Това че ти снимаш дигитално и си взел решение за това ни най-малко се опитвам да го оспорвам, най-вече че ако живеех в България, сигурно и аз щях да постъпя така.
А и смятам, че бума на дигитално го ускориха точно такива лаборатории, аз които говори и Бони, а уверявам те, те не липсват и в западния свят, пропорционално смея да твърдя са точно толкова коккото и в България.

Автор: Thor   
Дата:   08-10-04 16:50

volokin[smilie24] volokin volokin[smilie24] volokin[smilie24] volokin volokin volokin[smilie24] volokin volokin

Дата:   08-10-04 16:52

Brum... https://photo-forum.net/joro/emoticons/behead.gif Brum...https://photo-forum.net/joro/emoticons/behead.gif Brum...https://photo-forum.net/joro/emoticons/behead.gif

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   08-10-04 16:57

Апропо, тъй като съм физик, бих искал да спомена, че Гилотин също е такъв [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: cristo   
Дата:   08-10-04 17:00

Волокин - пусни някой сканиран кадър в цял размер, на който си личи добре резолюцията на скенера ти на
cristo_n@mail.bg
или дай някакъв линк да си го изтегля

Дата:   08-10-04 17:04

абе и кроп 700x700 върши работа

Дата:   08-10-04 17:08

...и още много важно нещо, което пропуснах:
значи днес си сканирам лентите от преди 20 години, които съм снимал като малко момче, при това въпреки че са надраскани и поизбелели (поради некачествена промивка) получавам много добри резултати. Със същия успех мога да сканирам и филмите на баща ми които са на около 40 години и снимани със Смяна 3 [smilie24] [smilie18] [smilie18] [smilie18]. Нямам проблем.
Дали едно CD ще изкара толкова? А дали ще може да върви на компютрите след 40 години?
Както виждам динамиката на компютърния свят, отговора на последния въпрос е категорично ''Не''!!
Кой му пука от индустрията че Драган не можел да си прочете CD-то[smilie23]
Още един пример: Моят първи скенер бешс един Мустек, преди 8 години !!! Само след 4 години, нямаше вече подръжка за новите версии на Windows, трябваше паралелно да държа една весия на 95 за да мога да го стартирам.
Та много от снимките снимани днес дигитално, ще изчезнат във времето след 20-30 години, а някой значително по-рано. Защо карам на Линукс, ами точно поради тази причина, след няколко срива на системата ми след което губех много труд във формата на сканове, при това някой обработки на фотошоп, които не мога да повторя, аз окончателно казах чао на Мистър Гейтс, завинаги (освен ако не купи някой линукс дистрибуции). 80 % процента от света работят на Неговата платформа, а тя е най-смотаната от всички, но кой го интересува това, мъни, мъни, мъни, ах тази мръсна дума [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: kotzev   
Дата:   08-10-04 17:13

Гилотен не беше ли лекар ? [beer]

Дата:   08-10-04 17:13

... по-нататък смятам да пусна тест Nikon D100 vs. Nikon Coolscan IV ED, при това няма да казвам кое кое е, ще оставя вие да решите кое ви харесва. чакам само моя човек с 100-цата да се освободи малко от архитектурни напрежения.
При това теста ще го направя с едни и същи обективи като един път взимам предвид кроп-фактора, а втори път снимам на филм и на диги с едно и също фокусно разстояние, после режа части от края и средата.
Но това чак към края на месеца[shtrak]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна