Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Електрониката - до каква степен...
Автор: Tonnni   
Дата:   15-05-05 17:54

Скоро се писа нещо на тази тема но ме интересува: с какво един примерно съвременен лентов Canon EOS 3000V е по добър от една класическа да кажем Praktica MTL5 ?! Разбира се електрониката помага, но до каква степен за получаване на качествена фотография! Все пак задапаратното устройство най добре може да прецени на каква скорост, бленда и т.н. да снима!:) Може да звучи старомодно и допотопно но ме интересува какво мислите по този въпрос? Лентовата фотография си има своята магия и искам да направя своя избор! Предварително ви благодаря:)

Отговори на това съобщение
 Re: Електрониката - до каква степен...
Автор: explorer   
Дата:   15-05-05 18:06

Ами електрониката е голямо удобство, но не е задължителна. Големите предимства, или по-скоро удобства, са автофокус, варио обективи, точно мерене в различни ситуации, но нищо от това не е задължително за един добър фотограф - има маниаци, които продължават да си снимат с ръчен фокус и твърди обективи (понеже дават по-качествен образ от вариотата). За един фоторепортер например електрониката е задължителна, защото му спестява много време, докато някой, който снима за удоволствие или прави изкуство, така или иначе отделя повече време за всеки кадър. Съвременните твърди канонски обективи са вероятно по-добри от старите гедермански и руски обективи, но не чак толкова.

Автор: Tonnni   
Дата:   15-05-05 18:20

Като се замисля искам здрав апарат точно за снимки в природата, защото си падам по туристическите изживявания! Необходимо ми е нещо което ще толерира по твърдо отношение и ще работи безотказно и при по неблагоприятни условия-влага,прах... От тази гледна точка електронните компоненти са евентуален проблем! От друга страна новите са по леки с по хубав външен вид, възможност за многоточков фокус, прецизно TTL измерване и т.н.

Автор: ancho   
Дата:   15-05-05 18:25

Който си няма хубав апарат се отдава на носталгии или хвали задапаратното устройство ![ezik]

Автор: ahab   
Дата:   15-05-05 18:47

Преди време имах механичен Никон + един 50мм обектив. Измерването му работеше с две батерийки като копченца дето за две години не се изтощиха. С тях го купих и с тях го продадах. Видял е здраво ходене - планина, чужбина, море, излети - никакви проблеми никъде. Само се излъска боята по ъглите.
Единствения му недостатък беше, че искаше 2-3 секунди докато наглася фокуса и блендата. Скоростта си я държах постоянна според осветлението.

И като реших един ден - нов апарат, та нов. Метнах се. Афтофокус, спотове, програми - всички екстри. След една година се оказвам с комплектация за която съм дал парите за лек автомобил и пак същите снимки си правя, дори се ядосвам на разните програми - не правят каквото искам. Отново снимам на постоянна скорост (S) и се чудя за какво са ми всичките екстри. Отгоре на всичко съм се заринал със зарядни, батерий, филтри като на всеки 25 филма давам 18лв за СR123А батерий щото автоматиката си ги пие.

Та сега като погледна назад изобщо не си струват 5-те секунди дето печеля на снимка докато си наглася меренето. И филмчето можех на ръка да си пренавивам - за чий ми е мотор. Да не говорим колко "желязно" беше старото тяло и колко пластмасов е новия Никон.
Ама де да знае глава?

Та ако нещо ви върши работа - не го сменяйте.
Пък ако купите ново - не бързайте да продавате старото.

Tonni - многоточков фокус никога не съм ползвал. Старите механични тела също са с TTL мерене. А дали е матрично ххх-зоново или класическото Center-weighted е само въпрос на навик който се добива с изщракването на 3 филма.

Публикацията е редактирана (15-05-05 18:55)

Автор: volokin   
Дата:   15-05-05 19:23

Тони, ако нямаш бърза работа, един механичен апарат ще ти върши работа точно толкова колкото и един свръх модерен с различните му програмки, супер точно експониране и т.н. Разлика има само при диапозитивите, т.е. ако нямаш един хубав светломер (дори изключвам старите селенови, щото и те остаряват), който струва не малко ще ти е трудно. Като се има предвид обаче липсата или рядкостта на диапозитиви, после качественото им проявяване, предполагам, ще снимаш на негатив, тогава един механичен апарат, може да се окаже, че има повече предимства отколкото недостатъци, особено а ла ФЕ, който има и автоматично мерене, което при това е доста добро, т.е. нагласяйки бленда предварително може да щракаш както с една диги сапунерка. Освен това няма да говорим за малкото количество ток което яде, т.е. почти пълната липса на притеснение а ла '' ами ако ми свършат батериите?''
А големите бандити дори да видят такава камера забравена в колата, няма да знаят що за уред е това и няма и да помислят да го крадат [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18].

Има едно ''НО''. Ако не снимаш дивеч или спорт, тогава е трудно и неудобно, поне за хора никога не снимали по точи начин ;-)[smilie3]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   15-05-05 19:33

Canon EOS 3000V найстина е лек, но не е много здрав.
Дисплея му е разположен на неудобно място, където ти е носа обикновено. Превърта целия филм при зареждане, което за мен е неудобно. Визьора му е тъмен. Апарата е електромеханичен и изцяло зависи от батерията (а тя пада при продължително излагане на студ..това важи и за моделите Практика B, electronik..падал им е тока дори докато се кача до горна станция на романски, или вр.Ястребец). Не съм убеден, че зиме за планина EOS 3000V е по-практичен от една Practika L, MTLX.
Откъм надежност - и двата модела не са от най-надеждните.(при интензивна работа се чупят доста бързо, което е показател)
Откъм точност на затвора - мисля, че са задоволително надеждни и двата.ЕОС може и да има предимство, както и при бавни скорости и трептения предизвикани от огледалото..но и този ЕОС е достатъчно малък за да е устоичив и стабилен, и да обира добре вибрациите.
Откъм яркост във визьора и процент на видимо поле във визьора - и двата не са от добрите.
Откъм зоом оптика - има достатъчно добри зоомове и за двата стандарта, като за ЕОС разнообразието е по-голямо.
Твърда оптика - също.Оптиката за М42 е в пъти по-евтина, като има обективи които превъзхождат по качества дори много скъпите твърди за ЕОС.
Автоматика - ЕОС превъзхожда тотално практиката (ако това е от значение за фотографа ).
Аз лично за планина ако съм с 35 мм. филм ползвам Canon F1 (електроника нулева - един светломер).
Имам пълнокадрово поле, много светъл визьор, сменям много видове фокусиращи стъкла, както и призми или шахти.Разчитам на точността на затвора при всякаква ситуация и всякакъв студ. Достатъчно надежден е при всякакви скорости и стабилен на размер. Ползвам всякаква оптика от FD до М42.Апарата има заключване срещу случайно отваряне в раница.
Ползвам и аналогични модели на Канон и Лайка.
Например, ако не е студено и не ходя далеч за дълго, често предпочитам А1 или АЕ1 или дори Т70.
Ако пък съм с автомобил и фоточанти, както си му е реда - Leica R или направо по-големият формат - Mamiya RZ67 ,Pentacon Six, Kiev 88, нещо старо или каквото и да е, там е с електроника НУЛЕВА(поне системите които аз ползвам).[smilie7]
Дори да не ми трябва копие в голям размер, така мога да си позволя да ползвам много по-висока чуствителност на материала[smilie3] както и обективи с по-особени свойства [smilie7]

Автор: stenly   
Дата:   15-05-05 19:51

аз съм привърженик на "старите " апарати мисля че са по надежни и практични за сериозни занимания .Е не че ни ми е добре със автофокуса и електрониката -имам nikon f4 и f 90x ,но FM-а не го давам за нищо друго супер здраво и надежно тяло а обективите не са по лоши от аф-овете . Ако питаш мене вземаи някое сериозно старо желязо и снимаи.
а пък за ahab явно не си случил на nikon щото като сложа 4 алкални батерии на F90x забравям кога съм ги сложил

Дата:   15-05-05 19:54

Освен това има и други случай и удобства[smilie3]
Ето този кадър например направих миналата неделя , като слязох от колата. Направих 10-12 кадъра на този сюжет, + още няколко с други апарати, но на това се спрях и стана доброто.
Апаратите със съответен сложен обектив в чантата, взимам подходящия и слизам [smilie7]
С какво ми помогна F1?
С това, че на тази ниска скорост 1/60 си позволих да снимам със Sonar 2.8/200 и всички кадри станаха резки [smilie3]
С това, че мога да си позволя точно кадриране през главата, както и точно и в долната си част - т.е. пълният кадър във визьора е от значение. затова и копирах ръчно снимката - защото минилаб щеше да я ....осакати 100%, като копира в задължителния си кроп.
При ISO 200 2.8 и 1/60 се сещаш, че не е толкова светло. Светлия визьор ме улеси с фокуса [smilie7]
Меренето не е никакъв проблем...докато слизах си сложих стоиността на апарата, за всеки случай част от кадрите направих и на 1/125 и то не толкова заради несигурност в преценката за светлината,/меренето на Ф1 е сложновато с външен друг обектив..затова Лунасикса ми е в джоба/ колкото за сигурност в остротата, защото все пак се движеха, както и аз назад.../това не е варио/, докато опрях в дувар и спрях серията с този обектив[smilie5]

Автор: Asklep   
Дата:   15-05-05 20:11

Защо не си вземеш един бустер вместо да даваш 18 лева за CR123A?[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   15-05-05 20:51

Сега качих и един кадър от същия сюжет, но с друг апарат [smilie7]
ето го тука

Давам и данните:
автофокус, авт.баланс на бяло, ISO100(=300 при филм, този модел е така)
EXIF LEICA Digilux1

Original date 05-5-8 18:49
Resolution 2240 x 1680
Flash 16
Focal length 20.74mm
Exposure time 1/126s
Aperture 2.55
Focus Distance
Metering Mode 4
Camera make LEICA
Camera model Digilux1
Sensor type OneChipColorArea

Приликите и разликите всеки сам ще си открие. Е, наистина е по-лесно да му лепна приоритет 2 на блендата, автофокус и т.н.ама...има разлики в резилтата. Казано е, че козата си сака...пръч.[smilie5] [smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна