Автор: IDA
Дата: 16-06-06 13:02
Скъпи приятели,
Ще поставя един въпрос, който преполагам са си поставяли много от вас, когато са си подготвяли снимките от цифровия апарат за печат в минилаб. Бих бил задължен на всички, които дадат максимално точен отговор, а всички останали бих помолил да не спамят по темата.
И така, снимам в RAW формат. Целта ми е да дам снимките за печат в минилаб, като очаквам да получа максимално точни цветове, оптимална яркост и високо качество при формат 18х24 или 20х30 см2. Въпросите ми са:
1. При какви настройки на RAW конвертора (ACR 3.1) следва да конвертирам оригиналите от RAW в JPEG така, че давайки ги в призволен минилаб, където нямам възможност да разговарям с кописта, снимките ми ще бъдат отпечатани с максимално естествени цветове и яркостни нива? Причината, поради която подчертавам, че нямам възможност за контакт с кописта е, че в много фотопавилиончета, особено по морето и на други места в провинцията, не правят снимките на място, а носят диска някъде с куриер и после връщат готовите снимки.
2. Знам, че не бива да пипам цветовия баланс и да не разчитам на това, което виждам на монитора, знам че трябва и да обезпеча максимален размер на файла при минимална JPEG компресия, за да не пострада качеството, но мога ли да пипна например и баланса на бялото, нивата, кривите и хистограмата и да задам някаква рязкост, за да компенсирам омекотяващия ефект на т. нар. "antialiasing filter"?
3. Доколкото знам, всяка копирна машина ползва свои собствени настройки и цветови профили за хартията, като прилага автоматично оптимални настройки към всеки кадър (поне така ми обясниха в едно студио). Доколко мога да разчитам, че евентуални обработки от моя страна няма да влошат качеството, яркостните нива и цветовия баланс след корекциите от страна на машината?
Предварително благодаря на всички, които могат да дадат полезна информация и рецепта.
|
|