Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Въпрос към Моби Дик
Автор: J0R0   
Дата:   28-09-04 14:18

Извинявай за ламерския въпрос, ама вярно ли е това, което казваш в една друга тема или аз не съм разбрал нещо.
Че като снимаш на по-ниска резолюция с цифров апарат, ползваш същата площ, но повече пиксели правят изображението (това до тук е ясно)
Но логичния извод от това е, че изображението ти трябва да е доста по-безшумно и чисто.
Не съм се замислял и не ми е хрумвало да тествам.
Може би е по-правилно да тествам, вместо да задавам тъпи въпроси, ама ми стана интересно, а нямам апарат при мен, пък е и достатъчно светло за да няма шум в сенките :-)
Абе, според мен, не ще да е така работата.
По ми се струва, че апаратът си снима по същия начин, а софтуерно само се ресайзва картинката, че да заема по-малко място на картата.
Иначе трябваше ВСИЧКИ апарати да имат опцията като Фуджитата, колкото е по-малка по размер картинката, толкова повече да можеш да вдигаш чувствителността.
[shtrak] [shtrak] [shtrak]
Абе, каквото и да ми отговориш, ще ми е интересно и ще тествам довечера, вероятно (ако не ми се отвори друга някаква работа :-)))

Обаче при теста има един кофти момент - от някаква скорост надолу, апаратът си прави втора снимка, наслагва си я върху първата и чисти шума, така че не може да се разбере... А аз не знам каква е тая скорост при Сигмата. Но съм забелязал, че снимка направена на скорост една или две секунди е много по-чиста и безшумна от снимка на 1/30 сек.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към Моби Дик
Автор: Krassy   
Дата:   28-09-04 14:23

Така си е Жоро, колкото повече секунди, толкова повече шум [smilie7]
Аз си мисля също че ресайзват.
На 300Д съм сигурен, че дори да снимам на 1 мегапиксел, онова снима на RAW и доунсайзва!
Прост пример - включваш на JPG low qualiti low resoliution и снимаш на BURST - 4 кадъра !!!
[smilie7]

Оооопс, въпроса беше към Мобито...

Публикацията е редактирана (28-09-04 14:42)

Автор: boni   
Дата:   28-09-04 14:43

Жоро,ВСИЧКИ апарати снимат на цялата площ и после СОФТУЕРНО ресайзват.
Друго няма.
При ресайза се намалява и шума разбира се и по-точно не се намалява ,а по-не се вижда,защото се намаляват размерите и на самата структура на шума.

Автор: alex_markov   
Дата:   28-09-04 14:57

Таман го питах това (в споменатата тема) и на мен ми е много интересно как става и дали наистина сваля шума - като ми остане време ще пробвам с моито апаратче

Автор: boni   
Дата:   28-09-04 15:10

Абе принципа е следния:
Като погледнеш хубавата кожа на едно гадже с лупа и виждаш много недостатъци.
Като я погледнеш от 1 метър не ги виждаш чак толкова
Като я погледнеш от 3 метра ти се струва ,че е перфектна
Това е принципа - като намаляваш размера на изображението ,все едно го гледаш от по-далече . Не виждаш толкова детайл,но не виждаш и толкова шум
Разбира се ако гледаш една сбръчкана баба от 30 метра ,тя пак си е сбръчкана баба,но не и виждаш всичките бръчки.
Поради тази причина аз казах,че не може да се сравнява шумът в 4,5 и 8мп камери по абсолютна стойност. На 8мп камери е по-голям по абсолютна стойност,но и изображението е по-голямо .
Трябва да се сравнява при отпечатък 30х40 примерно.
Иначе все едно да гледаш Клаудия Шифър от 5 см и Леля ти Гинка от 10метра и да викаш ,че виждаш повече бръчки по лицето на Клаудия от колкото по лицето на леля ти.
Еми не става така.
Надявам се ,че еи се изясни

Дата:   28-09-04 15:12

По е яко да не се отдалечаваш от готиното гадже а просто да си свалиш очилата [smilie18]
Тези които не носят не моа ги мисля [smilie19]

Автор: Стефан   
Дата:   28-09-04 15:52

Toчно така е, както го обяснява Бони. По тази причина ако например снимаш на 2MPix, но с апарат с матрица 4MPix, ще получиш много по-качествено изображение (по-рязко и с по-малко видим шум), от колкото ако снимаш пак на 2MPix, но и с матрица 2MPix. При това положение изходния ти файл е вече ресайзнат още от апарата...

Автор: Митко   
Дата:   28-09-04 17:33

Току-що направих 2 снимки с различни резолюции при еднакви условия и слаба осветеност (1/7сек)
Изводите ви са верни - при ниска резолюция снимката е по-мека и по-безшумна. При ресайзване в компютъра на голямата снимка към размера на малката няма разлика между двете

Автор: knutanozavar   
Дата:   28-09-04 17:48

Wsi4ko e zawisimo ne samo ot towa s kakwa matrica si, kolko e golqma tq i na kolko MPix snima 4owek, a i sled towa kakwi sa algorithmite, koito signalniqt processor na kramerqta polzwa. Toi e tozi, koito preobrazuwa popadnaloto koli4estwo swetlina (analogow signal) w elektronen signal i taka se polu4awa samata digitalizaciq. Ottuk wseki proizwoditel si ima swoi sobstwen na4in na implementirane na algorithmite - bilo to softwareno ili harduerno, w zawisimost ot towa kude iska da se plasira produkta.
Towa, koeto kaza Boni e dosta wqrno, 4e samo na hartiq mogat da se strawnqt 2 snimki...

Автор: zdimitrov   
Дата:   28-09-04 17:48

Имам и аз един въпрос. Когато снимам с новия Samsung V50 примерно на 4 сек. По време на самата снимка дисплея е изгаснал (т.е. няма картина, подсветката му работи), след края на снимката апарата си издава сигналчето за снимане ("щракането") след което на дисплея излиза "Please wait" и още приблизително същото време като на снимката. Ако разместя апарата в този момент не се отразява на снимката. Дали тогава не се опитва да прави тази втора снимка която служи за изчистване на шума ? И ако съм разместил апарата, т.е. има несъответвтвие на двете просто да се игнорира ?

И изобщо какво става в този момент и защо апарата изчаква ? Това е само в режим на NightShot (май само в този режим. довечера ще тествам, че апарата го имам от няколко дни).

Автор: SEAL   
Дата:   28-09-04 17:53

чакането след затвора по-скоро е докато запише в картата

Автор: behemoth   
Дата:   28-09-04 17:53

данните от сензора винаги са едни и същи а това
в какво се превръщат (RAW,JPG) си зависи от софтварето
някой махат и шума докато ги конвертират.
А дали ще използваш софтваре на апарата или после на PC то няма голяма разлика.

Автор: inmitev   
Дата:   28-09-04 17:54

Втората "снимка" е с цел изчистване на истинската снимка от "горещи" пиксели. По време на второто изчакване затворът на апарата не се отваря, експонацията е същата и после апарата на база това, което се е получило при втората експонация чисти част от шума на първата.

Идеята е, че ако при липса на осветяване по матрицата някой пиксел изглежда по-ярък, той ще е по-ярък и на истинската снимка. Тогава яркостта му умишлено се коригира.

Автор: rashev   
Дата:   28-09-04 18:03

Малко в страни от темата: какво ще кажете за това сравнение - два фотоапарата от един производител, от една серия, с еднаква физическа големина на матрицата, но единият е 4 мегапиксела а другият 5 !Кой бихте предпочели?[smilie3] [smilie7]

Публикацията е редактирана (28-09-04 18:14)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-09-04 18:40

J0R0 - "Фотографията - това е тъмна работа", бих добавил, а вкараш ли и софтуер вътре....хептем. Трудно може да разбереш колко е манипулирано действителното изображение за да стане хубаво, и обратно.
По малко пиксели (с еднакъв размер!!) върху една и съща матрица - по-малко шум.Илъзия ли е това? Защо ли е така - според мен размерът е от значение /размерът на пикселите -като големина/. Ние виждаме същата площ /без празни дупки между пикселите/, защото там е интерпулирано. А една крива с 10 опорни точки винаги е по-крива от такава с 3 точки да речем (ако по една или друга причина има отклонения в точките ). Детайлите страдат от това, но фона се радва;)Човешкото око намира шума точно там - в диспропорцията и назърнеността в равните участъци на снимката - големи или малки. Нека не забравяме факта, че колкото и да плюеме пренаселените матрици на 5-Мп. апарати - те все пак винаги се продават по-скъпо от 4-Мп. им аналози./при един модел - еднакъв размер матрица и т.н., примерно G3-G5/.
knutanozavar https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif
По-интересен е въпроса със самият шум - откъде идва и защо?
Големият пиксел е по-светлочуствителен пиксел /като фотодиод се нуждае се от по-малко количество светлина за създаване на равен по сила токов импулс от по-малкият пиксел/ - подобно на фотографската емулсия във филмите.(но докато във филма зърното идва само от размера на обработения сребърен халогенит, при матрицата и най-големия пиксел е почти невидим - той дава информация освен със своя размер, и с "интерпулираната около него площ") Шумът е сбор от недостатъчно /некоректно,неточно/ обработена светлина, които при определени граници става видим.
Светлочуствителността на фотодиодите /пикселите/, на CCD матрицата е в пряка зависимост и от температурата, структората на решетката /интерференция/ и др.
Това е така нахвърляно,по мой опити, наблюдения и четене на това-онова напосоки. Предполагам , че има точни описания в нета.
Е те затова засега филма си е още по-достоверния источник на информация - чисто научному. Но от друга страна в матриците има още "много дупки за пълнене":) много модели за правене и продажба, и все по-добри:)

Автор: zdimitrov   
Дата:   28-09-04 18:45

Seal : мисля че не е до писането в картата. В другите режими пише много бързо. А в този се чака 4-6-8 секунди.

Автор: Brummaker   
Дата:   28-09-04 18:46

..."една крива с 10 опорни точки винаги е по-крива от такава с 3 точки да речем "

ТОЧНО ОБРАТНОТО Е !!
ЗАЩО СПОРЕД ТЕБ "ВСИЧКО ЖИВО" СЕ БОРИ ЗА ПО-ВИСОКА ЧЕСТОТА НА ДИСКРЕТИЗАЦИЯ [smilie3]

[beer] [shtrak]

Дата:   28-09-04 18:51

А една крива с 10 опорни точки винаги е по-крива от такава с 3 точки да речем (ако по една или друга причина има отклонения в точките ). https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley19.gif

Дата:   28-09-04 18:54

Ми точно обратното е , нали това казвам !!!!

а представи си същата крива с 3-те точки и със същото отклонение...

Автор: RossN   
Дата:   28-09-04 19:00

Moby а какво разбираш под по-крива, по точна крива или по не точна.

Дата:   28-09-04 20:40

Бла бла, хубаво че разбирате от фотография, а не от електроника [smilie7]
П.П.
Все едно нищо не съм казал [smilie10]

Дата:   28-09-04 20:46

Ми ти нищо не каза.... щото аз казах ;)

Автор: Grandpa   
Дата:   28-09-04 22:47

Brum,
Очевидно с Моби разбирате "по-крива" по различен начин. За теб по-крива е акмо е по-назъбена/"насецана". За Моби - ако е по-извита/загладена.

Дата:   28-09-04 22:50

Ами разбирам по-красива крива! Примерно "S" женска форма, дефинирана от алгоритъм синусуидно от 3 точки, с ниска степен на дискретизация - направо векторен формат. По-красива ще е от някоя 10 точкова бръчканица, нали. Надявам се, че се изразих ясно.Няма ли математик тука бре.[smilie7]

Дата:   28-09-04 22:53

некоректен пример, защото ползваш функция, която описва вече крива ;)))

а я се опитай да опишеш въпросното S с 3 точки и после с 10 [smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна