Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

форум: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Неработещ NIKON D200
Автор: vga   
Дата:   17-01-12 14:45

Здравейте! Залях обилно с вода верния ми Никон Д200 и той спря да работи. В Профайлд казаха, че се започва от смяна на захранващ блок докато се установи какъв е проблема, но е вероятно да са изгоряли и други модули, което прави сервизирането му безсмислено. Затова го продавам за части, ако някой го иска. Затора му е на около 35 000 кадъра, работеше безгрешно и безпощадно [smile] Огледалото функционираше идеално, матрицата е чиста, без драскотини, АФ сензора е в отлична кондиция. Светкавицата работеше отлично. Екраните са като нови, без драскотини. Байонет, копчета, врътки - всичко механично е в ред. Проблема е в електрониката, като не знам кое може да е повредено. Ако е само захранването (което е вероятно, понеже се намокри точно отделението с батерията) ми казаха цена за ремонт около 280 лева. Ако някой има желание да го ремонтира можем да се споразумеем за някакъв вариант. Така или иначе цена не мога да поставя, ако на някой му трябва нещо резервно или иска да съживи тази иначе отлична машинка може да се свърже с мен на лично съобщение или на мейл vga.at.abv.bg

Поздрави, Виктор [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Неработещ NIKON D200
Автор: montinm   
Дата:   17-01-12 15:36

Здравей,

Апарата бил ли е включен когато е намокрен? или е бил изключен?
Хората от сервиза разбират най-добре но все пак, ако ти се занимава провери дали няма окисление в гнездото на пластините за батерията(ако е бил изключен при нямокрянето). Също така може да го отвориш и провериш захранващия блок(може да е на отделна платка)и също да провериш дали има нещо нередно (окисление) по пистите и самите елементи. В повечето случаи ако електроника се намокри когато е излкючена, след внимателно подсушаване работи без проблем. Друго което може да пробваш е да почистиш платката в ултразвукова вана, но пак зависи (нямам представа как е разположена, но ако има възможност да се махне и това е вариант. почистването няма да струва повече от 20-30 лв.)

Надявам се да съм полезен със съветите.

Поздрави,

Автор: peter_m   
Дата:   17-01-12 15:42

д200

Има няма 200 лв платката + труд - нормално са ти казали. Ако е само това.

Иначе освен подсушаване друго няма какво да направиш ... Лошото е, че при намокряне дори да тръгне - след време електрониката корозира и умира ...

Автор: montinm   
Дата:   17-01-12 15:50

Ултразвуковото почистване до голяма степен предотвратява тази "корозия". Намокрена електроника след тази продседура е служила дълги години без проблем, но пак зависи...

Дата:   17-01-12 16:18

Здравейте и благодаря за съветите и мненията!

Апарата беше изключен когато се намокри, по правилата - подсушен, оставен на парното за 2 дни и тогава включен. Само че не се стартира въпреки това. Окисление не виждам по гнездата на батерията, изглежда си като ново. Не мисля, че бих се наел да отварям апарата, нито имам познания как да го направя нито за какво да гледам. Пък и да видя... ако е повече от захранващия блок ремонта става неизгоден и предпочитам да го вземе някой, на който му трябват здравите части. Аз лично се учудих, че не пожела да запали, защото не съм му пускал ток докато беше мокър, че да изгори и се надявах, че като го изсуша добре ще се оправи... уви, не. Засега ми писаха двама души, един колега има интерес да опита да го ремонтира, друг ми предложи да го вземе както е. Ще видим какво ще стане...

[smilie24]

Автор: clipse   
Дата:   17-01-12 19:52

Ако не сте му извадили ВЕДНАГА батерията, значи може да са отишли много неща, нищо че е бил изключен апарата... По-вероятно е да е само захранващия блок, но няма гаранции...

Нека това е за урок на всички - ако се случи да си наморките апарата - първо вадите батерията, после го оставяте да изсъхне.[smile]

Публикацията е редактирана (17-01-12 19:53)

Дата:   17-01-12 20:00

Не, не съм вадил веднага батерията! А сега се замислям колко всъщност логика има в думите ти понеже апарата винаги черпи ток от нея, най-малкото за да показва оставащите кадри на горния дисплей [smilie2]

Автор: fort_europa   
Дата:   20-03-12 01:43

L.C[cool]

Автор: Jabasan   
Дата:   20-03-12 09:22

Влагодаря за отговора![cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР