Автор: Mobby_Dick
Дата: 13-01-06 14:01
Вече 4 години снимам с Leica Digilux 1, освен това доста съм се интересувал от съвместимостта с аналога му Panasonic DMC-LC5 - по обясними причини - батерий, софт, адаптери...всичко е на различни цени и го има или няма на пазара ни , сравнявал съм ги двата - и като функционалност и като изображение, ползвам съм консултантски сервизни услуги.
Leica Digilux 1 е немски апарат, пройзведен и доставен от Leitz по поръчка, на който си пише made in Germany. Дизайна, корпуса, тегло/размер, матрицата, софтуера производството, анонса - това са сигурните разлики от японския Panasonic DMC-LC5 който се продаваше в търговската ни верига техномаркет и технополис.
Panasonic (на японски Matsushita) е електронният гигант, който произвежда матрицата и електрониката на двата апарата.
Leica е оптическият гигант, който произвежда обективите и телата за Digilux и обективите за Panasonic
Lumix е тяхното кооперирано дружество, за производство на компоненти за многообразните модели фотоапарати Panasonic, повечето от които са с обективи на който пише Lumix.
На обективите и телата, на който пише Leica - те са Leica . Просто и ясно!
Точно толкова, колкото е просто и ясно на обективите на който пише Canon , Nikon , Carl Zeiss
Двете фирми имат различно производство, пазарна стратегия ,търговска ориентация, серий,пазар, гаранционни ангажименти. Това обуславя разлика в цените на аналогични или сходни модели апарати.
Например, апаратите Leica Digilux (и аналозите им) не са с повече от (от 3.0 x до 4.0 Х zoom в модела Leica D-LUX 2
/да не се бърка пък сега с Leica Digilux 2/ ), докато апаратите Panasonic имат известни модели с много голям зоом -12Х, обектива е Leica, но тя няма аналогичен модел апарат!
Мога да кажа със сигурност, че матрицата Matsushita за Leica Digilux 1 е различна от матрицата Matsushita за Panasonic DMC-LC5, както и софтуера е различен.
Понеже тук ПОНЯКОГА някои хора желаят само останалите да говорят от личен опит ще кажа моя:
Когато проверих да заменя софтуера на апарата с по-новия излязъл за DMC-LC5 поради възможността за разширяване на чуствителността в посока надолу (при Digilux 1 реално първото стъпало на което пише 100 ISO отговаря на 300 ISO) обърнах се към сервиза на Panasonic за целта. Там провериха и ме информираха, че всичко е различно и няма да може да стане. Leica си имаха собствен нов фърмоер, и го продаваха само те.
Иначе батерийте за DMC-LC5 стават и за Digilux 1, както и оптическите приставки.
Знам със сигурност, че Leica Digilux 1 след повече от 4 години все още се продава на нова цена около 900-1000$ (наполовината на тази преди). За Panasonic DMC-LC5 не знам.
И двата апарати са хубави, а дали голямата разлика в цената е оправдана - зависи от избора и преценката на всеки. Аз като потребител на Leica Digilux 1 направих известни паралели.
Против съм да се слагат нещата под общ знаменател, когато има очевидни разлики - от външен до вътрешен вид, и в изображенията.
И двете фирми са мастодонта в браншовете си, и не биха си играли да си разменят етикетчетата върху "еднаква" стока - не биха се подигравали с клиентите си или техния портфейл.
Надявам се бях изчерпателен.
Относно разликите между Leica Digilux 2 и Panasonic DMC-LC1
https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/kwmw5498.JPG
http://www.dpreview.com/reviews/LeicaDigilux2/Images/leicavspanasonic.jpg
The Leica Digilux 2 was developed in conjunction with Panasonic who have their own version of the camera which has a black body with a molded hand grip, some plastic controls, carries the Panasonic name but is otherwise identical. The most amazing difference is the price, the Panasonic being some $300 cheaper.
Повече информация, както и кадри в пълен размер могат да се видят освен на този сайт - правени от собствениците му, на сайта на Leica - фирмени, направени от фирмата. Не съм виждал друга фирма да прави подобни неща, нито да дава подробни оптически характеристики в графики на обективите си.
|
|