Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Дали фотографията е изкуство? Може би. Дали може да е печелившо - със сигурност.
Автор: dephil   
Дата:   06-07-05 21:14

Привет на всички и (донякъде) - сори за заглавието.

Сори също и че ми се дощява от време на време да си купя по някоя снимка от тук, а няма как да стане (най-малкото, защото докато се наобяснявам и изпоназапознавам ще ми мине мерака).

Но, по същество - темата ми е породена от няколко тукашни дискусии от последните дни и съдържа 4 простички неща - 2 недоумения и 2 предложения.

I-во недоумение
Е не мога да разбера, как измежду хора, в активна интелектуална възраст, в средата на 2005-та, в България, все още някой има съмнения, че нещо струва* точно толкова, колкото някой друг е готов да му плати за него и/или как някой има съмнения, че в този "несправедлив" живот всеки получава не това, което си мисли, че заслужава, а предимно това, за което успее да се договори/пребори.

II-ро недоумение
Още повече не мога да разбера, как от такова прекрасно място, като настоящето, може да се правят пари по печеливш за всички начин, а един от основните кахъри на въпросните всички (или почти) е в посока как еди-кое-си струва еди-колко-си.

I-во предложение
Нито е ново, нито е чак толкова сложно - за всяка снимка (за която авторът е избрал, че е съгласен да продаде) едно простичко меню:
- 780 пиксела по хоризонтала - безплатно разглеждане в рамките на сайта.
- 800 пиксела с правото да си я печата**, лепи на челото, храни котката и пр. собствени некомерсиални цели => цена по подразбиране - 1 лев (или определена ръчно от автора, или мейл на автора да се договарят)
- намайната-си/макс.размер пиксели с правото да си я печата, лепи на челото, храни котката и пр. собствени некомерсиални цели => 10 лева (или определена ръчно от автора, или мейл на автора да се договарят)
- RAW + право за ползване за комерсиални цели => цена, определена ръчно от автора, и/или мейл на автора да се договарят.
и т.н.
Щрак КИН-чето и си гледай патките на Стоев и гаджето на борисов в моменти на интимна самота колкото си щеш.
Ясно, семпло и разбрано - има си пътечка и за тези, които искат директно да си вземнат, и за тези, които им се пазари.
И за тези, които искат да показват България на стадата пазаруващи английски пенсионери.

За останалото си има закони и правораздавателни механизми.
Добри-лоши каквито са - такива.
Който не иска да рискува - си пляска малки снимки без право за продан (а най-добре - забравя думата интернет въобще) и си спи спокоен, безгрижен и 100% авторски защитен.

И тук ще си позволя да се възхитя от ebay (ако и спецификата да му е малко поразлична) - как се ценообразува и как никой не се опитва да прави нещата по-сложни, отколкото са.
Нито се опитва да защитава незащитими неща.
Или пък - да съвместява несъвместими.
А и тръгва от една подобна дискусия (верно, между динамични хора, а не между героите на "А ние двамата с Боби пием кафе")

II-ро предложение
Ако има реално желание предходното предложение да се случи, то вместо да къртим паркета, цепим мивки и удавим с пипетка питончето на Пeтърчо (от 2ри вход), да вкараме малко конструктивно мислене в посока КАК МОЖЕ да стане (а ЗАЩО НЕ МОЖЕ да го оставим на Фидел Кастро).

Благодаря отново сори за повдигане на една толкова скучна, практична и странична тема!
Край.

Vale!

** А и в тази посока продължавам да си мисля, че и печатането, като размери, рамки и пр. (що пък не и на фланелки) + носенето до вкъщи, също могат да бъдат обект на калкулатор и разсъждение :)

Отговори на това съобщение
 Re: Дали фотографията е изкуство? Може би. Дали може да е печелившо - със сигурност.
Автор: borissov   
Дата:   06-07-05 21:19

Бат' Фильо, както винаги точно, ясно и на място. Подкрепям!

А мойто жена в моменти на интимна самота хич нема да се гледа, да подчертая. Мое да покажем патка, обаче :-)

Re: Дали фотографията е изкуство? Може би. Дали може да е печелившо - със сигурност.
Автор: dephil   
Дата:   06-07-05 21:38

A - виде ли сега! :) [ezik]

Аз кат'ти разправям да те водя да снимаме чужди каки, ти - "Сакъннн - аз ще палаткувам по сокаците в Рила".. [smilie8]

Прочее - чакаме снимки от снощи! [beer]

Автор: borissov   
Дата:   06-07-05 21:41

Снощи беше страшна работа, толкоз мацки накуп не бях виждал...350 кадъра за един час, откачиха ми се ръцете със 70-200. Ако не ме мързеше толкоз, щях да постна някоя :-)

Автор: error_404   
Дата:   06-07-05 22:04

Е наистина хубаво запитване.
Надявам се най накрая хората и от двата лагера (продавачи и купувачи) да разберат!
А за Фидел Кастро не си прав[smilie3]

Автор: gbmolina   
Дата:   07-07-05 00:04

мда, бат Фил определено е прав и го изказва по много колоритен начин [smile]
секи случай и аз не разбрах кво има общо Кастро тук...
Иначе да, и аз бих си купил някой снимки (особено нечии голи жени) и си ги бих ТУРИЛ в рамка. така може би дори ще поощтрим порядъчността в обществото. така де, за кво ми е да лашкам жената на еди-кой-си, след като я имам рамкирана и гола на стената си? не е ли това по-престижно? [shtrak]

Автор: MAX-1   
Дата:   07-07-05 12:34

VERNI SA RAZMISLENIATA [cool] undefinedINACE ZASTO GO PRAVIM VSICKOTO TOVA[smilie8]

Автор: Frida   
Дата:   07-07-05 13:31

[smilie24]

Автор: PLAGIATO   
Дата:   07-07-05 13:37

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Re: Дали фотографията е изкуство? Може би. Дали може да е печелившо - със сигурн
Автор: sp   
Дата:   07-07-05 13:42

идеята ми харесва, но се съмнявам да се случи нещо такова в ТОЗИ САЙТ... май не му е това целта [smilie3]

Автор: J0R0   
Дата:   07-07-05 14:14

Мислим от доста време върху идеята. Отворени сме към такива предложения.
Но нещата не се случват с магическа пръчка.
За всяко начинане са необходими мотивация и ресурси.

Re: Дали фотографията е изкуство? Може би. Дали може да е печелившо - със сигурн
Автор: nanapak   
Дата:   07-07-05 14:20

Дори да се съглася за другите неща, но за RAW не си прав.
RAW конверсията си е чисто авторово право, даже задължение - колкото и "комерсиална цел" да има продажбата.
Моите уважения, но не мога да се съглася с това - да продавам недовършена работата си! [smilie25]

Автор: Canon   
Дата:   07-07-05 15:24

Накой иска да обърне авторските права на домати.
- Гледане - безплатно
- Леко загнили / дребни - 1лв, без ограничения.
- Неограничено количество/качество - по 10лв на парче
- Направо от градината - договаряне.

Страхотно тва и в социализма го нямаше.

1. Лепва се една печатница за сайта, гепи ти за 1 левче картинката, праска 100 000 рекламни календарчета, които подарява с некомерсиална цел.

и прочие юридически/законови проблеми ...

първа  назад  1     всички  напред  последна