Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 От RAW до печат в произволен минилаб
Автор: IDA   
Дата:   16-06-06 13:02

Скъпи приятели,

Ще поставя един въпрос, който преполагам са си поставяли много от вас, когато са си подготвяли снимките от цифровия апарат за печат в минилаб. Бих бил задължен на всички, които дадат максимално точен отговор, а всички останали бих помолил да не спамят по темата.

И така, снимам в RAW формат. Целта ми е да дам снимките за печат в минилаб, като очаквам да получа максимално точни цветове, оптимална яркост и високо качество при формат 18х24 или 20х30 см2. Въпросите ми са:

1. При какви настройки на RAW конвертора (ACR 3.1) следва да конвертирам оригиналите от RAW в JPEG така, че давайки ги в призволен минилаб, където нямам възможност да разговарям с кописта, снимките ми ще бъдат отпечатани с максимално естествени цветове и яркостни нива? Причината, поради която подчертавам, че нямам възможност за контакт с кописта е, че в много фотопавилиончета, особено по морето и на други места в провинцията, не правят снимките на място, а носят диска някъде с куриер и после връщат готовите снимки.

2. Знам, че не бива да пипам цветовия баланс и да не разчитам на това, което виждам на монитора, знам че трябва и да обезпеча максимален размер на файла при минимална JPEG компресия, за да не пострада качеството, но мога ли да пипна например и баланса на бялото, нивата, кривите и хистограмата и да задам някаква рязкост, за да компенсирам омекотяващия ефект на т. нар. "antialiasing filter"?

3. Доколкото знам, всяка копирна машина ползва свои собствени настройки и цветови профили за хартията, като прилага автоматично оптимални настройки към всеки кадър (поне така ми обясниха в едно студио). Доколко мога да разчитам, че евентуални обработки от моя страна няма да влошат качеството, яркостните нива и цветовия баланс след корекциите от страна на машината?

Предварително благодаря на всички, които могат да дадат полезна информация и рецепта.

Отговори на това съобщение
 Re: От RAW до печат в произволен минилаб
Автор: n1x0n   
Дата:   16-06-06 13:08

Ако ползваш ACR/Photoshop - шарпвай с Unsharp Mask или по някоя от подобните техники, а не в конвертора.

Колкото за цветове и яркост - можеш да пипаш всичко което ти се иска, няма проблем. Стига да не отиваш в крайности, защото стават фалове.

Автор: kaff   
Дата:   16-06-06 13:15

IDA
Всичко е много добре на ти сам си одговаряш във въпросите които задаваш, всеки лаб е различен. По добре копирай малки копия 9/13 и ги приложи към диска за инфо на кописта ще спести много главоболия повярваи. За рал има книжка ма е на англ.
http://rapidshare.de/files/20479742/000635_CH.rar.html
това е директен линкhttp://www.natahaus.msk.ru/books/600/000635_CH.rar

Публикацията е редактирана (16-06-06 13:37)

Дата:   16-06-06 13:19

Благодаря Никсън!

Правилно ли да разбирам, че при конвертирането, плъзгачът за рязкост трябва да е на нула, а всичко останало да е по подразбиране (default)?

Все пак и за цветовете ми е думата. Ако се опитам да направя баланс на бялото, без крайности разбира се, то критерият ми за верни цветове ще е пак мониторът. Няма ли именно заради това да стане фал?

Дата:   16-06-06 13:24

Кафф, това, което предлагаш за малките пробни копия определено има резон, пък и малките копия са евтини. Но дали копистът ще иска въобще да ги погледне? Освен това, в този случай снимките биха били доста скъпи, поради това, че копистът би следвало да обработва всяка от тях индивидуално в зависимост от резултата от пробното копие.

Сега ще се опитам да дръпна книжката, благодаря.

Автор: naik   
Дата:   16-06-06 13:33

Каквото и да правиш според мен винаги има изненади,до сега като се е налагало да вадя някоя снимка за втори път от същия файл дето е първата почти никога не си приличат или проблема ако питаш винаги ще го извадят,че е при тебе,да не казвам,че има и орязани краища по снимките макар пропорциите да са правилни,дано попаднеш на правилното място,че има много грешни.[smilie24]

Автор: n1x0n   
Дата:   16-06-06 13:33

Ами ако усетиш че баланса ти е избягал сериозно,винаги е по-добре да го пипнеш, па макар и на монитор, в който не си съвсем сигурен. Същото важи и за цветове/плътност.

Автор: kaff   
Дата:   16-06-06 13:39

пуснах и директен линк без рапидашито[smilie24]

Автор: access   
Дата:   16-06-06 13:43

Не е хубаво да се правят корекции когато не си сигурна в монитора си. Калибрацията и верността на цветовете му е твоя отговорност. Какво се вижда на него е въпрос на настройки. Ако имаш съмнения за цветовете има много варианти за калибрация - adobe gamma, на самия монитор менюто за настройки, сетингите на Shop-а за цветове, quick gamma (http://www.quickgamma.de/indexen.html)... Може да се викне фирма за тази работа (български бизнес системи правеха това, но съм виждал и доста други обяви за това).

Има и доста online ресурси за по-елементарна калибрация:
1. http://www.opalmine.com/monitor-calibration.php
2. http://www.easyrgb.com/calibrate.php
3. http://epaperpress.com/monitorcal/
P.S. Пусни на goole.bg "monitor calibration" или "калибриране на монитор".

Автор: surfsyco   
Дата:   16-06-06 14:01

а какво ще кажете за тази картицка тук.
http://www.qpcard.com/
Маи ще има ефект.Ако иска някой смятам скоро да я пазаря а са 3 ж комплекта цжетните и 2 сивите нива.Същтите са като GretagMacbeth бяха на аппле представителите ги имат но са много скапи.
Дайте мнение за картите дали бих варсили работа.

Публикацията е редактирана (16-06-06 14:07)

Дата:   16-06-06 14:03

Access,

Мониторът ми както в къщи, така и в службата, ми е калибриран с Adobe Gamma и дава доста прилични резултати след печат. Но при лаптопа, който обикновено влача с мен, когато пътувам по провинцията, нещата са направо трагични! При него въобще не мога да разчитам, че това, което виждам на екрана ще е приблизително същото след печат. И Adobe Gamma в случая помага много малко. Поради тази причина, когато съм с лаптопа, гледам почти нищо да не пипам по снимките. Само ги конвертирам в максимално голям JPEG и ги давам във фотото.

Никсън, това за баланса на бялото и наситеността е ценна информация. Досега не бях се осмелявал да го пипам и цветовите отенъци оставаха и върху печатните копия особено при снимки в закрити помещения, където стените, ако не са бели, силно променят нещата. Обезателно ще пробвам баланс на бялото преди печат.

Дата:   16-06-06 14:07

Кафф, изтеглих я без проблем. Рапидшеър е голяма работа. Благодаря.

Дата:   16-06-06 14:21

Аccess,
Погледнах препратките. Мисля, че са полезни. Благодаря.

Автор: Стоев   
Дата:   16-06-06 16:33

[smilie24]

Автор: myrddraal   
Дата:   16-06-06 17:03

tiq vyv fotolab4etata ni6to ne razbirat, pylni nekadyrnici sa na pove4eto mesta

Дата:   16-06-06 17:14

Ами нали затова пуснах темата, за да се научим да си подготвяме снимките за печат така, че максимално да се елиминира субективният човешки фактор при печата. Така между другото и копирането излиза най-евтино. Копистът пуска файловете на автомат и резултатът е такъв, че ти секва дъхът ... или като го видиш, почваш да си скубеш косите. Кое от двете??? Дано не е второто.

първа  назад  1     всички  напред  последна